Ελλάδα

Η μεταμόρφωση της οδού Σταδίου: Το εμπόριο φεύγει, τα γραφεία και τα ξενοδοχεία έρχονται

Η μεταμόρφωση της οδού Σταδίου: Το εμπόριο φεύγει, τα γραφεία και τα ξενοδοχεία έρχονται

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ --ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΑΔΕΙΑ ΠΟΛΗ //ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η εμβληματική οδός Σταδίου μεταμορφώνεται.

Περίοδο μεταμόρφωσης διανύει η οδός Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, η οποία τα επόμενα χρόνια θα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες τ.μ. νέων γραφείων, ξενοδοχεία, αλλά και χώρους εστίασης, διατηρώντας όμως κι ένα μικρό ποσοστό από τον εμπορικό της χαρακτήρα. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, ή σχεδιάζονται αρκετά νέα έργα ανάπλασης υφιστάμενων κτιρίων της Σταδίου κι ενώ έχουν ήδη γίνει σημαντικές προσθήκες την τελευταία διετία.

Τα ξενοδοχεία αποτελούν βασικό σκέλος αυτής της διαδικασίας, αποτελώντας το πρώτο “κύμα” των αλλαγών. Το νέο Moxy, το πρώτο “πράσινο” ξενοδοχείο της Αθήνας, λειτουργεί στον αριθμό 65, στην Πλατεία Ομόνοιας, που αναπτύχθηκε από την Dimand, ενώ το ΝΥΧ Athens, που εκμεταλλεύεται ο όμιλος Fattal, αποτελεί τον “διάδοχο” του πρώην Esperia Palace, στην συμβολή της Σταδίου με την οδό Εδουάρδου Λω. Σε λειτουργία βρίσκεται ασφαλώς και το Xenodocheio Milos της Intrakat, στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, σχεδόν επί της Σταδίου. Παράλληλα, ξενοδοχειακή προβλέπεται ότι θα είναι και η χρήση για το πρώην κτίριο του ΟΤΕ, στο ύψος της Παλιάς Βουλής, στη συμβολή της Σταδίου με την Άνθιμου Γαζή και την Χρ. Λαδά. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίσμα της δεκαετίας του 1930. Το κτίριο έχει αποκτηθεί από τον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου από την Βενεζουέλα, αλλά όπως κι άλλα σχέδιά του, έχει απαιτήσει σημαντικό χρόνο σχεδιασμού.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι κινήσεις του ομίλου Eurobank στην οδό Σταδίου. Προς το τέλος του 2023, ο όμιλος προχώρησε στην απόκτηση του εμβληματικού κτιρίου “Αθηναίον Μέλαθρον”, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για μια επένδυση που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Πωλητές ήταν η οικογένεια Μπαμουτζαλί, από την Σαουδική Αραβία, που είχε αποκτήσει το υπεραιωνόβιο κτίριο κατά την δεκαετία του 1980. Το κτίριο αυτό πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να αναβαθμιστεί ενεργειακά, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό διάφορες υπηρεσίες της τράπεζας.

Ήδη πάντως τους τελευταίους μήνες, η ανώτατη διοίκηση της Eurobank στεγάζεται στο ιδιόκτητο Eurobank Headquarter, στο κτίριο της παλιάς Φοίνιξ Ασφαλιστική, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου. Τα ακίνητο των 4.500 τ.μ. είχε αποκτηθεί από την τότε Grivalia, με την προοπτική να αναβαθμιστεί και να εκμισθωθεί. Τελικά, προτιμήθηκε να αξιοποιηθεί για να στεγαστεί η διοίκηση του ομίλου κι αφού το ακίνητο έχει υποστεί μια ριζική αναβάθμιση, λειτουργική κι ενεργειακή.

Από τις πρόσφατες προσθήκες στον “χάρτη” των νέων επενδύσεων στην οδό Σταδίου, είναι και η συνεργασία της Dimand και της Τρ. Πειραιώς, για την ανάπτυξη και εγκατάσταση των νέων κεντρικών γραφείων του τραπεζικού ομίλου. Για τον σκοπό αυτό, αποκτήθηκε το πρώην κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη συμβολή της Κοραή με την Σταδίου. Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 14.500 τ.μ. Με βάση τον σχεδιασμό, πρόκειται να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και να μετατραπεί σε ένα “πράσινο” κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά LEED Gold, ενώ οι ισόγειοι χώροι, αναμένεται να αξιοποιηθούν ως εμπορικά καταστήματα. Η επένδυση αυτή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο θα στεγαστούν εργαζόμενοι, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι σε μέρος των άλλων 19 κτιρίων, που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας η Τρ. Πειραιώς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η μετακίνηση στα νέα γραφεία, θα μειώσει το κόστος στέγασης του ομίλου κατά 50%.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο διαθέτει και σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα, καθώς στα υπόγειά του, φιλοξενούνταν τα κρατητήρια των Γερμανών κατακτητών επί κατοχής, ενώ στεγάζει και τον κινηματογράφο “Άστυ”, που επίσης έχει ιστορική αξία. Παράλληλα, φιλοξενεί και μια εξαιρετική στοά, την οποία, η Dimand σχεδιάζει να αξιοποιήσει και αναδείξει, προκειμένου να τονώσει την κίνηση στο ακίνητο, καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Σημειωτέον ότι όλες οι ιστορικές χρήσεις θα διατηρηθούν, περιλαμβανομένου και του κινηματογράφου.

Το έτερο ακίνητο της Τρ. Πειραιώς, που θα αναπτύξει η Dimand, συμμετέχοντας όμως και ως επενδυτής, θα είναι το υφιστάμενο εμπορικό κτίριο που στεγάζει την Notos.com στην Πλατεία Κοτζιά, που όμως και αυτό έχει πρόσοψη και στην Σταδίου. Το τελικό μίγμα των χρήσεων τελεί υπό διαμόρφωση, ωστόσο, θεωρείται πιθανό να ακολουθηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο του Μινιόν, που συνδυάζει εμπόριο, χώρους εργασίας και κατοικίες.

Αντίστοιχα και η Alpha Bank επέλεξε πρόσφατα ιδιόκτητο ακίνητο, που βρίσκεται επίσης στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή, για την στέγαση των δικών της κεντρικών γραφείων. Πρόκειται για το πρώην ακίνητο της Εμπορικής Τράπεζας, επιφάνειας 7.200 τ.μ., στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται και κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολου. Αρχικά, το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν μέρος του Project Skyline, καθώς προοριζόταν για αξιοποίηση μέσω της εταιρείας που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση περίπου 70 ακινήτων του ομίλου Alpha Bank. Ωστόσο, τελικά η διοίκηση της Alpha Bank προτίμησε να διατηρήσει την πλήρη ιδιοκτησία του κτιρίου, ώστε να το διαμορφώσει στα νέα της κεντρικά γραφεία.

Πρόσφατα λειτούργησε και το ανακαινισμένο κτίριο της πρώτης έδρας του ΔΟΛ, στην οδό Χρήστου Λαδά 1-3, πολύ κοντά στην οδό Σταδίου. Το κτίριο αποκτήθηκε από τον γερμανικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Ehret+Klein, αντί 7 εκατ. ευρώ και σήμερα μισθώνεται από την ΔΕΗ. Ένα ακόμα κτίριο που θα μετατραπεί σε σύγχρονα γραφεία, βρίσκεται στην συμβολή της Σταδίου με την Εμμ. Μπενάκη. Είναι ένα ακίνητο επιφάνειας 5.000 τ.μ. που έχει αγοραστεί από το επενδυτικό fund EuSIF και την εταιρεία Blend των κ.κ. Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση και πρόκειται να μετατραπεί σε ένα “πράσινο” κτίριο γραφείων, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ακινήτων που θα βρεθούν στην “πρώτη γραμμή” του ενδιαφέροντος για μελλοντική αξιοποίηση, αναμένεται να είναι και κτίριο 8.500 τ.μ. στην οδό Σταδίου 41 (πρώην Fokas), του e-ΕΦΚΑ. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε βρει επενδυτή μέσω σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, ωστόσο, όπως φαίνεται το σχέδιο μετατροπής του σε ξενοδοχείο δεν προχώρησε και ο φορέας προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης, λόγω μη τήρησης συμβατικών υποχρεώσεων. Το κτίριο είχε μισθωθεί από την Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη, εταιρεία που συνδεόταν με ισραηλινά συμφέροντα (WHG Real Estate). Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το εν λόγω ακίνητο θα αποτελέσει αντικείμενο αξιοποίησης, μέσω νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, όπου είναι πιθανό να αφεθεί ελεύθερη και η επιλογή εναλλακτικής χρήσης, π.χ. πολυκαταστήματος, κτιρίου γραφείων, ή ακόμα και συγκροτήματος κατοικιών.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments