Γαλλία: Εκριζώνει χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων καθώς μειώνεται η ζήτηση για κρασί
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Γαλλία: Εκριζώνει χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων καθώς μειώνεται η ζήτηση για κρασί
Χρηματοδότηση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους προκειμένου να εκριζώσει ένα μέρος των αμπελώνων της, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για κρασί μειώνεται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Γεωργίας της χώρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την οριστική απομάκρυνση των αμπελιών, στην τιμή των 4.000 ευρώ ανά εκτάριο.
«Η κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα είναι πράγματι ανησυχητική, με πολύ μεγάλη πτώση στην πρόβλεψη της συγκομιδής λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πτώσης της κατανάλωσης κρασιού και ενός πολύ σκληρού ανταγωνισμού», ανέφερε το υπουργείο.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού συνεχίζει να μειώνεται και η παραγωγή έφτασε σε χαμηλό 60 ετών πέρυσι. Οι χαοτικές συνθήκες κλιματικής αλλαγής, μαζί με τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος και τις κακές οικονομικές συνθήκες, βλάπτουν τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο.
Η Γαλλία εγκαταλείπει τα κρασιά της
Το σχέδιο, που δημιουργήθηκε από το κράτος, την περιοχή Nouvelle-Aquitaine και το Bordeaux Wine Interprofessional Counsel, προβλέπει την εκρίζωση 30.000 από τα 800.000 εκτάρια αμπελώνων της χώρας. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για εκρίζωση έως και 100.000 εκταρίων. Το διαμέρισμα Gironde έχει ήδη αρχίσει να μειώνει τους αμπελώνες του κατά 8.000 εκτάρια.
Όσοι ιδιοκτήτες αμπελώνων αποδεχθούν την αποζημίωση δεν επιτρέπεται να ξαναφυτέψουν αμπέλια στην ίδια γη μέχρι τουλάχιστον το 2029.
Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για πολλές δεκαετίες, μειούμενη κατά 70% τα τελευταία 60 χρόνια. Ο μέσος Γάλλος πολίτης έπινε 120 λίτρα κρασί το χρόνο τη δεκαετία του 1960. Τώρα είναι μόλις 40 λίτρα, λέει το γαλλικό OFDT.
Οι νέοι Γάλλοι απορρίπτουν το κρασί ως το ποτό τους . Η αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης, όπως η προτίμηση της μπύρας από το κρασί, και η ευρύτερη απόρριψη της κατανάλωσης αλκοόλ εξ ολοκλήρου από άτομα κάτω των 34 ετών, τροφοδότησε αυτήν την αλλαγή στην αγορά.
Το επόμενο οινικό κέντρο της Ευρώπης;
Ένας άλλος μακροπρόθεσμος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη βιομηχανία κρασιού της Γαλλίας θα μπορούσε επίσης να είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη . Καθώς το κλίμα αλλάζει, το terroir που καθορίζει τα μοναδικά κρασιά κάθε γαλλικής περιοχής αλλάζει παράλληλα.
Προς το παρόν, τα πράγματα είναι καλά για το γαλλικό κρασί. Μια μελέτη μεταξύ 1950 και 2020 για 19 ελεγχόμενες ονομασίες προέλευσης στο Μπορντό έχει βελτιωθεί λόγω των θερμότερων καλοκαιριών και των πιο υγρών χειμώνων.
Ωστόσο, εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτοί οι ίδιοι αμπελώνες που έχουν ωφεληθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ξηρασία, η οποία θα είναι απίστευτα επιζήμια για τις καλλιέργειές τους.
Αυτό είναι που οδήγησε σε σημαντική άνθηση τη βιομηχανία κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο . Ο πιο εύκρατος καιρός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται επίσης τα καλοκαίρια και οι επενδυτές κρασιού έχουν δει τη δυνατότητα της χώρας να γίνει σημαντικός παραγωγός κρασιού στον 21ο αιώνα.
Ο παγετός, ο οποίος μπορεί να είναι καταστροφικός για τα αμπέλια, εμφανίζεται πλέον σπάνια σε ορισμένες περιοχές της νότιας Αγγλίας. Οι αμπελώνες ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα από το νότο μέχρι τη Σκωτία. Με αύξηση 74% στις φυτεύσεις αμπέλου, που ισοδυναμεί με 4.000 νέα εκτάρια τα τελευταία πέντε χρόνια, η Βρετανία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αμπελοοινική περιοχή στον κόσμο λόγω αυτής της αλλαγής του κλίματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας