Γεωπολιτικά

Ο Γρκίζος Λύκος Μπαχτσελί έδωσε το χέρι του στο φιλο-κουρδικό κόμμα

Ο Γρκίζος Λύκος Μπαχτσελί έδωσε το χέρι του στο φιλο-κουρδικό κόμμα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή – μεταξύ άλλων – οδήγησε σε απροσδόκητη χειραψία μεταξύ δύο εχθρών στην Τουρκία

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή – μεταξύ άλλων – οδήγησε σε απροσδόκητη χειραψία μεταξύ δύο εχθρών στην Τουρκία: των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος DEM και του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μια σπάνια χειραψία μεταξύ του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμμάχου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και των φιλοκουρδικών βουλευτών του κόμματος DEM νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προσέφερε μια γεύση πολιτισμού στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο για αιματηρούς καβγάδες και υψηλές εντάσεις.

Αφού ο Ερντογάν ολοκλήρωσε την ομιλία του για την επιστροφή των εργασιών του κοινοβουλίου από τις θερινές διακοπές την Τρίτη, ο Μπαχτσελί πλησίασε τις καρέκλες του κόμματος DEM και άπλωσε το χέρι του σε μια ομάδα έκπληκτων βουλευτών του κόμματος DEM.

Το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, το Κόμμα DEM είναι ο κύριος εκπρόσωπος των Κούρδων της χώρας, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού. Ο Μπαχτσελί έχει επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο του κόμματος DEM και των προκατόχων του για υποτιθέμενες σχέσεις με την τρομοκρατία. Η τελευταία φορά που ο Μπαχτσελί έδωσε τα χέρια με νομοθέτες από τους προκατόχους του κόμματος DEM στο κοινοβούλιο ήταν πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, πριν από την εκλογική συμμαχία του Μπαχτσελί με το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.

Σαν να μην ήταν αρκετά αινιγματική η κίνησή του, οι παρατηρήσεις του μετά τις χειραψίες ήταν ακόμη πιο αινιγματικές.

«Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Ενώ επιδιώκουμε την ειρήνη στον κόσμο, πρέπει πρώτα να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη στη χώρα μας», δήλωσε χαμογελαστός ο Μπαχτσελί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τα σχόλιά του απηχούσαν τα όσα είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, στην οποία ζήτησε συμφιλίωση στο εσωτερικό της χώρας του, επισημαίνοντας παράλληλα τους επεκτεινόμενους πολέμους στην περιοχή.

«Είναι σημαντικό, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, το κοινοβούλιο μας, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση, να λειτουργεί σε μια ατμόσφαιρα που εμπνέει εμπιστοσύνη στο έθνος μας και ενσταλάζει φόβο στους αντιπάλους μας», είπε στους νομοθέτες. «Η αρμονία, η συναίνεση και οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο, που διεξάγονται σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, θα αντανακλούν στην κοινωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας».

Ανησυχεί λοιπόν πραγματικά η κυβερνητική συμμαχία της Τουρκίας ότι οι πόλεμοι στην περιοχή θα απειλήσουν άμεσα την εθνική ασφάλεια της χώρας; Όχι πραγματικά, σύμφωνα με τη συναίνεση μεταξύ των ανεξάρτητων παρατηρητών.

Ο Μπέρκ Έσεν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η ανησυχία αυτή μπορεί να σχετίζεται με την εντεινόμενη κρίση του κόστους ζωής στη χώρα. «Η ζήτηση μειώνεται σύμφωνα με τα μέτρα λιτότητας. Ίσως ακόμη και μια ύφεση να βρίσκεται στον ορίζοντα», δήλωσε ο Έσεν, στο Al-Monitor.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διατήρηση των εντάσεων με την αντιπολίτευση σε απόσταση, σε μια περίοδο που η οργή του κοινού απέναντι στην κρίση αυξάνεται, θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνθηκε σε λιγότερο από το αναμενόμενο στο 49% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 2,97%.

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι οι προσπάθειες της κυβερνητικής συμμαχίας να συντάξει ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα άνοιγε επίσης τον δρόμο στον Ερντογάν να υπηρετήσει μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος. Η σημερινή συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το MHP του Μπαχτσελί δεν διαθέτει τα απαιτούμενα δύο τρίτα των εδρών για την έγκριση συνταγματικών τροποποιήσεων. Ως εκ τούτου, οι χειραψίες του Μπαχτσελί ενδέχεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας «χαλάρωσης» που ξεκίνησε ο Ερντογάν μετά τις τοπικές εκλογές του 2023, όταν το κυβερνών κόμμα του έχασε τη θέση του ως ηγετικό κόμμα.

Παρόλα αυτά, ο Έσεν προειδοποίησε ότι η χειραψία δύσκολα αντανακλά μια μακροπρόθεσμη αλλαγή. Η κυβερνητική συμμαχία θα συνεχίσει να αυξάνει ή να μειώνει τις εντάσεις ανάλογα με το αν τους βολεύει, είπε.

Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος DEM φαίνεται επίσης παρόμοια συγκρατημένο.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να μιλούν τα πολιτικά κόμματα και να σφίγγουν τα χέρια μεταξύ τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκιουλιστάν Κοτσιγκίτ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DEM. «Το γεγονός ότι αυτό δεν είχε γίνει στο παρελθόν ήταν αντίθετο με τη φύση της πολιτικής. Δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό να του αποδώσουμε κάποια ιδιαίτερη σημασία».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments