SPOTLIGHTS

Χαμηλώνει ο πήχυς για επενδύσεις και ανάπτυξη

Χαμηλώνει ο πήχυς για επενδύσεις και ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Moneyreview.gr

Οι αβεβαιότητες του προϋπολογισμού

Προσγείωση των προβλέψεων για ανάπτυξη και επενδύσεις, σε σύγκριση με εκτιμήσεις προ εξαμήνου, περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025, ενώ και το δημόσιο χρέος μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά οι προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πιο αισιόδοξες, καθώς τα φορολογικά έσοδα γεμίζουν τα ταμεία του ∆ημοσίου.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το προσχέδιο, που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, προβλέπει συγκεκριμένα ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για φέτος και 2,3% για το 2025. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε υποβάλει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στην Κομισιόν προβλεπόταν ρυθμός 2,5% και 2,6%, αλλά η κυβέρνηση προσαρμόστηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν. Κάτι που δείχνει πιο συνεπές τώρα, όχι μόνο λόγω της χαμηλής πτήσης της ευρωπαϊκής οικονομίας (0,8% και 1,4%, αντίστοιχα η εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη), αλλά και λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ηδη η τιμή του πετρελαίου χθες έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, από τα 73 δολάρια μια βδομάδα πριν, αγγίζοντας ακριβώς την τιμή με βάση την οποία έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός. Αν τα πράγματα επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα, ίσως χρειαστεί να ξαναγίνουν κάποιοι υπολογισμοί ενόψει του σχεδίου προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Το ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη θα αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ, από 231,9 δισ. σε 242,3 δισ.

Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,7% φέτος και 8,4% το 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 9,1% και 14,4% αντιστοίχως. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 10,3% φέτος και στο 9,7% το 2025.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 2,7% φέτος και στο 2,1% τον επόμενο χρόνο, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,5% και 2,1% αντιστοίχως. Και οι αμοιβές ανά εργαζόμενο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενη προβλέψεις της Κομισιόν, θα αυξηθούν 4,3% – σημαντικά υψηλότερα του πληθωρισμού.

Ο προϋπολογισμός, ωστόσο, συνεχίζει την πορεία των δημοσιονομικών υπεραποδόσεων των προηγούμενων χρόνων:

• Το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι φέτος πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και το 2025 θα αυξηθεί στο 2,5%, έναντι πρόβλεψης 2,1% του Προγράμματος Σταθερότητας και για τις δύο χρονιές.

• Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης θα έχει έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2024 και 0,6% του ΑΕΠ το 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2% και 0,9%.

• Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, κριτήριο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που εφαρμόζεται το 2025 για πρώτη χρονιά, θα αυξηθούν κατά 3,6%, κάτω από τον στόχο για 3,7%.

• Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 153,7% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 149,1% το 2025, έναντι 152,7% και 146,3% αντιστοίχως που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε απόλυτο μέγεθος, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα ανακοπεί η καθοδική πορεία του 2023-2024 και θα αυξηθεί από 356,5 δισ. ευρώ σε 361,4 δισ. ευρώ το 2025.

«Ο προϋπολογισμός του 2025 καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας με την ανάγκη για αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης. «Στόχος είναι η διασφάλιση της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και η ευημερία των πολιτών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments