Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Προς το συνέδριο σε κλίμα ακραίας πόλωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Προς το συνέδριο σε κλίμα ακραίας πόλωσης

Πηγή Φωτογραφίας: [363811] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μόνιμο το σκηνικό αντιπαράθεσης στην Κουμουνδούρου

Τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Σαββάτου δείχνουν ότι το κλίμα πόλωσης στον ΣΥΡΙΖΑ μονιμοποιείται. Την ώρα που οι οπαδοί του Κασσελάκη αποχωρούσαν καταγγέλλοντας τα πάντα και τους πάντες, η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κινείται στον άξονα της πολιτικής καταγγελίας των δηλώσεων και των πράξεων του Στέφανου Κασσελάκη.

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κακό που με την παραμικρή ευκαιρία μπορεί να ξεσπάσει νέα σύγκρουση. Με βάση αυτή την κατάσταση, η ενότητα του κόμματος είναι τόσο εύθραυστη που πολλοί θεωρούν πλέον αναμφισβήτητο το ενδεχόμενο μιας μεγάλης ανατροπής, ακόμη και πριν από το συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τις 8-11 Νοεμβρίου. Ακόμη και όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, η ρητορική της παράταξης Κασσελάκη προοιωνίζεται μια άγρια και διαρκής σύγκρουση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη και αποχώρησαν από τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής έκαναν λόγο για «μεθοδεύσεις» της ηγεσίας προκειμένου να κλείσει ο δρόμος για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ασκούν κριτική σε κάθε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών των συνεδρίων του κόμματος και του τρόπου εκλογής των αντιπροσώπων. Παρ’ όλα αυτά, επιμένουν ότι η ομάδα τους θα συμμετάσχει κανονικά στις επόμενες διαδικασίες, κάτι που μοιάζει παράδοξο δεδομένης της έντασης της αντιπαράθεσης.

Επιπλέον, η γλώσσα τους απέναντι στους αντιπάλους τους γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο σκληρή. Πρόσφατα, κατηγόρησαν το κόμμα για «νομενκλατούρα,» για «νεοσταλινική» και «αντιπερισπαστική» συμπεριφορά, υποδηλώνοντας τη βούλησή τους να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με βουλευτές που τον στηρίζουν, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ράλια Χρηστίδου και ο Θάνος Μωραΐτης, έχει συναντηθεί και έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν, δίνοντας την εντύπωση ότι ακολουθεί ανεξάρτητη γραμμή δίπλα στην ηγεσία. Χθες, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος επισκέφθηκε το Νέο Ηράκλειο και συναντήθηκε με δεκάδες μέλη και υποστηρικτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Η σύνδεση όλων των αντιπάλων με τη διαπλοκή από τον Στέφανο Κασσελάκη στο βίντεο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του προκάλεσε την οργή μελών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επενδύει στην εικόνα του ψύχραιμου και σοβαρού πολιτικού, δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του πρώην προέδρου θα προκαλέσουν νέο διχασμό και πόλωση. Δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί ένα άλλο κόμμα». Ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις καταγγελίες μελών της ομάδας Κασσελάκη, τις παρομοίασε με «σουχλίστρες»: «Μου έκαναν αυτό, μου έκαναν εκείνο».

Το κλίμα αντιπαράθεσης συμπληρώνει και το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου να καταδικαστούν πολιτικά οι επισημάνσεις Κασσελάκη περί «διαπλοκής», για την οποία είπε ότι επιθυμεί ευρύτερη συνεργασία της Κεντροαριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκε και επιστολή του πρώην βουλευτή Θέμη Μαμουλίδη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, με την οποία ζητά την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη. Η ιδέα της πειθαρχικής δίωξης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά αποκλειστικά τους υπογράφοντες την επιστολή αυτή, με αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη να τρεμοπαίζουν στην ιδέα. Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες, η απλή υποβολή της επιστολής στην Επιτροπή Δεοντολογίας θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος και θα επιβάρυνε περισσότερο την κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments