Γεωπολιτικά

Κρίσιμα 24ωρα στη Μ. Ανατολή: Τι θα πει ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου -Η προειδοποίηση του Ιράν και τα αντίποινα

Κρίσιμα 24ωρα στη Μ. Ανατολή: Τι θα πει ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου -Η προειδοποίηση του Ιράν και τα αντίποινα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα σχέδια για χτύπημα στο Ιράν, δήλωσε πηγή στο Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα σχέδια για χτύπημα στο Ιράν, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ελπίζει ότι θα σταθμίσει το κατά πόσον η αποφασισμένη πορεία δράσης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι κατάλληλη, ανέφερε ξεχωριστή πηγή. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Η επίθεση, για την οποία η Τεχεράνη δήλωσε ότι ήταν αντίποινα για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο, δεν σκότωσε τελικά κανέναν στο Ισραήλ και η Ουάσιγκτον τη χαρακτήρισε αναποτελεσματική, εξηγεί το SkyNews.

Ο Νετανιάχου, με τη σειρά του, έχει ορκιστεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για το χτύπημα, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με «τεράστια καταστροφή».

Πρώτο τηλεφώνημα μετά από εβδομάδες σιωπής

Το τηλεφώνημα θα είναι το πρώτο μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου από τον Αύγουστο και έρχεται καθώς το Ισραήλ εξετάζει σημαντικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σημαντικά τον περιφερειακό πόλεμο. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλεφώνημα για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους περιορισμούς των ισραηλινών αντιποίνων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Axios. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί σε στόχους στο Ιράν που είναι σημαντικοί, χωρίς να είναι δυσανάλογοι. Το Reuters έχει επίσης ξεχωριστή επιβεβαίωση ότι η κλήση θα πραγματοποιηθεί, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις συγκρούσεις με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου σε μια προσπάθεια να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η συζήτηση αυτή, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε αμέσως και όταν ρωτήθηκε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν είπε ότι δεν προχώρησε «επειδή δεν υπάρχει καμία δράση αυτή τη στιγμή».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δεν θα προχωρήσει στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

«Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Γκάλαντ αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον», είπε η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ, παραπέμποντας στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες εξηγήσεις.

Ο Μπάιντεν αποσύρθηκε, επίσης, από τις προγραμματισμένες για το Σάββατο συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει πλέον στο Βερολίνο προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του τυφώνα «Μίλτον», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments