ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι απειλεί 4.500 νέους την ημέρα – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Τι απειλεί 4.500 νέους την ημέρα – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τι απειλεί 4.500 νέους την ημέρα – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει τα τροχαία, τους πνιγμούς, τη βία και και τις αυτοκτονίες ως κάποιες από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε εφήβους και νέους ενήλικες

Ατυχήματα όπως τροχαία και πνιγμοί, βία, αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές και καταστάσεις που σχετίζονται με τη μητρότητα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου εφήβων και νέων ενηλίκων, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Παγκόσμιος Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εκτιμά περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους στις εν λόγω ηλικίας για το 2021, δηλαδή περίπου 4.500 κάθε μέρα. Στις ηλικίες 10-14 ετών κυριαρχούν οι μολυσματικές ασθένειες, με τα ατυχήματα, τους τραυματισμούς, τις αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές και τη διαπροσωπική βία να παίρνουν το προβάδισμα στην εφηβεία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης για τους εφήβους και τους νέους ενήλικες παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις ανά τον κόσμο, με έναν 10χρονο στην υποσαχάρια Αφρική να διατρέχει εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου πριν την ηλικία των 24 ετών, συγκριτικά με έναν συνομήλικο στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Στην ηλικιακή ομάδα 10-24 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλότερα μεταξύ των εφήβων 10-14 ετών και υψηλότερα μεταξύ των νέων ενηλίκων 20-24 ετών. Σε κορίτσια και γυναίκες αυτών των ηλικιών καταγράφονται συνολικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, με τις έμφυλες διαφορές στη θνησιμότητα να γίνονται εμφανείς κατά την εφηβεία.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία και τις καταχρήσεις, η έκθεση δείχνει ότι:

  • οι μισές από το σύνολο των ψυχικών διαταραχών που θα εκδηλωθούν στην ενήλικη ζωή ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται.
  • η πρώιμη έναρξη της χρήσης ουσιών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης και άλλων προβλημάτων κατά την ενήλικη ζωή, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι επηρεάζονται δυσανάλογα από τη χρήση ουσιών σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments