Γεωπολιτικά

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 12, το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση και δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, όμως ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά από σχεδόν 50 ημέρες πρόκειται να έχουν την Τετάρτη οι Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την ιστοσελίδα Axios να μεταδίδει ότι η συζήτηση θα εστιάσει στα αντίποινα του Ισραήλ στο τελευταίο πυραυλικό χτύπημα του Ιράν, την 1η Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται μυστικές συνομιλίες των ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για μια κατάπαυση του πυρός, με στόχο την αποκλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα, αναφέρει το ισραηλινό Channel 12.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 12, το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση και δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, όμως ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Επίσης, σημειώνει ότι δεν ήταν σαφές κατά πόσο οι προσπάθειες θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της βούλησης του Τελ Αβίβ να συνεχίσει να μάχεται και της απαίτησης της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία.

Στο βόρειο μέτωπο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρωί ότι αναχαίτισε «δύο βλήματα» με προέλευση τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης σε πολλές παράκτιες περιοχές νότια της Χάιφα.

Σειρήνες ήχησαν επίσης στο βόρειο Ισραήλ. Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε στη διάρκεια της ημέρας «περίπου 180 βλήματα», κυρίως εναντίον της Χάιφα και του βόρειου τμήματος της χώρας.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ υποστήριξε την Τετάρτη ότι απώθησε δύο απόπειρες των ισραηλινών στρατευμάτων να διεισδύσουν στο νότιο Λίβανο.

Η σύγκρουση στο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ – η οποία μαίνεται από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους – έχει κλιμακωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες και από τις 30 Σεπτεμβρίου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τρία μέλη του τραυματίστηκαν σοβαρά χθες και σήμερα σε μάχες στον νότιο Λίβανο.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι από τα ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν δύο διάδοχοι του, Χασάν Νασράλα, αρχηγού της Χεζμπολάχ που εξουδετερώθηκε σε πλήγμα του ισραηλινού στρατού.

Ο Νετανιάχου δεν κατονόμασε τα στελέχη αυτά, αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο Χάσεμ Σαφιεντίν, ο άνδρας που αναμενόταν να διαδεχθεί τον Νασράλα, μάλλον εξουδετερώθηκε.

Αργότερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σχολίασε ότι το Ισραήλ γνωρίζει ότι ο Σαφιεντίν βρισκόταν στο αρχηγείο Πληροφοριών της Χεζμπολάχ όταν αυτό έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση του Σαφιεντίν «βρίσκεται υπό εξέταση και όταν γνωρίζουμε, θα ενημερώσουμε το κοινό».

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει την Τέταρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, ανέφερε ο ιστότοπος Axios αργά την Τρίτη. επικαλούμενος τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τηλεφώνημα για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τα όρια των ισραηλινών αντιποίνων», σχολίασε ένας από τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν θα είναι σημαντική, αλλά όχι δυσανάλογη.

Παράλληλα, βουλευτής του Λικούντ καλεί τον αρχηγό του κόμματός του, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, να διατάξει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει ό,τι είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Μόσε Σάαντα. «Έχει τώρα μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να τον θυμούνται στα βιβλία της ιστορίας ως υπερασπιστής του Ισραήλ και της Δύσης και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιτεθεί στις πυρηνικές [εγκαταστάσεις]. Αυτό πρέπει να γίνει».

«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί στην τελευταία επίθεση αν το Ιράν δεν διέθετε βαλλιστικούς πυραύλους αλλά ατομική βόμβα. Τι θα έκαναν οι Ισραηλινοί; Η αποθήκευση μπουκαλιών με νερό, τα καταφύγια, δεν θα είχαν βοηθήσει», λέει.

«Νομίζω ότι είναι δυνατό», λέει, αναγνωρίζοντας ωστόσο την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας κίνησης και προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από Axios, Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments