Τι κάνει πραγματικά για το σώμα μας ένας μήνας χωρίς αλκοόλ;
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Τι κάνει πραγματικά για το σώμα μας ένας μήνας χωρίς αλκοόλ;
Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Sober October, η οποία συγκέντρωσε χρήματα για τη φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan Cancer Support , έπεισε πολλούς να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ για έναν μήνα.
Σύμφωνα με το Alcohol Change UK, το 24% των ενηλίκων στην Αγγλία και τη Σκωτία πίνουν πολύ περισσότερο από την ποσότητα που θεωρείται χαμηλού κινδύνου και το 27% τις πιο βαριές τους ημέρες ξεπερνούν κάθε όριο (πάνω από οκτώ μονάδες για τους άνδρες και πάνω από έξι μονάδες για τις γυναίκες). Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020 8.974 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο προκλήθηκαν από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 18,6% σε σχέση με το 2019.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται, μεταξύ άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας, με τον καρκίνο, την καρδιακή ανεπάρκεια και τον διαβήτη. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που πολλοί επανεκτιμούν τις συνήθειές τους σε σχέση με το αλκοόλ. Άραγε, κάνει όντως ένας μήνας νηφαλιότητας κάποια διαφορά στη συνολική μας υγεία ή μήπως οι πότες απλώς ωραιοποιούν το πρόβλημα, χωρίς να έχουν κάποιο διακριτό όφελος;
Οι συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
• Ως κατασταλτικό, φρενάρει τους «διεγερτικούς» αγγελιοφόρους του εγκεφάλου μας και ενισχύει τους «ανασταλτικούς», κάνοντάς μας να αισθανόμαστε νωθροί.
• Αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, που προκαλεί ευεξία στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, ξεγελώντας μας ώστε να νομίζουμε ότι αισθανόμαστε καλύτερα.
• Μέσα σε λίγα λεπτά, αρχίζει να επιβραδύνει τη σκέψη, την αναπνοή και τον καρδιακό μας ρυθμό. Η υπερβολή μπορεί να σκοτώσει.
• Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και η πολύ συχνή κατανάλωσή του μπορούν να βλάψουν τους συνδέσμους μεταξύ των νευρώνων και να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες.
• Μπορεί να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις του μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα μας κορυφώνεται σε 40-90 λεπτά.
• Πάνω από το 90% των ανθρώπων που πίνουν πολύ αλκοόλ αναπτύσσουν λιπώδη ηπατική νόσο, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση, απώλεια βάρους και πόνο.
• Το σώμα των περισσότερων ανθρώπων απορροφά το αλκοόλ πιο γρήγορα αν είναι ανθρακούχο ή αν το στομάχι είναι άδειο.
Όπως λέει η δρ. Catherine Carney, από την κλινική αποτοξίνωσης Delamere στο Cheshire: «Ένας μήνας νηφαλιότητας δεν έχει οφέλη μόνο για τη σωματική υγεία. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, οπότε θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Η τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει επιζήμια επίδραση στην ψυχική υγεία. Ενώ το 56% του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει ότι καταναλώνει αλκοόλ για χαλάρωση, πρόκειται απλώς για προσωρινή ανακούφιση και μπορεί να αφήσει την ψυχική σας υγεία σε χειρότερη κατάσταση συνολικά».
Όσον αφορά τη σωματική υγεία, «η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ανθυγιεινά επίπεδα και να οδηγήσει στην πορεία σε περισσότερες επιπλοκές για την υγεία. Όταν κόβουμε το αλκοόλ, η αρτηριακή μας πίεση μειώνεται, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών».
Προειδοποιεί ωστόσο ότι το να «αποδείξετε» ότι μπορείτε να το κόψετε για μερικές εβδομάδες δεν υποδηλώνει απαραίτητα υγιή σχέση με το αλκοόλ. «Προωθείται η αρνητική νοοτροπία ότι αν κάποιος μπορεί να μείνει χωρίς αλκοόλ για το διάστημα αυτό, σημαίνει ότι δεν βρίσκεται σε επικίνδυνη σχέση μαζί του, ενώ στην πραγματικότητα έχει πρόβλημα με την ουσία. Οι βαριοί πότες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον μήνα νηφαλιότητας ως δικαιολογία για να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ για το υπόλοιπο του έτους».
Για κάποιους, όμως, ένας μήνας διακοπής είναι η αρχή μιας πλήρους επανεκκίνησης. Η 46χρονη «confidence coach» («σύμβουλος αυτοπεποίθησης») Lucy Baker το έκοψε για διάστημα μερικών εβδομάδων. Εξηγεί: «Εργαζόμουν 18 χρόνια στη διαφήμιση και η κοινωνική μου ζωή περιστρεφόταν γύρω από το αλκοόλ. Οι προσπάθειές μου να το μειώσω αντιμετωπίζονταν από φίλους συνήθως με τη φράση “καλά, πιες μόνο ένα…”. Σταμάτησα όταν έμεινα έγκυος, αλλά μετά ξανάρχισα να πίνω κοινωνικά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας