Ενέργεια: Το ραντεβού στην Αθήνα Σκυλακάκη – Πάιατ και η καυτή ενεργειακή ατζέντα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Moneyreview.gr
Σε στρατηγείο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής μετατρέπεται η Αθήνα σήμερα και αύριο προκειμένου να φιλοξενήσει τις εργασίες για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης αλλά και να υποστηρίξει την κοινή προσπάθεια μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ευρώπης για απαλλαγή από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στην σημερινή συνάντηση στην οποία μετέχουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών και νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αναμένεται να έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πάιατ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι oι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ευρωπαΐκής πλατφόρμας Aggrigate EU που ξεκίνησε να λειτουργεί πέρσι με σκοπό ενιαίες προμήθειες φυσικού αερίου με ανταγωνιστικές προσφορές. Ο μηχανισμός Aggrigate EU είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής αλλά θέτει εκτός πλαισίου συνεργασίας για ευνόητους λόγους τις ρωσικές εταιρείες. Αξία αυτής της συνάντησης στην Αθήνα είναι ότι φέρνει στο ίδιο τραπέζι πωλητές, αγοραστές και καταναλωτές LNG.
Φέτος η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 21 Οκτωβρίου (μέχρι τις 24 Οκτωβρίου) με σκοπό να συγκεντρωθεί το ενδιαφέρον για παράδοση ποσοτήτων αερίου για το διάστημα Ιανουαρίου 2025 – Μαρτίου 2030.
Θεωρείται όμως σαφές ότι μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών θα υπάρξουν συνομιλίες για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην ενεργειακή σκακιέρα. Όπως επίσης και για την πιθανή συνεργασία των δύο χωρών στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου, σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεργασίες για την μετοχική διεύρυνση του GSI για τον οποίο έχει εκδηλωθεί αμερικανικό ενδιαφέρον τους προηγούμενους μήνες από το ισχυρό κρατικό ταμείο των ΗΠΑ DFC. Το ενδιαφέρον αυτό είχε εκφραστεί κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ της υφυπουργού Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου. Για την Ελλάδα που επιδιώκει διεθνείς συμμαχίες για το ηλεκτρικό καλώδιο μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ή τους Γάλλους της Meridian με τους οποίους επίσης διεξάγονται προχωρημένες συζητήσεις θα έδινε γεωπολιτική ισχύ κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του έργου σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.
Στο διήμερο work shop που διεξάγεται στην Αθήνα θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Vladimir Malinov, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας κ. Mykola Kolisnyk και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της πλατφόρμας Aggregate EU της Κομισιόν κ. Matthew Baldwin. Το παρόν δίνουν επίσης οι εκπρόσωποι της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι, εκπρόσωποι της Κροατίας, της Bulgartransgaz κ.α. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιήσει τις δικές τις υποδομές στην Ρεβυθούσα και πλέον και στην Αλεξανδρούπολη με το FSRU για τη διακίνηση συγκεκριμένων ποσοτήτων LNG.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Πάιατ αμέσως μετά την Αθήνα μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη από τις 9 έως τις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στην Περιφερειακή Διάσκεψη Καθαρής και Ασφαλούς Ενέργειας της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία.
Πηγή: New Money, Μαριάννα Τζαννέ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας