Διεθνή

Ρωσία: Οι όροι της για ειρήνη στην Ουκρανία – Απειλεί με “επικίνδυνες επιπτώσεις” τις ΗΠΑ

Ρωσία: Οι όροι της για ειρήνη στην Ουκρανία – Απειλεί με “επικίνδυνες επιπτώσεις” τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY HANDOUT | Συντελεστές: EPA

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η Ρωσία καταθέτει ένα "βιώσιμο σχέδιο" για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία, αλλά και για την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με «επικίνδυνες επιπτώσεις» αν συνεχίσει να ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία.

Αντ’αυτού συνεχίζει ο υπουργός, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν το ρωσικό σχέδιο τερματισμού πολέμου που παραχωρεί στη Μόσχα ουκρανικά εδάφη.

Ο Ρώσος υπουργός μιλώντας στο Newsweek τόνισε ότι η χώρα του καταθέτει ένα «βιώσιμο σχέδιο» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία, αλλά και για την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ακόμη το ΝΑΤΟ, πως υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνεχίζει, παρασκηνιακά, να βάζει φωτιά.

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικοδιπλωματική διευθέτηση

Η Ρωσία, είπε στη συνέντευξη, «είναι ανοιχτή σε μια πολιτικοδιπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης. Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης παρά στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Τι περιλαμβάνει όμως η ρωσική πρόταση; Στην πράξη τίποτα που δεν έχει ακουστεί ως τώρα από τη ρωσική πλευρά.

Η Ουκρανία θα παραχωρούσε τις κατεχόμενες επαρχίες του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια (όλες τμήματα της επικράτειας της Ουκρανίας), οι οποίες προσαρτήθηκαν επισήμως από τη Μόσχα μετά από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Ρωσία ζητά ακόμη την παραχώρηση της Κριμαίας, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοια ψηφοφορία το 2014.

Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο πρέπει να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει μέτρα που (σήμερα) απορρίπτονται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους διεθνείς υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ.

“Το ‘παιχνίδι με τη φωτιά’ με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες”

«Προς το παρόν, απ’ όσο μπορούμε να δούμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας. Ο Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα», σχολίασε στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης ο Λαβρόφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments