Nέα της αγοράς

Ιρλανδία: Πώς θα αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια που πήρε από την Apple

Ιρλανδία: Πώς θα αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια που πήρε από την Apple

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, protothema.gr

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Τζακ Τσέιμπερς είπε ότι η πρόσφατη απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης παρείχε στη χώρα εφάπαξ έσοδα «που έχουν την ικανότητα να μεταμορφωθούν»

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ με βάση την οποία ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple θα έπρεπε να πληρώσει αναδρομικά στην Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ, τα οποία καρπώθηκε από φορολογικές εκπτώσεις που της εκχώρησε το ιρλανδικό δημόσιο και οι οποίες αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, έφερε τη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων στην ευχάριστη θέση να προσθέτει απροδόκητα στο ταμείο της αυτό το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση την οποία αυτό το κράτος καλείται να ανακτήσει», αποφάσισε το ευρωπαϊκό δικαστήριο, βάζοντας τη σφραγίδα του στο κλείσιμο ενός νομικού έπους οκτώ ετών. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η Κομισιόν είχε επιβάλει στην Apple τη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση, την οποία το 2020 ανέτρεψε το Δικαστήριο της ΕΕ, ο γενικός εισαγγελέας του οποίου δέχθηκε την έφεση της επιτροπής το 2023 αναγνωρίζοντας νομικά σφάλματα στην προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου και ζητώντας νέα απόφαση η οποία και τελικώς ελήφθη στις 10 του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.

Την απόφαση μάλιστα χαιρέτισε απερχόμενη η προηγούμενη επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεσστάγκερ, η οποία κίνησε τη διαδικασία πριν από οκτώ χρόνια, και έκανε λόγο για «νίκη της Επιτροπής, της δικαιοσύνης στην ενιαία αγορά και της φορολογικής δικαιοσύνης». Και πράγματι, πρόκειται για την μακράν μεγαλύτερη φορολογική διαμάχη εναντίον ψηφιακού κολοσσού ψηφιακούς κολοσσούς που έλαβε χώρα στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας περιέγραψε το πώς σκοπεύει να διαθέσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία, η αλήθεια είναι, έδωσε… μάχη για να μην περάσουν στα ταμεία της, στο πλαίσιο της πολιτικής παροχής φορολογικών κινήτρων για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments