Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης μέρας

ΠΑΣΟΚ: Τα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Πηγή Φωτογραφίας: [369064] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Ν. Ανδρουλάκης έχασε αισθητά δυνάμεις και καλείται να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογικών αποτελεσμάτων, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε χθες μόνο 31.000 μέλη και φίλους του κόμματος, παρά την αναμενόμενη επανεκλογή του Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Αυτή τη φορά, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα και σε μεγάλο βαθμό και οι στοιχηματικές εταιρείες. Το ερώτημα είναι αν το κόμμα θα συνεχίσει να διατηρεί τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και μετά τον δεύτερο γύρο, με σαφή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε περίπου 10.000 ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο του 2021. Στις χθεσινές εκλογές έχασε 10.000 ψήφους και έπεσε κάτω από το 30%, παρά τη μεγαλύτερη συμμετοχή (έναντι 36% το 2021), αλλά είχε τρεις (Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος) είχε να αντιμετωπίσει σχεδόν ισάξιους αντιπάλους αντί για δύο όπως το 2021).

Παράλληλα, οι δύο ταχύτητες του κόμματος αναδείχθηκαν για δεύτερη φορά, καθώς οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, ήρθαν να μοιραστούν ένα κοινό χαρακτηριστικό: κυριάρχησαν σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, με μεγαλύτερη την Αττική, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτος και ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν τέταρτος, ενώ υπέστη επίσης βαριές ήττες στους δήμους που διοικεί.

Η επανεκλογή Ανδρουλάκη αναμένεται να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση από την Αττική, όπου βρίσκεται πίσω από το ΚΚΕ, ενώ ο Χάρης Δούκας αντιμετώπισε τιμωρητικές ψήφους τόσο στον Δήμο Αθηναίων όσο και στην Ανατολική Αττική, όπου ο βασικός του σύμμαχος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, κατέχει κομματική έδρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτος σε 9 Περιφέρειες – κυριάρχησε πάλι στην Κρήτη παρά την μειωμένη συμμετοχή και πιέστηκε μόνον στις Κυκλάδες, στην Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, είτε από την Άννα Διαμαντοπούλου, είτε από τον Χάρη Δούκα – ενώ έχασε την Δυτική Ελλάδα από τον Μιχάλη Κατρίνη που έπαιζε στην έδρα του, την Ήπειρο από τον Χάρη Δούκα και τα Ιόνια από τον Παύλο Γερουλάνο.

Στην Αττική, όπου ο Παύλος Γερουλάνος ήταν πρώτος και η Άννα Διαμαντοπούλου δεύτερη, ο Ανδρουλάκης ήταν τρίτος, όπως και το 2021. Η μεγάλη έκπληξη, ωστόσο, ήταν η τέταρτη θέση του Χάρη Δούκα, ο οποίος δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη του στην πόλη της Αθήνας: αντιθέτως, ήρθε τέταρτος, κερδίζοντας το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο με λίγες εκατοντάδες ψήφους διαφορά από τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έδειξε τον υψηλό πολιτικό του πολιτισμό συγχαίροντας τον αντίπαλό του, παρά την τόσο μικρή εκλογική διαφορά. Αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία της αμφισβήτησης του

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο προεξοφλήθηκε από το γεγονός ότι και οι πέντε συνυποψήφιοί του τον αντιμετώπισαν αλλά δεν τον στήριξαν: ούτε ο Παύλος Γερουλάνος, ούτε η Άννα Διαμαντοπούλου, ούτε ο Μιχάλης Κατρίνης, τήρησαν την ανάγκη μετεκλογικής ενότητας και οι δύο «μονομάχοι ‘, οι οποίοι χαρακτηριστικά δεν θέλησαν να πάρουν θέση σε καμία από τις δύο πλευρές. Η Νάντια Γιαννακοπούλου αρκέστηκε επίσης να δηλώσει ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως είχε κάνει και πριν τις εκλογές.

Συμπερασματικά, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία καταγράφει συστημική φθορά και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα, το ΠΑΣΟΚ ‘παγώνει τον χρόνο’ χωρίς να αντιμετωπίζει το βασικό εκλογικό ζήτημα του Λεκανοπεδίου Αττικής, δηλαδή το κέντρο του πολιτικού φάσματος – και την ηγεσία του. Το γεγονός ότι η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος, δύο υποψήφιοι που απευθύνονται σε κεντρώους ψηφοφόρους, μένουν εκτός δεύτερου γύρου αυξάνει αυτό το έλλειμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments