Γεωπολιτικά

Ο Μπάιντεν βαδίζει σε λεπτή γραμμή για το Ιράν

Ο Μπάιντεν βαδίζει σε λεπτή γραμμή για το Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το Πεντάγωνο παρομοίασε τη σημερινή κρίση στη Μέση Ανατολή με εκείνη στην Ευρώπη πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Πεντάγωνο βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή διατηρώντας την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συγκρατήσει τους Ισραηλινούς ηγέτες από το να εξαπολύσουν μια επίθεση αντιποίνων που θα μπορούσε να κλιμακωθεί προς μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση με το Ιράν.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν συνέχισαν να συνομιλούν με τους ισραηλινούς ομολόγους τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η Ουάσινγκτον αναζητούσε σαφήνεια σχετικά με το είδος των αντιποίνων που μπορεί να εγκρίνουν οι ισραηλινοί ηγέτες σε απάντηση στο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν την 1η Οκτωβρίου με στόχο στρατιωτικές βάσεις στη χώρα τους.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ έφτασε στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη για να συνεχίσει τις συζητήσεις αυτές σε συναντήσεις στο Πεντάγωνο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε δημοσίως την υποστήριξη ενδεχόμενων ισραηλινών χτυπημάτων στις εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν, επιλογή για την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πιέσει τους Αμερικανούς ηγέτες στο παρελθόν.

Αλλά οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Αμερικής – αν και έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν μια τέτοια επιχείρηση χέρι-χέρι με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία – έχουν από καιρό αντιταχθεί ιδιωτικά στη χρήση της επιλογής αυτής, θεωρώντας ότι είναι πιθανό να είναι ανεπαρκής για την καταστροφή όλου του εμπλουτισμένου υλικού του Ιράν, και πιθανότατα να γυρίσει μπούμερανγκ πείθοντας τους ηγέτες στην Τεχεράνη για την ανάγκη κατασκευής πυρηνικού όπλου ως απόλυτη αποτροπή.

Πέρυσι, οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξεκίνησαν κοινά πολεμικά παιχνίδια με σκοπό την προσομοίωση συνδυασμένων αεροπορικών επιδρομών μεγάλου βεληνεκούς σε εικονικούς στρατηγικούς στόχους στη Μέση Ανατολή, ένα διακριτικό μήνυμα προς την Τεχεράνη, καθώς συνέχισε να επεκτείνει σταθερά τον εμπλουτισμό ουρανίου της.

Αλλά οι δύο στρατοί δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία επανάληψη της σειράς ασκήσεων Juniper Oak από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, με τα αμερικανικά και τα ισραηλινά εναέρια μέσα να είναι δεσμευμένα σε αποστολές σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή.

Αντ’ αυτού, το Ισραήλ συνέχισε να σηματοδοτεί στο Ιράν ότι έχει τις δικές του δυνατότητες να πλήξει τις υπόγειες εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ορισμένες από αυτές τις συμβολικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρόσφατων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το λιμάνι της Υεμένης Hodeidah, συντονίστηκαν με το Πεντάγωνο, αλλά δεν υποστηρίχθηκαν άμεσα από τον αμερικανικό στρατό.

Τα πλήγματα, τα οποία ήρθαν ως απάντηση σε πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι με στόχο το Ισραήλ, σηματοδότησαν την πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους στην Υεμένη – μια γεωγραφική απόσταση περίπου ισοδύναμη με εκείνη μεταξύ του Ισραήλ και του κεντρικού Ιράν.

«Μπορώ να σας πω ότι το υπουργείο έλαβε μια προειδοποίηση ή μια ειδοποίηση ότι επρόκειτο να διεξαγάγουν μια επιχείρηση, αλλά δεν συμμετείχαμε σε αυτή», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σαμπρίνα Σινγκ στους δημοσιογράφους σχετικά με τα πλήγματα του Ισραήλ στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση κράτησε το Πεντάγωνο στο σκοτάδι ενόψει πολλών άλλων σημαντικών στρατιωτικών επιδρομών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των σφοδρών αεροπορικών επιδρομών που δολοφόνησαν τον κορυφαίο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ένα υπόγειο καταφύγιο νότια της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός στρέφει την κύρια προσπάθειά του από τη Γάζα προς τα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αμφισβητούν όλο και περισσότερο αν η διατήρηση μιας αρμάδας βαρέων αμερικανικών πολεμικών πλοίων και ενός στόλου μαχητικών αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή περιορίζει στην πραγματικότητα αποτελεσματικά τον πόλεμο ή αν ενθαρρύνει τη λήψη αποφάσεων του Νετανιάχου.

Η επέκταση της εκστρατείας του Ισραήλ έχει αυξήσει την πίεση στους ηγέτες των αραβικών χωρών του Κόλπου. Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι αρκετοί ηγέτες του Κόλπου προσπάθησαν πρόσφατα να διαβεβαιώσουν την Τεχεράνη για την ουδετερότητά τους στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και μοιράζονται σε διάφορους βαθμούς δεσμούς με το Ισραήλ, είτε επίσημα είτε όχι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, ο ανώτατος στρατηγός της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού CQ Μπράουν, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Σαουδικής Αραβίας στρατηγός Φαγιάντ Αλ Ρουαϊλί «δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ωστόσο, ο Γκάλαντ, ο οποίος συχνά θεωρείται στην Ουάσινγκτον ως πιο μετριοπαθής και στρατηγικά σκεπτόμενος από τον Νετανιάχου, φάνηκε επίσης τους τελευταίους μήνες να υπαινίσσεται δημοσίως το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την εξαπόλυση πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Τώρα είναι η ώρα να πραγματοποιήσουμε τη δέσμευση των αμερικανικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια να υποσχεθούν να εμποδίσουν το Ιράν από το να κατέχει ένα πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μαζί με τον Όστιν κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στο Πεντάγωνο τον Ιούνιο.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιτίθεται σε ισραηλινά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να αποκλείσουν οτιδήποτε. Το Al-Monitor ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι κοινοποίησαν την αντίθεσή τους σε πιθανά ισραηλινά πλήγματα κατά της κύριας πετρελαϊκής υποδομής του Ιράν στη νήσο Χαργκ.

Τη Δευτέρα, ο πρώην ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή στρατηγός Κένεθ «Φρανκ» ΜακΚένζι, κατέταξε τα υποθετικά ισραηλινά πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λίγο κάτω από μια απόπειρα δολοφονίας του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ όσον αφορά την πιθανότητα πρόκλησης αντιδράσεων.

«Στην πραγματικότητα είμαι της γνώμης ότι το Ιράν σήμερα δεν θέλει να κατέχει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο ΜακΚένζι και πρόσθεσε: “Φλερτάροντας με την πυρηνική απειλή, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν ανακούφιση από τις κυρώσεις”.

«Αν περάσουν τη γραμμή και ανακηρυχθούν πυρηνικό κράτος δεν μπορείς ποτέ να επιστρέψεις από αυτό. Έχεις περάσει τον Ρουβίκωνα», εξήγησε ο ΜακΚένζι. «Οι Ιρανοί το γνωρίζουν αυτό».

Μετά τη σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, ο Νο 2 νομοθέτης στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Ρότζερ Γουίκερ (R-Miss.), ζήτησε ανοιχτά την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. «Το καθεστώς του αγιατολάχ πρέπει να εξαλειφθεί», δήλωσε ο Γουίκερ σε δήλωσή του.

Κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην προεκλογική του εκστρατεία στη Βόρεια Καρολίνα το Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και επικρατέστερος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι προσπάθησε να αποτρέψει το Ισραήλ από το να εξαπολύσει πλήγματα στο Ιράν. «Η απάντηση θα έπρεπε να ήταν να χτυπήσουμε πρώτα τα πυρηνικά και να ανησυχούμε για τα υπόλοιπα αργότερα», δήλωσε ο Τραμπ.

Πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας λένε ότι οι Ισραηλινοί έχουν πληθώρα μη θανατηφόρων επιλογών για να στοχεύσουν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων. Αλλά τελικά, μένει να δούμε αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ασκήσει σοβαρή επιρροή για να διαμορφώσει την απάντηση.

Τον Απρίλιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έπεισαν με επιτυχία τους Ισραηλινούς ηγέτες να περιορίσουν τα σχεδιαζόμενα αντίποινα για την προηγούμενη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εκτόξευσε ένα μόνο, μεγάλου βεληνεκούς πυρομαχικό ακριβείας που έπληξε το ραντάρ μιας ιρανικής αντιαεροπορικής συστοιχίας S-300 κοντά σε μια πυρηνική εγκατάσταση έξω από το Ισφαχάν, σε ένα συμβολικό μήνυμα προς το ιρανικό καθεστώς.

«Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή που έχουμε εδώ: Πώς διαχειρίζεστε την κλιμάκωση;» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ σε ομάδα δημοσιογράφων. «Πώς διαχειρίζεσαι τις εντάσεις, ιδίως όταν οι πιθανότητες για πιθανό λάθος υπολογισμό είναι τόσο υψηλές;» πρόσθεσε ο Ράιντερ. «Τελικά, στο τέλος της ημέρας, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε την απώλεια αθώων ζωών», είπε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να διοχετεύει όπλα στο Ισραήλ, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες και τη διεθνή κατακραυγή που καταγγέλλουν παραβιάσεις τόσο του αμερικανικού όσο και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Ισραήλ το ποσό ρεκόρ των 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική χρηματοδότηση από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και επιπλέον 4,89 δισεκατομμύρια δολάρια για ενισχυμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένας ευρύτερος πόλεμος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το πρόγραμμα Costs of War του Πανεπιστημίου Brown.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκλείδωσε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για το Ισραήλ, ακόμη και όταν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κάλεσαν δημοσίως για αποκλιμάκωση, καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι έδωσαν σήμα ότι σύντομα θα εξαπολύσουν χερσαία εισβολή στο Λίβανο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι στοχεύει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τόσο το Ιράν όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο Ράιντερ έγινε τη Δευτέρα ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που προσπάθησε να περιγράψει πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό.

«Μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση είναι αν δούμε πολλά έθνη να εμπλέκονται σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, και που τελικά μας βάζει σε μια σειρά από κλιμακούμενα σενάρια που γίνονται πολύ δύσκολο να περιοριστούν», είπε.

«Απλά για λόγους ενδεικτικούς κοιτάξτε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε ως ένα πολύ περιφερειακό πράγμα, στη συνέχεια, ξαφνικά ήταν πολλά έθνη που εμπλέκονταν σε μια τετραετή παρατεταμένη σύγκρουση».

«Αυτό έγινε πολύ περίπλοκο και πολύ δύσκολο να σταματήσει. Θέλουμε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Ένα τέτοιο σενάριο πιθανότατα θα περιπλέξει σοβαρά οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιστροφή σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση των κυρώσεων, μια επιλογή για την οποία ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του.

Τον περασμένο μήνα, η Κατάεμπ Χεζμπολάχ, η μεγαλύτερη πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, ορκίστηκε να στείλει μαχητές στον Λίβανο για να βοηθήσει τη Χεζμπολάχ σε απάντηση στην ισραηλινή κλιμάκωση. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειές τους τις τελευταίες εβδομάδες, εξαπολύοντας μια «σύνθετη επίθεση» από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν πλήγματα στην Υεμένη το Σαββατοκύριακο, στοχεύοντας 15 τοποθεσίες των Χούθι που αποτελούνται από τις «επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες» της ομάδας.

Ο Ράιντερ δήλωσε ότι οι στόχοι περιλάμβαναν εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και αποθήκευσης όπλων των Χούθι και χαρακτήρισε τα πλήγματα αποτελεσματικά, αλλά πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι δεν έχουμε εξαλείψει όλες τις δυνατότητές τους και δεν επιδιώκουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τους Χούθι».

Και ενώ αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο παραμένει περιορισμένη στην εξάρθρωση των υποδομών της Χεζμπολάχ στην άμεση συνοριακή ζώνη, το υπουργείο δεν έχει ακόμη προσφέρει καμία εκτίμηση για το πόση ζημιά έχει προκαλέσει το Ισραήλ στην τρομερή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να μην έχει εκτοξεύσει τη συντριπτική πλειονότητα των πυρομαχικών ακριβείας της στο Ισραήλ και ενδέχεται να τα διατηρεί σε περίπτωση μιας ολοκληρωμένης ισραηλινής εισβολής.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ιράν εξετάζει ξανά τις προηγούμενες υποθέσεις του σχετικά με τη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού Τζόζεφ Βότελ στο Al-Monitor την περασμένη εβδομάδα.

«Σαφώς, τα πρόσφατα πλήγματα έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη Χεζμπολάχ, τουλάχιστον προσωρινά, και σε συνδυασμό με τη σοβαρή καταστροφή της Χαμάς, φαίνεται να καθιστούν τον λεγόμενο άξονα αντίστασης ως κάτι λιγότερο από αυτό που μπορεί να ήταν προηγουμένως», δήλωσε ο Βότελ.

«Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διαθέτει πολλούς πυραύλους και ρουκέτες και είναι οργανωμένη με τρόπο που παρέχει κάποια ανθεκτικότητα. Έχουν πέσει αλλά δεν έχουν βγει εκτός», πρόσθεσε. «Αλλά το Ιράν δεν μπορεί πλέον να υποθέσει ότι μπορεί να αναθέσει την αποτροπή του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments