Γεωπολιτικά

NYT: Το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν παρά πυρηνικές εγκαταστάσεις

NYT: Το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν παρά πυρηνικές εγκαταστάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, liberal.gr

Το Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι τόνισαν στην εφημερίδα ότι το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να επικεντρωθεί αντ’ αυτού σε πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις, ή σε στόχους που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες ή τοποθεσίες της ιρανικής ηγεσίας. Αργότερα, όμως, ίσως να πλήξουν και πυρηνικούς στόχους, αν το Ιράν απαντήσει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον Τζο Μπάιντεν παλεύουν να αφαιρέσουν τέτοια πλήγματα από το τραπέζι, λέγοντας ότι πιθανότατα θα ήταν αναποτελεσματικά και θα μπορούσαν να βυθίσουν την περιοχή σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε μια άσκηση που έκαναν πριν από δύο χρόνια δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσομοιώνοντας ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Οι New York Times σημειώνονουν ότι «ο σκοπός της άσκησης δεν ήταν απλώς να εκφοβίσει τους Ιρανούς.

Σχεδιάστηκε επίσης για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν: Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εκπαιδεύονταν να διεξάγει την επιχείρηση μόνη της, παρόλο που οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν οι Ηνωμένες Πολιτείες -με το οπλοστάσιό τους από «bunker busters» 30.000 λιβρών- συμμετείχαν στην επίθεση».

Σύμφωνα με τους Times, πρώην και νυν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «έχουν αμφιβολίες» για το αν το Ισραήλ μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωστόσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρονται να εξετάζουν αν το Ισραήλ θα αποφασίσει σε κάθε περίπτωση ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το βάλει στο στόχαστρό του.

Το ρεπορτάζ διερωτάται αν ένα πιθανό χτύπημα θα είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε να παρεμποδίσει επαρκώς το πυρηνικό πρόγραμμα των Ιρανών, ή αντίθετα μπορεί απλώς να τους κάνει να το κρατήσουν κρυφό ή να οδηγήσει την Τεχεράνη στην επιτάχυνσή του.

To δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον έχει αντ’ αυτού παροτρύνει το Ισραήλ να προχωρήσει σε σαμποτάζ και να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και τις κυρώσεις για να αντιμετωπίσει καλύτερα τα πυρηνικά του Ιράν.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι για πολλά χρόνια, το Ισραήλ δεν είχε ένα πραγματικό σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εστιάζοντας αντ’ αυτού στη Χεζμπολάχ, μέχρι που ο Ναφτάλι Μπένετ έγινε πρωθυπουργός το 2021.

Γιατί ανησυχούν για το Ιράν Ανεξαρτήτως πάντως του αν το Ισραήλ θα χτυπήσει ή όχι τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπάρχουν νέοι λόγοι ανησυχίας για το πυρηνικό μέλλον της Τεχεράνης, αναφέρουν οι Times.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογικά θέματα με το Ιράν για τα πυρηνικά. Αξιωματούχοι περιγράφουν τη βοήθεια ως «τεχνική βοήθεια» και λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχει στο Ιράν το υλικό που χρειάζεται για να κατασκευάσει μια κεφαλή. Όμως, μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να περιορίσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ακόμη και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του 2015 στο πλευρό των δυτικών εθνών. Τώρα, εάν οι αμερικανικές αναφορές είναι σωστές, η ανάγκη της Ρωσίας για ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικής συσκευής.

Επίσης, υπάρχει ανησυχία ότι η ζημιά που προκλήθηκε στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να κάνει το Ιράν να αισθάνεται ευάλωτο, καθώς δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην ικανότητα της τρομοκρατικής ομάδας να χτυπήσει το Ισραήλ. Η κίνηση για την απόκτηση πυρηνικού όπλου μπορεί να γίνει ο μόνος πραγματικός τρόπος για να αποτρέψει το Ισραήλ.

Τέλος, υπάρχει ανησυχία πως το ιρανικό πρόγραμμα θα γίνει πιο δύσκολο να χτυπηθεί. Πριν από αρκετά χρόνια, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αμερικανικών και ισραηλινών δορυφόρων, το Ιράν άρχισε να σκάβει ένα τεράστιο δίκτυο σήραγγας ακριβώς νότια του Natanz. Δεν είναι ακόμη σε λειτουργία. Στο παρελθόν – όταν το Ισραήλ κατέστρεψε μη ολοκληρωμένους ακόμη πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ιράκ το 1981 και στη Συρία το 2007 – ήταν ακριβώς η στιγμή που επέλεξε να πραγματοποιήσει προληπτικές επιθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments