Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Οι παράγοντες που βγάζουν τον νέο Πρόεδρο

ΠΑΣΟΚ: Οι παράγοντες που βγάζουν τον νέο Πρόεδρο

Πηγή Φωτογραφίας: [371830] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο καθοριστικός ρόλος της συμμετοχής και της ιδεολογικής ταυτότητας

Μια κούρσα εκατό ημερών φτάνει σήμερα στην ολοκλήρωσή της. Από τις 7 το πρωί, οι 950 κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα άνοιξαν για να υποδεχθούν τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη. Η μακρά προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε κυρίως από ήπιους τόνους, εκτός ίσως από τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά το debate, όπου καταγράφηκαν εντάσεις μεταξύ των υποψηφίων. Στην ουσία, όλοι ήταν εναντίον όλων. Πέρα από την προφανή ταύτιση του κ. Δούκα με την κ. Γιαννακοπούλου, δεν έχει προκύψει κάποια άλλη συμφωνία, ούτε μπορεί κανείς να μιλήσει με σιγουριά για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στον δεύτερο γύρο.

Σήμερα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συμμετοχή, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το εύρος της θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίως, όμως, θα εξαρτηθεί από τις εισροές που θα προκύψουν.

Από τα διάφορα στοιχεία των ερευνών προκύπτει ότι τα ποσοστά του κ. Ανδρουλάκη είναι εξαιρετικά υψηλά, φτάνοντας ακόμα και το 40%, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το κοινό, εμφανίζεται ως κυρίαρχος και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι πιθανό να καταλάβει την πρώτη θέση. Ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα για τον νυν πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο είναι η ύπαρξη του πιο οργανωμένου μηχανισμού, κάτι που είναι απολύτως κρίσιμο σε κάθε εκλογική διαδικασία, και ειδικότερα σε εσωκομματικές εκλογές. Διαθέτει τη στήριξη της πλειονότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και των περισσότερων στελεχών από τους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους. Ωστόσο, το αδύνατο σημείο του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι έχει περιορισμένες εισροές από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., οι οποίοι θα συμμετάσχουν σήμερα στις εκλογές.

Αντίθετα, αυτό αποτελεί το σημαντικό πλεονέκτημα του Παύλου Γερουλάνου. Ο βουλευτής Α’ Αθηνών είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει υποστήριξη τόσο από το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από εκείνο της Ν.Δ. Έχει καταφέρει, επομένως, να προσελκύσει περισσότερες ομάδες ψηφοφόρων και να συνδυάσει διαφορετικά ακροατήρια. Το ερώτημα που τίθεται για τον κ. Γερουλάνο είναι αν αυτές οι νέες προσθήκες είναι αρκετές για να καλύψουν τη διαφορά σε σχέση με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο Π. Γερουλάνος έχει πραγματοποιήσει μια αρκετά δυναμική τελική πορεία.

Ο Χάρης Δούκας διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό σε εθνικό επίπεδο, χάρη στη στήριξη που του έχουν προσφέρει γενναιόδωρα οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Τόνια Αντωνίου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Επιπλέον, αξιοποιεί τις διάφορες δυνατότητες που του παρέχει ο Δήμος Αθηναίων σε οργανωτικό και ανθρώπινο δυναμικό. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι απευθύνεται προνομιακά στα ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περισσότερες από τις θέσεις του είναι πιο κοντά στις παραδοσιακές θέσεις της Κουμουνδούρου παρά της Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι, το ζητούμενο για τον κ. Δούκα είναι να προσελκύσει μαζικά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις «πράσινες» κάλπες και να αξιοποιήσει κάποιες από τις συμμαχίες που φαίνεται να έχει δημιουργήσει με πρόσωπα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στον αντίποδα, δεν έχει την παραµικρή εισροή από κεντρώους και µετριοπαθείς ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τη Ν.∆. Γι’ αυτά τα κοινά µοιάζει να είναι «κόκκινο πανί» ο κ. ∆ούκας. Αρνητικά λειτουργεί για µεγάλη µερίδα ψηφοφόρων και η κακή κατάσταση που επικρατεί στον ∆ήµο Αθηναίων, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι διεκδικεί δύο παράλληλα αξιώµατα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη αυτής της εκλογικής διαδικασίας, έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή ανατροπή, μειώνοντας τη σημαντική διαφορά που την χώριζε από τους άλλους υποψηφίους, όταν στα τέλη Ιουλίου αιφνιδίασε όλους ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της. Έκανε πολιτικές και προγραμματικές δηλώσεις, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε για την απουσία της από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Διαθέτει το μεγαλύτερο ρεύμα στους κεντρογενείς ψηφοφόρους και συμβάλλει καθοριστικά στην επιστροφή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν στραφεί στη Ν.Δ. λόγω του κ. Μητσοτάκη. Επιπλέον, έχει καταφέρει να κινητοποιήσει πολλά στελέχη από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Ωστόσο, τα αδύνατα σημεία της πρώην υπουργού περιλαμβάνουν τον περιορισμένο κομματικό μηχανισμό, τη χαμηλή αναγνωρισιμότητα στις νεότερες ηλικίες, καθώς και την έλλειψη απήχησης σε ψηφοφόρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης είναι επίσης σημαντικά. Ο κ. Κατρίνης έχει πραγματοποιήσει σημαντική οργανωτική δουλειά και η μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του δεν έχει περάσει απαρατήρητη, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι θα επιτύχει ένα αξιόλογο ποσοστό. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα κινηθεί ο κ. Κατρίνης στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, η κ. Γιαννακοπούλου έχει εστιάσει κυρίως στα social media και στις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να πλήξει τον κ. Ανδρουλάκη και να δείξει ότι αυτή είναι η υπεύθυνη για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής προεδρίας. Ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν ότι αυτή η στρατηγική αποδίδει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments