EDITOR'S PICK

Η Moo Deng είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό meme

Η Moo Deng είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό meme

Πηγή Φωτογραφίας: reporter.com//Η Moo Deng είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό meme

Καθώς έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, ο ζωολογικός κήπος προσπαθεί να κατοχυρώσει εμπορικό σήμα και να την προστατεύσει

Απ’ ό,τι φαίνεται, όλοι θέλουν ένα κομμάτι από τη Moo Deng. Το μικρό ιπποποταμάκι είναι μόλις δύο μηνών και είναι ήδη διάσημο. Είναι τόσο αγαπητή σε TikTok, Instagram και X, που οι εργαζόμενοι στον ζωολογικό κήπο Khao Kheow Open Zoo της Ταϊλάνδης, όπου γεννήθηκε, κάνουν ό,τι μπορούν για να ικανοποιήσουν τους θαυμαστές της. Δημοσιεύουν συνεχώς βίντεο, φωτογραφίες και ενημερώσεις, σύμφωνα με το Wired.

Η Moo Deng γεννήθηκε τον Ιούλιο και τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει το νέο αγαπημένο ζωάκι του ίντερνετ. Γι’ αυτό και ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Narongwit Chodchoi, δήλωσε ότι ο  έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατοχύρωσης εμπορικού σήματος, ώστε να αποτραπεί η χρήση της εικόνας της από άλλους. «Τα έσοδα από αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε, «θα μπορούσαν να «υποστηρίξουν δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τη ζωή των ζώων».

Η Moo Deng φαίνεται να το χρειάζεται. Η λατρεία για αυτήν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι εργαζόμενοι έχουν περιορίσει το χρόνο επίσκεψης σε πέντε λεπτά τα Σαββατοκύριακα, ενώ η προστασία ενός εμπορικού σήματος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για τους φροντιστές της να εξασφαλίσουν ότι κανείς άλλος δεν θα εκμεταλλευτεί τη φήμη της.

Όταν η Jools Lebron προσπάθησε να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα για το meme της «very demure, very mindful», ένα από τα εμπόδια που προέκυψαν ήταν ότι είναι δύσκολο να διεκδικήσει κανείς την ιδιοκτησία μιας φράσης. Όπως ανέφερε τότε η Kate Miltner, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, τα meme με οπτικοακουστικά στοιχεία, όπως το Nyan Cat ή το Grumpy Cat, είναι πιο εύκολα στην κατοχύρωση. «Οι άνθρωποι αναπόφευκτα θα προσπαθήσουν να βγάλουν χρήματα από περιεχόμενο που γίνεται viral, όπως έχουμε δει πολλές φορές», είπε η Miltner όταν ρωτήθηκε για την κατοχύρωση του μικρού ιπποπόταμου, προσθέτοντας ότι ο ζωολογικός κήπος του Σινσινάτι το έχει ήδη κάνει με τον Fiona the Hippo.

Η Lebron φαίνεται να βρίσκει τρόπους να αξιοποιήσει εμπορικά τη στιγμή της, και οι φροντιστές της Moo Deng φαίνεται να κάνουν το ίδιο. Το να είσαι γνωστός στο διαδίκτυο το 2024 σημαίνει ότι ζεις σε μια κατάσταση σχεδόν διαρκούς ευαλωτότητας. Μπορεί να χακάρουν τον λογαριασμό σου ή να σε μετατρέψουν σε deepfake. Το να έχεις δημόσια άποψη για ένα βιντεοπαιχνίδι ή για τη σειρά The Acolyte μπορεί να μετατρέψει τα σχόλιά σου σε κόλαση. Κι αυτά συμβαίνουν σε απλούς χρήστες. Όταν είσαι ανερχόμενο pop είδωλο ή ένα μωρό ιπποπόταμος, τα ευάλωτα σημεία πολλαπλασιάζονται, επειδή ο κόσμος πάντα θέλει περισσότερα από σένα.

Σε αντίθεση όμως με άλλα memes, η Moo Deng είναι ζωντανό πλάσμα. Ανήκει σε ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χρειάζεται προστασία. Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό meme.

Πηγή: mikropragmatalifo.gr–ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΤΖΙΚΛΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments