Γεωπολιτικά

Ρήξη σχέσεων Γαλλίας-Ισραήλ καθώς ο Μακρόν ζητά εμπάργκο όπλων;

Ρήξη σχέσεων Γαλλίας-Ισραήλ καθώς ο Μακρόν ζητά εμπάργκο όπλων;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το Ισραήλ και η Γαλλία δεν βρίσκονται ακόμη σε διπλωματική κρίση, αλλά η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό έφτασε στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά από μια στάση στη Βηρυτό και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραήλ Κατζ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να επιδεινώνονται εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα και της χερσαίας εισβολής στο Λίβανο.

Σε συνέντευξή του που προβλήθηκε το Σάββατο σε γαλλική ραδιοφωνική εκπομπή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να εξάγουν όπλα στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα.

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι οδήγησε τον Μακρόν να κάνει τη δήλωσή του κατά των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ μόλις δύο ημέρες πριν από την 7η Οκτωβρίου», δήλωσε στο Al-Monitor ο Γάλλος δημοσιογράφος Λοράν Χάουμπεν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στη δήλωση Μακρόν: «Καθώς το Ισραήλ μάχεται τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους».

Το Μέγαρο Ελιζέ εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τις εντάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι «σταθερός φίλος του Ισραήλ», αλλά προσθέτοντας ότι η αντίδραση του Νετανιάχου ήταν «υπερβολική και αποστασιοποιημένη από τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ».

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή και οι αναγνώσεις που εξέδωσαν και οι δύο πλευρές δείχνουν ότι οι διαφωνίες δεν έχουν μειωθεί.

Οι γαλλο-ισραηλινοί δεσμοί παρουσιάζουν ρωγμές

Ο Χάουμπεν πιστεύει ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί, αλλά δήλωσε ότι η δήλωση του Μακρόν το Σάββατο, καθώς και προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου και η υπόθεση Eurosatory, κατά την οποία οι Ισραηλινοί εξαγωγείς δεν είχαν πρόσβαση στην έκθεση ασφαλείας του Παρισιού τον περασμένο Ιούνιο, έχουν καταστήσει αυτούς τους δεσμούς κάπως εύθραυστους. Κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ κατηγόρησε το Παρίσι ότι υιοθετεί εχθρικές θέσεις εναντίον του Ισραήλ. 

«Ο Μακρόν έκανε τη δήλωση του Σαββάτου όταν μίλησε στη σύνοδο κορυφής της Γαλλοφωνίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλές χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ», σημείωσε ο Χάουμπεν. «Ο Μακρόν μπορεί να αισθάνθηκε υποχρεωμένος να επαναλάβει με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και στον Λίβανο».

Ο Χάουμπεν πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός που μοιάζει με προσωπική διαμάχη, δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι η σχέση μεταξύ του Μακρόν και του Νετανιάχου. «Νομίζω ότι ο Μακρόν προσπαθούσε να στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην Ουάσιγκτον, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν ήταν πολύ ξεκάθαρη για την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη».

Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Γαλλία Ντανιέλ Σεκ συμφώνησε ότι δεν είμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής διπλωματικής κρίσης μεταξύ των χωρών, αλλά προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους διαξιφισμοί και διαφωνίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν. 

«Το επίπεδο ευαισθησίας στις διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά υψηλό τους τελευταίους μήνες, με κάθε λέξη και χειρονομία να δημιουργεί συναισθηματικές αντιδράσεις», δήλωσε ο Σεκ στο Al-Monitor.

«Για να λέμε την αλήθεια, η δήλωση του Μακρόν δεν φαίνεται να αντανακλά μια πραγματική αλλαγή πολιτικής, καθώς η Γαλλία εξάγει ήδη στο Ισραήλ πολύ λίγα εξαρτήματα όπλων. Ωστόσο, η ανάρτηση που δημοσίευσε σήμερα ο Μακρόν στα εβραϊκά στο Χ, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων, προκάλεσε πλημμύρα μηνυμάτων μίσους από Ισραηλινούς», σημείωσε ο Σεκ. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Φυσικά, από τις 7 Οκτωβρίου, εμείς οι Ισραηλινοί βρισκόμαστε σε υπερ-ευαίσθητη κατάσταση, δεν υπάρχουν πλέον γκρίζες ζώνες».

Ο Σεκ εκτιμά ότι ο Μακρόν έκανε ένα λάθος. «Η χρονική στιγμή του Μακρόν ήταν όντως τρομερή. Θα μπορούσε να περιμένει με αυτό μερικές ημέρες ακόμη, ώστε να μην συνδέσει άμεσα τα λόγια του με το πένθος της 7ης Οκτωβρίου».

Ο Σεκ μίλησε με το Al-Monitor λίγα λεπτά πριν εισέλθει στο Μέγαρο Ελιζέ, συνοδεύοντας τις οικογένειες των δύο διπλών Γαλλοϊσραηλινών ομήρων για συνάντηση με τον Μακρόν. 

«Σε αντίθεση με τη στάση του στη Γάζα και στο Λίβανο, όπου οι διαφωνίες με το Ισραήλ αυξάνονται συνεχώς, ο Γάλλος πρόεδρος έχει εμπλακεί πλήρως στις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των επαφών που έγιναν μυστικά. Είναι αυτό αρκετό; Όχι, διότι οι 101 όμηροι βρίσκονται ακόμη στη Γάζα. Η συνάντησή του σήμερα στο Μέγαρο Ελιζέ με τις οικογένειες των Οφερ Καλντερόν και Οχάντ Γιαχαλομί είναι σημαντική, παρόλο που πιθανότατα δεν θα οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους αύριο το πρωί», δήλωσε ο Σεκ.

Η Γαλλία επιθυμεί να διατηρήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή

Από τις 7 Οκτωβρίου, παράλληλα με την Ουάσινγκτον, το Παρίσι προωθεί μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που θα έβλεπε τουλάχιστον τη μερική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το μέτρο αποσκοπεί στην απομάκρυνση της Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και στην αντικατάσταση των δυνάμεών της με την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού, καθώς και στο να σεβαστεί το Ισραήλ την εδαφική κυριαρχία του Λιβάνου. Οι γαλλικές και αμερικανικές προσπάθειες απέδωσαν ελάχιστα, αν και απεσταλμένοι και των δύο χωρών διατηρούν επαφές τόσο με ισραηλινούς όσο και με λιβανέζους συνομιλητές για την προώθηση μιας διπλωματικής λύσης.

Ο Χάουμπεν σημείωσε ότι ο Μακρόν καταβάλλει σταθερές προσπάθειες για να διατηρήσει το ρόλο του Παρισιού ως διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. «Το Παρίσι εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει κάποια επιρροή στον Λίβανο, παρόλο που έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής του ήδη κατά τη διάρκεια του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου», είπε.

Ο Σεκ σημείωσε: «Δεν ξέρω αν η Γαλλία έχει μεγάλη επιρροή στη Χεζμπολάχ, καθώς ο κύριος συνομιλητής της τους τελευταίους μήνες ήταν σαφώς η προσωρινή κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία έχει μικρή επιρροή στα γεγονότα. Μπορώ να καταλάβω ότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους με λιβανέζικες προσωπικότητες, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά πιστεύω ότι εκεί που βρισκόμαστε τώρα, αυτό που χρειάζεται είναι άνθρωποι ή οντότητες με άμεση επιρροή στη Χεζμπολάχ. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει με τη Γαλλία».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments