Διεθνή

Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Όλα τα σενάρια για το πιθανό χτύπημα

Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Λίβανο πραγματοποιώντας μπαράζ πληγμάτων κατά θέσεων της Χεζμπολάχ.

Ο IDF επεκτείνει τις επιχειρήσεις στις παράκτιες περιοχές του νοτιοδυτικού Λιβάνου, και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό, ενώ η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών, υποχρεώνοντας το Ισραήλ σε εκκενώσεις χωριών που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα.

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπος Axios.

Την Τρίτη (8/10) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την εξόντωση των επίδοξων διαδόχων του νεκρού ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί από τον εκπρόσωπο του Ισραλινού Στρατού.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δολοφόνησε σε αεροπορική επιδρομή τον προβλεπόμενο νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιεντίν, στη Βηρυτό την περασμένη Πέμπτη, και εξόντωσαν επίσης τον αντικαταστάτη του Σαφιεντίν, χωρίς να κατονομάσει ποιος είναι.

Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ πιο αδύναμη από ότι ήταν για πολλά πολλά χρόνια ενώ κάλεσε του Λιβανέζους να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει μεγάλη καταστροφή.

Άγνωστο παραμένει το πότε και ποια θα είναι η «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να μην χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά η χώρα του Νετανιάχου διατηρεί σιγή ιχθύος χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Διεθνή ΜΜΕ τονίζουν πως δεν θα αργήσει το πολυαναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με «σκληρή απάντηση» όσες χώρες θα παραχωρήσουν τον εναέριο χώρο τους και τις βάσεις τους σε ΗΠΑ και Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης. Να σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου βάσεις διαθέτει και η Κύπρος.

Θα επιτεθεί το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Τα σενάρια για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν έχουν φουντώσει.

Αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά μάλλον θα επικεντρωθεί σε διάφορα είδη στρατιωτικών βάσεων και σε τοποθεσίες πληροφοριών, παρά το γεγονός πως -σύμφωνα με αναλυτές- μια τέτοια ευκαιρία παρουσιάζεται μία φορά στα 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν για το μαζικό χτύπημα της 1ης Οκτωβρίου στο εβραϊκό κράτος θα εμπίπτουν περισσότερο στο μεσαίο εύρος των σεναρίων επίθεσης. και θα είναι πολύ πιο ουσιαστική από τα αντίποινα της 19ης Απριλίου, όταν υπέστη ζημιά το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 του Ιράν.

Το Ισραήλ θέλει ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς και επιστροφή με ασφάλεια των βόρειων κατοίκων του στα σύνορα με τον Λίβανο, χωρίς να παρασυρθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο, κυρίως με το Ιράν.

Ισραηλινά πλήγματα με 43 νεκρούς σε Λίβανο και Δαμασκό Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης (8/10) σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ 1,2 εκατ. κάτοικοι – δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού – έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε χθες αεροπορική επίθεση και στη Δαμασκό, όπου σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επλήγη μία πολυκατοικία και υπήρξαν τουλάχιστον 7 νεκροί και 11 τραυματίες.

ΙDF: Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει 3.000 ρουκέτες στο Ισραήλ από τις 23 Σεπτεμβρίου Χθες το βράδυ ήχησαν ξανά οι αντιαεροπορικές σειρήνες στη Χάιφα όπου το Iron Dome αναχαίτισε ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας και οι δομές υγείας έχουν λάβει εντολή να ενεργοποιηθούν περισσότερο. Σε εγρήγορση βρίσκονται τα καταφύγια σε περίπτωση ενδεχόμενης σφοδρής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Χεζμπολάχ από τις 23 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε το προγεφύρωμα από τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προς το λιβανέζικο έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments