SPOTLIGHTS

Οι εταιρείες που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στους εργαζόμενους

Οι εταιρείες που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στους εργαζόμενους

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com / eu.azcentral.com / hubspot.com / nvidia.com / threatpost.com

Από απεριόριστη άδεια μέχρι δωρεάν οδοντίατρο, οι μεγάλες εταιρείες έχουν βρει πολλούς έξυπνους τρόπους για να κάνουν τη ζωή των υπαλλήλων τους καλύτερη.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε «τα καλά της δουλειάς». Στη διεθνή εργασιακή αργκό είναι γνωστά ως «benefits». Οφέλη, υπηρεσίες και προνόμια διάφορων ειδών, που παρέχονται δωρεάν στους εργαζόμενους συγκεκριμένων εταιρειών. Παλαιότερα ήταν από ανύπαρκτα μέχρι σπάνια. Ή, όταν τα παρείχαν οι εταιρείες, είχαν σχέση με τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος μπορούσε να πάρει προϊόντα της εταιρείας σε πολύ μειωμένες τιμές. Με το πέρασμα των χρόνων, η κατάσταση βελτιώθηκε σε πολλούς τομείς. Τώρα τα benefits έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να συζητιούνται στις συνεντεύξεις των υποψηφίων, που επιθυμούν να ενταχθούν στο δυναμικό μιας εταιρείας. Τα χρησιμοποιούν ως δέλεαρ και οι human resources managers, αλλά ρωτούν και γι’ αυτά οι συνεντευξιαζόμενοι.

Ακόμα και οι μικρομεσαίες εταιρείες συνηθίζουν πια να προσφέρουν, εκτός από τον μισθό και διάφορα τέτοια οφέλη, όπως π.χ. το ελαστικό ωράριο δουλειάς, την εργασία από το σπίτι υπό συγκεκριμένες συνθήκες, την επιδότηση σεμιναρίων επιμόρφωσης ή κάποια βοήθεια παραπάνω (με τη μορφή bonus) σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Τι θα λέγατε, όμως, για μια πλήρη ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, που περιλαμβάνει και οδοντίατρο και οφθαλμίατρο; Μία δωρεάν συνδρομή σε γυμναστήριο ή, ακόμα καλύτερα, ένα γυμναστήριο στον χώρο δουλειάς; Ή τη δυνατότητα να παρατείνετε τις διακοπές σας όσο θέλετε, ώστε να νιώσετε πραγματικά αναζωογονημένοι όταν επιστρέψετε; Επιστημονική φαντασία; Οχι και τόσο. Δεν συμβαίνει, βέβαια, παντού, αλλά υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν αυτά κι ακόμα περισσότερα. Ας δούμε τις καλύτερες όσον αφορά τα benefits, όπως έχουν αξιολογηθεί από τις επίσημες λίστες του Forbes, του Fortune και του Glassdoor.

  • GOOGLE: 

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής δεν περιμέναμε κάποιον άλλον στην κορυφή της λίστας. Είναι γνωστό το Googleplex στο μαγευτικό Mountain View της Καλιφόρνια, που έχει ψηφιστεί πολλές φορές ως το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Τι άλλο έχει το μενού για τους εργαζόμενους της Google; Πλήρη οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη και έλεγχο, δωρεάν υποστήριξη από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, πλήρη αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια μέσα στο κτίριο – που οι εργαζόμενοι μπορούν να τα χρησιμοποιούν όποτε θέλουν, όχι σε ορισμένες ώρες. Εννοείται ότι τα γεύματα, σνακς και αναψυκτικά που καταναλώνονται στον χώρο είναι της εταιρείας. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος θέλει να δουλέψει εξ αποστάσεως, μπορεί να το κάνει είτε στο σπίτι του, είτε σ’ ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα «ταξιδιωτικής δουλειάς», όπου συνδυάζονται ταξίδια σε όλο τον κόσμο με κάποιες ώρες καθημερινής εργασίας, για τέσσερις εβδομάδες κάθε χρόνο. Α, και πλήρη γονική άδεια και για τους πατεράδες, εκτός από τις μητέρες. Το πιο ενδιαφέρον είναι το «fun budget», ένα ποσό που χορηγείται μηνιαίως για να καταναλώνεται σε ομαδικές εκδηλώσεις των διάφορων γκρουπ εργασίας (γεύματα, παρακολούθηση αγώνων, σινεμά κτλ).

  • SAMSUNG:

Το «καλύτερο μέρος για να δουλεύεις» -σύμφωνα με τη Forbes το 2021- αντανακλά και τη γενικότερη πολιτική της Νότιας Κορέας, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Εκτός από τις γονικές άδειες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για τις γυναίκες, υπάρχει εταιρική υπηρεσία babysitting, ώστε τα ζευγάρια είτε να περνούν κάποιον χρόνο μαζί χωρίς τα παιδιά, είτε να διευκολύνονται να δουλεύουν χωρίς τη δική τους επιβάρυνση για ένα πρόσωπο που θα φροντίζει τα παιδιά τους. Υπάρχει και η υπηρεσία Milk Stork, που προμηθεύει τα βρέφη με μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η μητέρα είναι στέλεχος και χρειαστεί να λείψει σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη!

  • GO DADDY 

H διάσημη εταιρεία από την Αριζόνα, που εμπορεύεται ιντερνετικές διευθύνσεις, προσφέρει μια σημαντική γκάμα από οφέλη στους εργαζόμενούς της. Από τη συμμετοχή σε ιδιωτικά προγράμματα εφάπαξ συνταξιοδότησης (τα γνωστά στις ΗΠΑ ως 401k) ως και επιδοτούμενα γεύματα, έτσι ώστε ο κάθε εργαζόμενος να επιλέγει το μενού που του αρέσει και να μην περιορίζεται στο μενού του εστιατορίου. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η εταιρεία βοηθάει όσους από τους εργαζόμενούς της θέλουν να αποκτήσουν παιδί με τη μέθοδο της τεκνοθεσίας μέσω της Adoption Assistance.

  • NETFLIX

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η παγκόσμια πλατφόρμα κινηματογραφικού και τηλεοπτικού περιεχομένου δίνει σε όσους έχουν υπαλληλική σχέση μ’ αυτήν «απεριόριστο» αριθμό διακοπών. Δεν πρόκειται για τρολάρισμα: Ο υπάλληλος δηλώνει όσες ημέρες διακοπών θεωρεί ότι χρειάζεται για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Βεβαίως από εσωτερική έρευνα προκύπτει ότι το 29% των εργαζόμενων που βρίσκονται σε άδεια χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα στον υπολογιστή τους για επαγγελματικό λόγο! Επίσης υπάρχει ένα μπάτζετ 16.000 δολαρίων που καλύπτει διαγνωστικούς ελέγχους και επισκέψεις σε οδοντιάτρους και οφθαλμίατρους. Οι εργαζόμενοι έχουν, επίσης, μέχρι 25 δωρεάν ραντεβού με ψυχολόγο.

  • HUBSPOT

H εταιρεία λογισμικού και μάρκετινγκ έχει έδρα στην πόλη Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης και παραρτήματα σε διάφορα άλλα κομβικά σημεία του πλανήτη, όπως το Δουβλίνο, η Σιγκαπούρη και τo Τόκιο. Υπάρχει ένα πρόγραμμα περίθαλψης με το οποίο η ίδια η εταιρεία πληρώνει γιατρούς για συμβουλές που μπορούν να δίνουν στους εργαζόμενους ακόμα και με ραντεβού μέσω Zoom και Skype. Το ποσό των 5.000 δολαρίων δίνεται σε κάθε εργαζόμενο ετησίως για την επιμόρφωσή του. Μετά από παραμονή πέντε χρόνων στην εταιρεία ο κάθε εργαζόμενος παίρνει 4 εβδομάδες επιπλέον πληρωμένη άδεια τον χρόνο.

  • NVIDIA

Η εταιρεία τεχνολογίας μετρήθηκε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που δηλώνουν υπερήφανοι για τη δουλειά τους σε αυτήν (97%)! Οι υπάλληλοι έχουν απόλυτη ελευθερία για το πόσο και πότε θέλουν άδεια ανάπαυσης. Μπορούν, επίσης, να πάρουν μέχρι και έξι μήνες άδεια μετ’ αποδοχών για να παρακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης ή ακόμα και πανεπιστημιακά μαθήματα που τους βοηθούν στη δουλειά τους. Οταν και τα δύο μέλη ενός ζευγαριού εργάζονται στην εταιρεία και αποκτήσουν παιδί, ο ένας σύζυγος μπορεί να πάρει και τη γονική άδεια του/της συζύγου, δηλαδή να λείψει από την εταιρεία συνολικά μέχρι και για 3,5 χρόνια.

  • MICROSOFT

Από τις παλιότερες εταιρείες σ’ αυτή τη λίστα, έχει μάθει να αναβαθμίζει τα οφέλη που προσφέρει στους υπαλλήλους της από το 1975. Το τελευταίο που προστέθηκε είναι ένα ετήσιο voucher 1.200 δολαρίων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες wellness – από ραντεβού για μασάζ και σπα μέχρι συνδρομή για γυμναστήριο. Η νομική υπηρεσία της εταιρείας καλύπτει και συνδράμει τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε προσωπικό τους θέμα, από μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι και διευθέτηση κλήσεων από τη τροχαία! Στις κανονικές διακοπές προστίθενται 10 ημέρες «ελαφράς ασθένειας», οι 10 αργίες που έχουν θεσμοθετηθεί ως επίσημες στις ΗΠΑ και δύο «προσωπικές» ημέρες τον χρόνο, που μπορεί να πάρει ο εργαζόμενος χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

  • CISCO

Πολλές εταιρείες αυτής της λίστας δίνουν την ευκαιρία σε εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές τους, όμως η Sisco το κάνει με πολύ μειωμένη τιμή, η έκπτωση μπορεί να φτάσει ως και το 50%. Τα γενέθλια κάθε εργαζόμενου θεσπίζονται ως προσωπική ημέρα αργίας. Οι ομαδικές δραστηριότητες εκτός δουλειάς χρηματοδοτούνται από το λεγόμενο «fun fund», το οποίο δελεάζει όλο και περισσότερους να οργανώνουν κάτι μαζί. Επίσης έχει καθιερωθεί από χρόνια το λεγόμενο «job swap», όπου με δική τους πρωτοβουλία δύο εργαζόμενοι μπορούν να ανταλλάξουν είτε αντικείμενο εργασίας, είτε ακόμα και τον χώρο δουλειάς τους. Προσφέρονται, τέλος, πέντε ημέρες έξτρα άδειας, αρκεί αυτές να αφιερωθούν σε δραστηριότητες εθελοντισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΡΓΥΡΗΣ  ΠΑΓΑΡΤΑΝΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments