Πολιτική

Διπλωματικό σπριντ Μητσοτάκη

Διπλωματικό σπριντ Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού μέσα σε μια εβδομάδα

Κροατία – Κύπρος – Γερμανία – Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τέσσερα διεθνή ταξίδια σε μόλις 8 ημέρες, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και της αυξανόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη, θα μεταβεί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη επισημάνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ανάγκη για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Παπαχλιμίντζος στα “Παραπολιτικά”, ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στην παραθαλάσσια κροατική πόλη είναι η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.

Δύο ημέρες αργότερα, αυτή την Παρασκευή, θα διεξαχθεί στην Πάφο η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή ως EU-MED9. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πρόσφατα ότι «το ζήτημα της Μέσης Ανατολής θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης». Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης».

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, επανέλαβε την έκκληση για αποκλιμάκωση. Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, τόνισε ότι «ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια», επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων» και υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή πρέπει να έχει μια ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός».

Μαζί με τους εννέα ηγέτες των ευρωμεσογειακών κρατών θα είναι στην Κύπρο για τη σύνοδο MED9 ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτό το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία. Στη σύνοδο θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει, όπως έχει δηλώσει, «το σχέδιο νίκης, με σαφή και συγκεκριμένα βήματα για ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο».

Επιπλέον, την επόμενη Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, που περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments