Podcasts | Pagenews Politics #50
Καραγκούνης: Δημιουργήσαμε 103.000 νέες θέσεις εργασίας
Θέτουμε ερωτήματα ως βουλευτές και έχουμε την ελευθερία του λόγου, παραμένοντας ένα συντεταγμένο πολιτικό κόμμα
05.10.2024 | 20:02
Στα καίρια ζητήματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Καραγκούνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς αρχικά για την εσωκομματική ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε πως «τα 50 χρόνια της ΝΔ μας υπενθυμίζουν πως είναι η παράταξη, που ήταν παρούσα στα μεγάλα ραντεβού της χώρας, που έκανε τις ορθές γεωπολιτικές επιλογές, με ξεκάθαρες απόψεις και στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Η ΝΔ είναι το κόμμα των μεγάλων και σημαντικών στρατηγικών επιλογών. Είμαστε η παράταξη που έκανε τις ορθές επιλογές.
Η Κ.Ο. δεν είναι μια αποστειρωμένη Κ.Ο. Θέτουμε ερωτήματα ως βουλευτές και έχουμε την ελευθερία του λόγου, παραμένοντας ένα συντεταγμένο πολιτικό κόμμα. Για παράδειγμα, στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, κάθε βουλευτής ψήφισε κατά συνείδηση. Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν λειτούργησε στη λογική των διαγραφών. Κανένας αρχηγός δεν επέβαλε περιορισμό στην πολιτική σκέψη των βουλευτών. Όταν ένας βουλευτής έχει μια κάθετη διαφωνία, προφανώς φεύγει από το κόμμα. Πάντα η κριτική πρέπει να έχει ένα όριο στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης πολιτικής παράταξης».
Στη συνέχεια, η κυρία Χύτου ρώτησε τον κ. Καραγκούνη για τα επίπεδα της ανεργίας και ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ανεργία. Σήμερα, υπάρχουν δουλειές, αλλά όχι πολλοί εργαζόμενοι. Πρέπει να υπάρξει διασύνδεση από το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. Το 2019 η ανεργία ήταν κοντά στο 19% και σήμερα, είναι κάτω από το 10%. Αυτό σημαίνει πως αυξήσαμε από τον Αύγουστο του 2024 κατά 103.000 τις θέσεις εργασίας. Και αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει μια συγκεκριμένη και καλή δουλειά. Η ανεργία των νέων έχει πέσει κοντά στο 11%. Η ανεργία σε νέους και σε γυναίκες έχει πέσει κατά 50%. Και ως προς το επίδομα ανεργίας, αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι γίνεται ένα επίδομα εργασίας. Πρέπει να υπάρχει μια στήριξη στην αρχή για τον άνεργο, αλλά εδώ μιλάμε για αλλαγή φιλοσοφίας, αφού δίνεται η δυνατότητα να ξαναβγεί στην αγορά εργασίας. Μιλάμε για αναδόμηση της φιλοσοφίας που διέπει το επίδομα εργασίας. Η λογική μας είναι οι άνεργοι να μπουν και να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας. Στο επόμενο διάστημα, θα υπάρξει εξειδίκευση από την υπουργό Εργασίας».
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την εργασία, ο κ. Κώστας Καραγκούνης επισήμανε πως «είναι ένα ευρύτερο ζήτημα, που έχει να κάνει με τη φιλοσοφία που έχει η κυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση για δύο λόγους, λόγω ακρίβειας και λόγω πληθωρισμού. Το αντιμετωπίζουμε με την τόνωση του εισοδήματος των πολιτών, εκτός βέβαια από τον έλεγχο της αισχροκέρδειας ορισμένων επιχειρήσεων. Χρειάζεται ένα ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο. Και επίσης, η αγορά παρουσιάζει στρεβλώσεις ως προς τη διάρθρωσή της. Θέλουμε να τονώσουμε ουσιαστικά τον κατώτατο και το μεσαίο μισθό. 950 ευρώ ο κατώτατος ο μισθός στο τέλος της τετραετίας και η δική μας σκέψη είναι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να ανέβει στα 1.500 ευρώ».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως «μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τον εργασιακό βίο του καθενός. Η διαφορά στις δηλωθέντες υπερωρίες είναι στο 15% από την αρχή της χρονιάς. Μετά τα σούπερ μάρκετ, σειρά έχει ο επισιτισμός. Θέλουμε βέβαια να δούμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο, την ψηφιακή κάρτα. Και οι εργαζόμενοι να μην διστάζουν να καταγγέλλουν παραβιάσεις. Κάποιες εταιρείες σέβονται την ψηφιακή κάρτα εργασία, αλλά κάποιες άλλες ακολουθούν άλλους δρόμους».
Σε σχέση με το επίπεδο των συντάξεων, υποστηρίχθηκε ότι «θα έχουμε αύξηση των συντάξεων σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η αύξηση θα είναι πάνω από 2,5%. Θα υπάρξει παρέμβαση και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και θα την εξειδικεύσουμε τον Νοέμβριο.
Ως προς τις εκκρεμείς συντάξεις, γίνεται μια πολύ μεγάλη δουλειά από τον ΕΦΚΑ. Έχουμε φτάσει να εκδίδονται περί τις 1400 συντάξεις την ημέρα. Τώρα, είμαστε κοντά στις 19.000 εκκρεμείς συντάξεις. Προχωράμε στην ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων. Θέλουμε να έχουμε ψηφιοποιημένο όλο τον ασφαλιστικό βίο κάθε πολίτη. Μας ενδιαφέρει να γίνονται όλα ψηφιοποιημένα και αυτοματοποιημένα».
Μιλώντας, τέλος, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισες τόνισε πως «έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο ΤΕΚΑ. Όλες οι αλλαγές έχουν προχωρήσει. Στα ΚΕΠΑΑ έχουμε προσλάβει υπεριδιπλάσιους γιατρούς. Είχαν περάσει πολλά χρόνια χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις ιατρών.
Ως προς τα επιδόματα, η βούλησή μας είναι ότι αυτά πρέπει να έχουν μια παραγωγικότητα. Δεν πρόκειται να διακόψουμε κανένα επίδομα, αλλά, αντίθετα, τα επεκτείνουμε. Δεν τίθεται, βέβαια, θέμα διακοπής επιδομάτων, πολλά από τα οποία είναι κρίσιμα. Για παράδειγμα, το επίδομα μητρότητας είναι ένα εφόδιο για το δημογραφικό. Η Ευρώπη γηράσκει, αλλά ο πληθυσμός δεν μεγαλώνει. Η Ελλάδα έχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και τα επιδόματα μας βοηθούν στη βελτίωση του δημογραφικού».