Γεωπολιτικά

«Η Τουρκία θεσπίζει νέους κανόνες για τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία»

«Η Τουρκία θεσπίζει νέους κανόνες για τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εισήγαγε νέους περιορισμούς που επηρεάζουν τα σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εισήγαγε νέους περιορισμούς που επηρεάζουν τα σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, ανταποδίδοντας μια παρόμοια κίνηση από την Ελλάδα για τα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει εκ νέου ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, αναφέρει η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες επιβλήθηκαν από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, περιορίζουν τις εκδηλώσεις και τις επισκέψεις στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας που δεν είναι άμεσα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οποιεσδήποτε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση πρέπει να εγκρίνονται από τις τουρκικές αρχές τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Μόνο γονείς ή αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας επιτρέπεται να επισκέπτονται αυτά τα σχολεία, ενώ τυχόν αιτήματα για επισκέψεις πρέπει επίσης να υποβάλλονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν για έγκριση.

Με βάση τις πηγές της, η Καθημερινή αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά αντικατοπτρίζουν στενά τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί προηγουμένως από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, υποδεικνύοντας μια δυναμική «tit-for-tat» στην εκπαιδευτική εποπτεία.

Η λειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία και των μουσουλμανικών μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη ρυθμίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή περίπου 1,2 εκατομμυρίων χριστιανών ορθόδοξων ατόμων από την Τουρκία με σχεδόν 400.000 μουσουλμάνους από την Ελλάδα.

Οι χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, υποσχόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν πάνω στα ζητήματα που τις έχουν κρατήσει μακριά, από τον εναέριο χώρο μέχρι τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διαιρεμένη Κύπρο.

Πηγή: Turkish Minute, Militaire

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments