Γεωπολιτικά

Μια διέξοδος προς τα εμπρός: ο πρώην Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ ζητά αραβική παρουσία ασφαλείας στη Γάζα

Μια διέξοδος προς τα εμπρός: ο πρώην Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ ζητά αραβική παρουσία ασφαλείας στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Al-Monitor, ο πρώην Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Νάσερ αλ Κίντουα δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι σοβαροί και πρακτικοί

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Al-Monitor, ο πρώην Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Νάσερ αλ Κίντουα δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι σοβαροί και πρακτικοί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Νάσερ αλ Κίντουα ήταν σαφής στη συνέντευξή του στο Al-Monitor ότι θέλει να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην τρέχουσα αδιέξοδη κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ και δεν φάνηκε να ανησυχεί για την κριτική που δέχεται.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Κίντουα, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, δημιούργησαν έναν οδικό χάρτη για μια λύση δύο κρατών.

Ο Κίντουα, ο οποίος είναι ανιψιός του πρώην Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι το κοινό σχέδιο έδωσε έμφαση σε τρεις κύριους τομείς: τον πόλεμο στη Γάζα, το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Όσον αφορά το τρίτο, είπε ότι στην πρόταση με τον Όλμερτ «συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της επίτευξης της ειρήνης μεταξύ του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή γενικότερα, μέσω μιας συμφωνίας που θα προβλέπει το κράτος της Παλαιστίνης δίπλα στο κράτος του Ισραήλ στη βάση των συνόρων του 1967, ζώντας σε ειρήνη και ασφάλεια με βάση την αμοιβαία αναγνώριση».

Ανταλλαγή εδαφών

Ο Κίντουα παραδέχεται ότι η κοινή δήλωση με τον Όλμερτ θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συμπεριλάβει «την προσάρτηση του 4,4% των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ με αντάλλαγμα την ανταλλαγή ισραηλινών εδαφών και τη δημιουργία ενός διαδρόμου που θα συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη». Σημείωσε ότι το κοινό σχέδιο προβλέπει επίσης την εφαρμογή των ίδιων ακριβώς ρητρών για την Ιερουσαλήμ που είχαν προταθεί σε προηγούμενη πρόταση, δηλαδή ότι «η περιοχή της παλιάς πόλης που περιέχει θρησκευτικά μνημεία στην Ιερουσαλήμ θα διοικείται από ειδική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Παλαιστίνης και του Ισραήλ».

Όσον αφορά τη Γάζα, ο Κίντουα τόνισε ότι η ιδέα είναι να αναπτυχθεί στη Γάζα μια «προσωρινή αραβική παρουσία ασφαλείας», η οποία θα συντονίζεται με την παλαιστινιακή δύναμη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί από το «Συμβούλιο των Επιτρόπων». Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη «σταθερότητας» στη Γάζα και στην «αποτροπή επιθέσεων» κατά του Ισραήλ. Επέμεινε ότι η δύναμη θα είναι προσωρινή και δεν θα είναι οπλισμένη. Παραδέχτηκε επίσης ότι όλες οι τοπικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, «θα πρέπει να αποδεχτούν αυτό το σχέδιο για να λειτουργήσει».

Ο Κίντουα δήλωσε ότι γνώριζε ότι το σχέδιό του θα ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά θεώρησε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει μια τομή. Ο πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι το σχέδιο εκπονήθηκε αφού συμμετείχε σε συνέντευξη μαζί με τον Όλμερτ και τον αρθρογράφο των New York Times Τόμας Φρίντμαν. Σημείωσε ότι γενικά έλαβε θετικά σχόλια, αν και παραπονέθηκε ότι κάποιοι άσκησαν κριτική στο σχέδιο χωρίς να το διαβάσουν, λέγοντας ότι θα έβρισκαν απαντήσεις στα ερωτήματά τους αν είχαν αφιερώσει χρόνο για να το διαβάσουν. Οι επικρίσεις περιλαμβάνουν κατηγορίες ότι δεν κατανοούν την κατάσταση επί τόπου και ότι οι παραχωρήσεις δεν έφεραν ποτέ αποτελέσματα, αλλά ο Κίντουα υποστήριξε ότι πρόκειται κυρίως για σπασμωδικές επικρίσεις.

Ο Κίντουα δήλωσε ότι δεν επικοινώνησε μαζί του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ή οι άνθρωποί του σχετικά με τις προσπάθειες για την παλαιστινιακή συμφιλίωση και τη μεταρρύθμιση εντός της Φατάχ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια σοβαρή μεταρρύθμιση, «συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής του συνεδρίου της Φατάχ με συμμετέχοντες που θα επιλέγονται βάσει συμφωνημένων κριτηρίων» και της διασφάλισης ότι οι προσκλήσεις δεν θα υπαγορεύονται από «τις υπάρχουσες δυνάμεις». Το έβδομο συνέδριο της Φατάχ πραγματοποιήθηκε στη Βηθλεέμ το 2016 μετά από μεγάλη καθυστέρηση και υποτίθεται ότι θα επαναλαμβανόταν κάθε πέντε χρόνια. Από το 2021 έχει αναβληθεί πολλές φορές.

Συμφώνησε ότι η απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτι θα ήταν χρήσιμη, λέγοντας ότι είναι μια «πολύ σημαντική παλαιστινιακή φωνή και ηγέτης».

Ο Κίντουα δήλωσε επίσης στο Al-Monitor ότι δεν έχει έρθει σε άμεση επαφή μαζί του «κανένας αξιωματούχος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία, αλλά έχει συνομιλήσει με πολλούς».

Οι εκλογές είναι πρόωρες

Όσον αφορά μια ιδέα που προτάθηκε από τον σημερινό Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Μουσταφά και περιγράφεται σε άρθρο του στην Washington Post, ο Κίντουα είπε ότι η ιδέα να γίνουν εκλογές μέσα σε ένα χρόνο είναι φιλόδοξη. «Νομίζω ότι ονειρεύεται, αλλά μπορείτε να καταλάβετε ότι η ιδέα είναι η κυβέρνησή του να διορίσει υπεύθυνους ανθρώπους στη Γάζα, έτσι ώστε να μην κυβερνούν απευθείας τη Γάζα». Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του Μουσταφά για εκλογές μετά από ένα χρόνο, ο Κίντουα είπε: «Προτείνουμε εκλογές σε δύο με τρία χρόνια- όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο, φυσικά. Αλλά ξέρετε, πρώτα πρέπει να φροντίσετε για δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ένοπλης αντίστασης, ο Κίντουα είπε: «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί, και αυτό ισχύει για το πολιτικό κίνημα. Νομίζω ότι μέρος των λαθών που έγιναν νωρίτερα είναι ότι δεν υπήρχε αρκετή σοβαρότητα. Και κάναμε, για παράδειγμα, «παραχωρήσεις» που δεν ήταν δικαιολογημένες. Πρέπει να το αποφύγουμε αυτό. Και στη συνέχεια πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού σε αυτά που κάνουν οι Ισραηλινοί, ειδικά όσον αφορά την αποικιοκρατία των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Τώρα, φυσικά, υπάρχει η πραγματική αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Χωρίς να αναλαμβάνω την ευθύνη να υποστηρίξω οτιδήποτε, νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, τώρα είναι η ώρα να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάποια πολιτικά οφέλη από την τρέχουσα κατάσταση. Ακόμη και αν δεν κερδηθούν, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι και να μην κάνουμε τίποτα, ενώ συντελείται πλήρης καταστροφή και ενώ χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται από τον ισραηλινό στρατό».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Προέδρου Αμπάς να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές και στη Δυτική Όχθη και όχι μόνο στη Γάζα και αν ο Όλμερτ θα συμφωνούσε με αυτή την ιδέα, ο Κίντουα είπε: «Δεν γνωρίζω ποια είναι η θέση του. Αλλά ήμουν στα Ηνωμένα Έθνη και εργάστηκα για χρόνια πάνω στην ιδέα της προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Και νομίζω ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Γιατί δεν είναι εφικτό; Επειδή δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ίσως, στη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε τα πράγματα όπως θα έπρεπε να είναι από παλαιστινιακή άποψη, ανεξάρτητα από τον λόγο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι τόσο απλό».

Η διεθνής αναγνώριση είναι ένα “φανταστικό ταξίδι”

Ο Κίντουα επέκρινε επίσης την προσπάθεια να ζητηθεί η διεθνής αναγνώριση της Παλαιστίνης. «Το να πηγαίνει ο παλαιστινιακός λαός σε ένα είδος φανταστικού ταξιδιού δεν είναι χρήσιμο – να λέμε ότι στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, να λέμε ότι στόχος μας είναι η προστασία του παλαιστινιακού λαού. Αλλά αυτό δεν είναι χρήσιμο. Και δεν είναι χρήσιμο γιατί μας κάνει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε το σωστό. Αυτό μπορεί να απαιτεί περισσότερο θάρρος και να απαιτεί περισσότερη σταθερότητα στην αντιπαράθεσή μας με τους Ισραηλινούς και ίσως και με τους φίλους τους».

Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται για το γεγονός ότι και οι δύο πρώην Ισραηλινοί πρωθυπουργοί, ο Γιτζάκ Ράμπιν και ο Εχούντ Μπαράκ, ήθελαν η πρώτη ρήτρα σε οποιαδήποτε συμφωνία να διευκρινίζει ότι πρόκειται για μια τελική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ενώ φαίνεται ότι ο Κίντουα λέει τώρα: «Θα πάρουμε ό,τι μπορούμε τώρα ως ρεαλιστική ιδέα και μετά μπορούμε να αγωνιστούμε για τα υπόλοιπα χωρίς βία», ο Κίντουα απέρριψε αυτόν τον χαρακτηρισμό. «Δεν είπα κάτι τέτοιο, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε. «Και πιστεύω επίσης ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν προς ορισμένες κατευθύνσεις. Θα το δούμε. Αλλά και πάλι, η ουσία είναι ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί και να κάνουμε το σωστό».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments