Γεωπολιτικά

Σχέσεις Κίνας-Σουδάν: Μπορούν να πάνε πέρα από το πετρέλαιο;

Σχέσεις Κίνας-Σουδάν: Μπορούν να πάνε πέρα από το πετρέλαιο;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Αυτόν τον μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν στη Σύνοδο Κορυφής 2024 του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο

Αυτόν τον μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν στη Σύνοδο Κορυφής 2024 του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο. Η συνάντηση αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση ότι το Σουδάν – πριν από 16 χρόνια ένα θέμα υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική πολιτική της Κίνας – είναι τώρα μια χώρα σε αναταραχή, που ξεθωριάζει από τις κινεζικές διπλωματικές προτεραιότητες, αλλά με σημαντικά ενεργειακά συμφέροντα για το Πεκίνο.

Το Σουδάν είναι η μόνη χώρα όπου οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας αποκόμισαν τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχικές υπερπόντιες αναζητήσεις τους για περιουσιακά στοιχεία. Η Κίνα συμμετείχε στην ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Σουδάν ήδη από το 1995. Μέχρι τη στιγμή που το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο το 2011, η Κίνα είχε επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Σουδάν μέχρι τις αρχές του 2012, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα επιχειρηματικών ειδήσεων 21st Century Business Herald. Από το 2023, η κινεζική πετρελαϊκή βιομηχανία ανέφερε ότι το 65% των εξαγωγών πετρελαίου του Σουδάν πήγαινε στην Κίνα και ότι οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 75% των ξένων επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Σουδάν.

Σημάδια από το Νταρφούρ

Μαζί με την ιστορία με το πετρέλαιο ήταν και το επεισόδιο όταν το Σουδάν εμφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό και δυνατά στην παγκόσμια εικόνα της Κίνας. Το 2008, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου επρόκειτο να αποτελέσουν το “πάρτι” της Κίνας για την ανάδειξή της. Αλλά η σχέση της Κίνας με το Χαρτούμ και η γενοκτονία στο Νταρφούρ εκείνη την εποχή οδήγησαν σε μια διεθνή εκστρατεία που τους χαρακτήρισε «Ολυμπιακούς Αγώνες Γενοκτονίας». Αυτό δημιούργησε μια μεγάλη κρίση για την κινεζική εξωτερική πολιτική και το Πεκίνο προσπάθησε σκληρά να αποκαλυφθεί, αλλά αναπόφευκτα σημαδεύτηκε από αυτό. Η Κίνα ενήργησε επίσης εντελώς πρωτοφανώς για να πιέσει την τότε κυβέρνηση του Ομάρ αλ-Μπασίρ να αποδεχθεί μια κοινή αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ. Τα πετρελαϊκά συμφέροντα και η διπλωματική παρέμβαση της Κίνας στο Νταρφούρ αποτέλεσαν μια δημοφιλή μελέτη περίπτωσης για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η Κίνα δραστηριοποιείται σε παραμεθόριες χώρες και αντιμετωπίζει τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

Από τότε, όμως, το Σουδάν εξαφανίστηκε σταδιακά από το διπλωματικό τοπίο της Κίνας και την ενεργειακή της δέσμευση στο εξωτερικό. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν, το οποίο κατέχει το 75% των πετρελαϊκών πόρων του προηγούμενου έθνους. Ενώ το Σουδάν κατέχει τους αγωγούς, τα διυλιστήρια και το λιμάνι για την εξαγωγή του αργού πετρελαίου του Νοτίου Σουδάν, η σύγκρουση και οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την Κίνα να διατηρήσει το επίπεδο της εμπλοκής της στον ενεργειακό τομέα στο Σουδάν. Οι επενδύσεις της Κίνας στο Σουδάν έχουν ως επί το πλείστον πτωτική πορεία από το 2011. Όταν ο Μπασίρ παραιτήθηκε το 2019, οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις έγιναν ακόμη και αρνητικές, υποδηλώνοντας την απόσυρση των κινεζικών επενδύσεων από τη χώρα. Από το 2011 έως το 2020, οι σωρευτικές κινεζικές επενδύσεις στο Σουδάν μειώθηκαν από 1,52 δισ. δολάρια σε 1,12 δισ. δολάρια και στη συνέχεια σε 890 εκατ. δολάρια το 2022. Καθώς οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές για τους κινδύνους ασφαλείας και τις μειούμενες αποδόσεις στο Σουδάν, οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας είναι απίθανο να ανακάμψουν στο ορατό μέλλον.

Σε αντίθεση με τις συγκρούσεις στις οποίες η Κίνα διαδραμάτισε σημαντικό και δημόσιο ρόλο, ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν δεν αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Στη συνάντησή του με τον Μπουρχάν, ο Σι εξέφρασε την ελπίδα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Σουδάν, αλλά περιόρισε τον ρόλο της Κίνας στο να «μιλήσει για το Σουδάν σε πολυμερή φόρουμ όπως τα Ηνωμένα Έθνη» και να «προσπαθήσει για ένα θετικό εξωτερικό περιβάλλον για την πολιτική λύση του ζητήματος του Σουδάν». Η Κίνα υποστήριξε το ψήφισμα 2724 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο, το οποίο καλούσε σε παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού και σε «αναζήτηση βιώσιμης λύσης της σύγκρουσης μέσω διαλόγου». Φαίνεται ότι η Κίνα απέφυγε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στο Σουδάν.

Προχωρώντας προς τα εμπρός

Εάν δεν είναι το πετρέλαιο, ποιο θα ήταν το όριο για να προχωρήσουν οι σχέσεις Κίνας-Σουδάν προς τα εμπρός;

Στη συνάντησή του με τον Μπουρχάν, ο Σι έδωσε έμφαση στην πολιτική υποστήριξη της Κίνας στην κυριαρχία του Σουδάν, ιδίως σε πολυμερή φόρουμ, μεταξύ άλλων στον ΟΗΕ. Στα οικονομικά μέτωπα, έχοντας χάσει το πετρέλαιο ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής συνεργασίας Κίνας-Σουδάν, η οικονομική δέσμευση έχει αναπροσανατολιστεί προς τους τομείς των υποδομών, της γεωργίας και της εξόρυξης.

Αν και τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με την κλίμακα και την ένταση των κινεζικών επενδύσεων στο πετρέλαιο, το Πεκίνο εξακολουθεί να βλέπει κάποιες ευκαιρίες στο Σουδάν, μεταξύ άλλων στα δίκτυα μεταφορών, στα λιμάνια και στη δορυφορική συνεργασία. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Το 2022, η αξία των κινεζικών εξαγωγών προς το Σουδάν ήταν 2,03 δισεκατομμύρια δολάρια, σημαντικά υψηλότερη από τις εισαγωγές της από το Σουδάν, που ήταν 880 εκατομμύρια δολάρια. Το Σουδάν έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό από τον κατάλογο των κορυφαίων αφρικανικών εμπορικών εταίρων της Κίνας. Το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα που παρουσιάζει η Κίνα έναντι του Σουδάν υποδηλώνει περαιτέρω ότι το Σουδάν έχει γίνει περισσότερο αγορά-στόχος για τα κινεζικά προϊόντα παρά πηγή πρώτων υλών για την Κίνα. Μετά το πετρέλαιο, η σχέση Κίνας-Σουδάν φαίνεται να έχει επιστρέψει σε λήθαργο.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments