Οικονομία

Bιλερουά: Η ΕΚΤ θα μειώσει κατά πάσα πιθανότητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση

Bιλερουά: Η ΕΚΤ θα μειώσει κατά πάσα πιθανότητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υποβαθμίζει τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει «πολύ πιθανόν» τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% τον Σεπτέμβριο και ο πυρήνας μέτρησης της αύξησης των τιμών θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει κοντά σε αυτό το επίπεδο το 2025, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας σε συνέντευξή του στη La Repubblica.

Είπε επίσης ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό το 2025 είναι κάτω από το 1,8% – ακόμη χαμηλότερα από την πρόβλεψη της ΕΚΤ.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ισορροπία των κινδύνων μετατοπίζεται», είπε. «Τα τελευταία δύο χρόνια ο κύριος κίνδυνος ήταν να υπερβούμε τον στόχο μας του 2%. Τώρα πρέπει να δώσουμε προσοχή και στον αντίστροφο κίνδυνο, να υποσκελίσουμε τον στόχο μας λόγω μιας αδύναμης ανάπτυξης και μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας παρέμεινε σιωπηλός όσον αφορά την πολιτική της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες, μια περίοδο κατά την οποία οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στην απόφαση της 17ης Οκτωβρίου έχουν γίνει από σχεδόν μηδενικές σε σχεδόν βέβαιες.

Αμέσως μετά την τελευταία μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Βιλερουά δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν με μια σταδιακή προσέγγιση, αλλά να είναι εξίσου προσεκτικοί ώστε να μην υποσκελίσουν όσο και να υπερβούν τον στόχο για τον πληθωρισμό του 2%.

«Υποστήριξα σθεναρά στο τελευταίο Διοικητικό μας Συμβούλιο να διατηρήσουμε πλήρη προαιρετικότητα για τον Οκτώβριο, και δικαίως», δήλωσε ο Βιλερουά στη συνέντευξη της Repubblica που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Δεν θα αλλάξω σήμερα γνώμη και δεν θα εγκαταλείψω μια ρεαλιστική προσέγγιση, συνεδρίαση προς συνεδρίαση».

Από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία έδειξαν την πρώτη μέτρηση πληθωρισμού κάτω του 2% εδώ και τρία και πλέον χρόνια και οι έρευνες έδειξαν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα περίπου 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει πιο επιθετική με τη χαλάρωση της πολιτικής, ο Villeroy δήλωσε ότι εάν η κεντρική τράπεζα επιτυγχάνει τον στόχο της δεν θα πρέπει να έχει επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο – ένα απροσδιόριστο, θεωρητικό επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε συγκρατεί την οικονομία.

«Αν είμαστε το επόμενο έτος βιώσιμα στο 2% του πληθωρισμού, και με ακόμη υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για τη νομισματική μας πολιτική να παραμείνει περιοριστική», είπε.

Ο Βιλερουά υποβάθμισε επίσης τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτή την πολύ ασταθή κατάσταση», δήλωσε. «Αλλά εφόσον θα είναι προσωρινή και δεν θα διαχέεται στον πυρήνα του πληθωρισμού, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν θα πρέπει απαραίτητα να αλλάξει τη νομισματική μας πολιτική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments