Πολιτική

Πώς αγρίεψε η κόντρα Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Πώς αγρίεψε η κόντρα Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς

Η απόφαση των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να μην παραστούν στη γιορτή των 50 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τις ισορροπίες εντός της γαλάζιας παράταξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί να παρευρεθούν στη Ρηγίλλης, ωστόσο εκείνοι επέλεξαν να διατηρήσουν τις αποστάσεις που έχουν κρατήσει εδώ και χρόνια από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από μήνες, και λόγω της έλλειψης ουσιαστικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, οι δημοσιογραφικές στήλες «πλημμύριζαν» με παραπολιτικές ειδήσεις και αναλύσεις (μερικές φορές βάσιμες και άλλες όχι) που υποδείκνυαν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απομακρύνονται από το Μαξίμου. Ωστόσο, μετά την απουσία από μια τόσο σημαντική εκδήλωση, η εσωκομματική αντιπολίτευση «αλλάζει επίπεδο» και πλέον είναι σαφές ότι υπάρχει ένα ρήγμα στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Ο πρωθυπουργός, αν και στη συνέντευξή του στο MEGA δεν εξέφρασε κριτική προς τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, είναι γνωστό ότι στο Μαξίμου επικρατεί αναστάτωση, με πολλούς να θεωρούν ότι η στάση τους αποτελεί σοβαρό λάθος.

Η διπλή «βόμβα» από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς δεν ήρθε ως έκπληξη. Αντιθέτως, ήταν ένα ακόμη επεισόδιο σε μια ήδη τεταμένη σχέση, η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει εξελιχθεί σε πολεμική και σήμερα φαίνεται σχεδόν ανύπαρκτη.

Η πρώτη παρέμβαση προέρχεται από τον Αντώνη Σαμαρά το 2020. Ο πρώην πρωθυπουργός, παραβιάζοντας την επίσημη γραμμή σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα (Oruc Reis, Έβρος), επαναφέρει τη «σκληρή γραμμή» στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας. Έτσι, ενάντια στη στάση του Μαξίμου, δηλώνει ότι η «Ελλάδα δεν συνομιλεί με πειρατές» και εμμέσως καλεί την Αθήνα να επανεξετάσει την προσέγγισή της στα εθνικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κώστας Καραμανλής, για πολλά χρόνια, απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετούνταν μόνο όταν προέκυπτε ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για τη χώρα. Τον Αύγουστο του 2022, με το σκάνδαλο των υποκλοπών να έχει ξεσπάσει και την κυβέρνηση να αρνείται να δώσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, ο Κώστας Καραμανλής ζητά από τα Ανώγεια, στις αρχές Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, από τον πρωθυπουργό να ρίξει φως στην υπόθεση.

«Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη να διευκρινιστεί ποιοι ζήτησαν κάτι τέτοιο και με ποια αιτιολογία, καθώς και ποιοι το ενέκριναν και με ποιον τρόπο. Η αναφορά στο απόρρητο σε τέτοιες περιπτώσεις υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη για διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να φέρουμε τα πάντα στο φως και, στη συνέχεια, να προχωρήσουμε σε αναγκαίες διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, καθώς και τη γενικότερη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, με τη συνεργασία όλων των κομμάτων. Αυτά τα βασικά βήματα είναι αναγκαία για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το ινστιτούτο του, ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια συνολική κριτική της κυβερνητικής πολιτικής. Σε ομιλία διάρκειας άνω των 40 λεπτών, επιτέθηκε στο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η «παράταξή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί φαινόμενα υποκλοπών». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ προωθεί τη συζήτηση για την Ουκρανία, παραβλέπει την Κατοχή της Κύπρου, ενώ εξέφρασε σφοδρή κριτική για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών.

Με μια απόφαση που εξέπληξε πολλούς, ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές του Ιουνίου 2023. «Αποφάσισα ότι ήρθε η στιγμή να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου πορεία. Για τον λόγο αυτό, δεν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του, εκφράζοντας την πεποίθησή του για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ερμήνευσαν αυτή την απόφαση ως σαφή απομάκρυνση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών, αλλά και όσον αφορά τους χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε πέρυσι να εκφράσει διπλό «όχι» όσον αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια και τους μετανάστες. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, να εκφράσει πολιτική άποψη και να αντιταχθεί δημόσια στις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που παρέχει “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών” είναι λανθασμένη. Στην ουσία, νομιμοποιεί όλους τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια! Και μάλιστα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας του καθενός από την Πολιτεία! Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το μεταναστευτικό ζήτημα συγκλονίζει ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία αναζητά αυστηρότερη πολιτική! Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί η κυβέρνησή μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο την παροχή άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες», είχε δηλώσει στην πρώτη του προειδοποιητική παρέμβαση πριν από το μεγάλο «ξέσπασμα» σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments