Γεωπολιτικά

Οι Άραβες Αμερικανοί είναι ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ

Οι Άραβες Αμερικανοί είναι ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Καθώς οι ΗΠΑ σταθμίζουν την απάντησή τους στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μια νέα δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι η υποστήριξη των Αραβοαμερικανών προς την Χάρις και τον Τραμπ είναι σχεδόν ισοδύναμη.

Οι πρόσφατες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή είναι απίθανο να επηρεάσουν την πλειοψηφία του αμερικανικού εκλογικού σώματος. Αλλά η απάντηση των ΗΠΑ στις συγκρούσεις στην περιοχή καταγράφεται με τους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους να είναι ισομερώς μοιρασμένοι ως προς την υποστήριξη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Ο μέσος Αμερικανός ψηφοφόρος δεν θεωρεί τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως κορυφαία προτεραιότητα όταν σκέφτεται ποιον θα ψηφίσει στις 5 Νοεμβρίου. Το Gallup αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο, μόλις το 1% των Αμερικανών θεωρούσε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων την Τρίτη άκουσαν από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τιμ Γουόλς ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την άμυνα του Ισραήλ και να τερματίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθιέρωσε αποτελεσματική αποτροπή μέσω του φόβου και θα το πράξει ξανά αν εκλεγεί για δεύτερη θητεία. 

Όχι άλλο Ιράκ

Καθώς η περιοχή φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση της σύγκρουσης, που προωθείται από την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς και από την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο και τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, ένα στενό σύνολο συναφών θεμάτων θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων, όπως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αλλά κατά μέσο όρο, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση και το κόστος ζωής επισκιάζουν τη συζήτηση για την ασφάλεια του Ισραήλ ή τα δεινά στη Γάζα. 

«Θα μπορούσε να έχει σημασία σε ορισμένες πολιτείες, αλλά ως εθνικό θέμα, σίγουρα δεν είναι ένα πιεστικό ζήτημα με τον τρόπο που ήταν το Ιράκ το 2004, το 2006, το 2008. Πρέπει να προεξοφλήσετε σε μεγάλο βαθμό τον πολιτικό αντίκτυπο πολλών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζουμε, επειδή οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για πράγματα που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι τους», δήλωσε στο Al-Monitor ο Μπράιαν Κατούλις, ανώτερος συνεργάτης για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.  

Αλλά για τους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους, ο υπολογισμός είναι διαφορετικός. 

Οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι στη μέση ως προς την υποστήριξή τους προς τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά οι πολιτικές για τη Γάζα θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου. 

Το στενό χάσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο σε πολιτείες-κλειδιά όπως το Μίσιγκαν, όπου ζουν 392.733 Αραβοαμερικανοί – μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ – και η Πενσυλβάνια, όπου ζουν 126.553 Αραβοαμερικανοί.  

Ο Τραμπ και η Χάρις είναι σχεδόν ισόπαλοι μεταξύ των Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων, με ποσοστό 42% προς 41%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Η Χάρις έχει ανακτήσει την πλειοψηφία της υποστήριξης μεταξύ των Αραβοαμερικανών, την οποία ο Μπάιντεν έχασε τους μήνες που ακολούθησαν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και πήρε 250 ομήρους. 

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του επιπέδου υποστήριξης του Μπάιντεν το 2020 από τους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους, όταν το 59% της κοινότητας υποστήριξε τον Μπάιντεν στον αγώνα του να ανατρέψει τον Τραμπ.

Ωστόσο, αν δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσει έναν υποψήφιο τρίτου κόμματος, ένα μεγάλο ποσοστό του δημογραφικού πληθυσμού θα μπορούσε να αποφύγει τα κυρίαρχα κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Αυγούστου από την Αραβοαμερικανική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων, τη μεγαλύτερη αραβοαμερικανική οργάνωση της χώρας. Η δημοσκόπηση της ADC «έδειξε ότι η Τζιλ Στάιν του Κόμματος των Πρασίνων έλαβε το 45% των ψήφων των Αραβοαμερικανών, ακολουθούμενη από την Χάρις με 27,5% – ένα σημαντικό άλμα από τον Μπάιντεν, ο οποίος είχε λάβει μόλις 7%», ανέφερε το Al-Monitor.

«Πολλά από τα νούμερα που κερδίζει η Στάιν είναι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά, οπότε δεν είναι απαραίτητα ότι αφαιρεί ψήφους από την Χάρις ή τον Τραμο», δήλωσε τον Αύγουστο στο Al-Monitor ο Αμπέντ Αγιούμπ, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του ADC. «Τραβάει ανθρώπους στο εκλογικό σώμα. Και αυτό είναι το κομμάτι που οι άνθρωποι παραβλέπουν για το Κόμμα των Πρασίνων. Τραβούν αυτούς τους νέους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά». 

Από τις 4 Οκτωβρίου, το σύνολο των δημοσκοπήσεων του FiveThirtyEight για το Μίσιγκαν δείχνει τη Χάρις να προηγείται ελαφρώς με 47,9% των ψήφων έναντι 46,4% του Τραμπ.

Τόσο η εκστρατεία του Τραμπ όσο και η εκστρατεία της Χάρις έχουν κάνει επαφές με την κοινότητα του Μίσιγκαν. 

Παραδοσιακά, οι Άραβες Αμερικανοί προτιμούν τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, ο Τζέιμς Ζόγκμπι, συνιδρυτής του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου, δήλωσε ότι οι τελευταίοι αριθμοί των δημοσκοπήσεων αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ότι ένας σημαντικός πληθυσμός Αραβοαμερικανών ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. 

Πιο συγκεκριμένα, είπε ο Ζόγκμπι,, υπάρχει ένα τμήμα της κοινότητας που, τα προηγούμενα χρόνια, ψήφιζε Δημοκρατικούς και τώρα γυρίζει την πλάτη στο κόμμα σε αντίποινα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέδρασε στην κρίση στη Γάζα.

Η Χάρις ακροβατούσε μεταξύ της «ακλόνητης δέσμευσής της στο Ισραήλ» και του όρκου ότι «δεν θα σιωπήσει» για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Επέλεξε να μην παραστεί στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο τον Ιούλιο. 

Αλλά για πολλούς Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους, παραμένει πολύ στενά ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα. 

«Η ρητορική του Τζο Μπάιντεν δεν βοήθησε καθόλου στην καθιέρωση μιας διάκρισης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, και η Χάρις – που πιστεύω ότι είναι πολύ διαφορετική από τον Τζο Μπάιντεν – δεν νομίζω ότι έχει σπάσει τη διαφορά. Και έχει ακόμα ένα μήνα για να το κάνει, αλλά ο χρόνος της τελειώνει εδώ», δήλωσε ο Ζόγκμπι. 

Κάνοντας ένα σημείο

Η δημοσκόπηση του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου διαπίστωσε επίσης ότι, με μικρή πλειοψηφία (46% έναντι 43%), οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να δουν τους Ρεπουμπλικανούς να ελέγχουν το επόμενο Κογκρέσο από τον Ιανουάριο.

Ο Ζόγκμπι δήλωσε ότι το εύρημα αντανακλά την επιθυμία των Αραβοαμερικανών να στείλουν ένα μήνυμα στους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ο Λευκός Οίκος και η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία έχουν αντιδράσει στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 41.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο σημερινό Κογκρέσο έχουν ψηφίσει να μπλοκάρουν τα κονδύλια για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τη Γάζα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταργήσουν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ και του ειδικού αντιπροσώπου της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις παλαιστινιακές υποθέσεις. Έχουν επίσης προσπαθήσει να ματαιώσουν τις προσπάθειες να παραχωρηθεί στους Παλαιστίνιους αυξημένη συμμετοχή στα Ηνωμένα Έθνη.  

Αλλά ο Ζόγκμπι λέει ότι οι ψηφοφόροι δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να γίνουν νόμος αν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο το επόμενο έτος. Ομοίως, δεν σκέφτονται απαραίτητα τις θέσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, οι οποίες θα μπορούσαν να επανέλθουν αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, όπως η απαγόρευση της μετανάστευσης από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία ή οι στοχευμένες στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν. 

«Όταν το αίμα ρέει στον Λίβανο και όταν εξακολουθεί να ρέει στη Γάζα και οι άνθρωποι είναι απλά συντετριμμένοι από αυτό που συμβαίνει και στα δύο μέρη, είναι πραγματικά δύσκολο να προβάλεις οποιοδήποτε επιχείρημα, διότι δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Η απαγόρευση των μουσουλμάνων δεν είναι στο μυαλό τους. Αλλά αυτό που έχουν στο μυαλό τους αυτή τη στιγμή είναι ότι εκτυλίσσεται γενοκτονία και δεν υπάρχει καμία απάντηση σε αυτήν», δήλωσε ο Ζόγκμπι. 

Το Αραβοαμερικανικό Ινστιτούτο διαπίστωσε ότι και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι θα έβλεπαν αύξηση της υποστήριξης αν απαιτούσαν κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ή αν ανέστειλαν τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ. 

Όμως h Χάρις έχει δείξει μέχρι στιγμής απροθυμία να προχωρήσει σε καθαρή ρήξη με την πολιτική του Μπάιντεν όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα. Και ο Τραμπ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι αμφισβήτησης της πολεμικής πορείας του Ισραηλινού ηγέτη. 

Πηγή: Al Monitor, Militaire 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments