Διεθνή

Φλόριντα: Σκηνές απόγνωσης με κατοίκους σε μαζική έξοδο -«Φύγετε τώρα», τρόμος για τον κυκλώνα Μίλτον

Φλόριντα: Σκηνές απόγνωσης με κατοίκους σε μαζική έξοδο -«Φύγετε τώρα», τρόμος για τον κυκλώνα Μίλτον

Πηγή Φωτογραφίας: CNN.GR

Για «τη χειρότερη καταιγίδα εδώ και έναν αιώνα» ετοιμάζεται η Φλόριντα, καθώς καταφθάνει σε λίγες ώρες ο κυκλώνας «Μίλτον».

Υπολογίζεται ότι οι άνεμοι μπορεί να πνέουν με ταχύτητα 270 χλμ./ώρα, με πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους να απομακρύνονται από τις εστίες τους, κι άλλους να σπεύδουν να οχυρώσουν τα σπίτια τους.

Ο κυκλώνας, που εξασθένησε ελαφρώς αλλά παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα της πεντάβαθμης κλίμακας, αναμένεται να σαρώσει απόψε τη Φλόριντα, που δεν έχει ακόμη συνέλθει από το πρόσφατο χτύπημα του τυφώνα «Ελίν».

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων η ταχύτητα των ανέμων που συνοδεύουν τον Μίλτον υποχώρησε ελαφρώς στα 260 χλμ/ώρα ενώ απέχει κάπου 650 χλμ. νοτιοδυτικά της Τάμπα και κινείται προς τα βορειοδυτικά με ταχύτητα 19 χλμ/ώρα.

Μετεωρολόγοι αναμένουν ο Μίλτον να εξασθενήσει σε κυκλώνα κατηγορίας 3 όταν θα φθάσει στη Φλόριντα, αλλά θα φέρει μαζί του σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρότατους ανέμους σχεδόν σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνον 42 κυκλώνες – του Μίλτον περιλαμβανομένου – έχουν ενισχυθεί τόσο πολύ στον Ατλαντικό αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία.

Μια τρομακτική προσομοίωση αποκάλυψε τι αναμένεται να συμβεί όταν ο κυκλώνας «Μίλτον» χτυπήσει τη Φλόριντα.

Ο «Μίλτον» πρόκειται να φέρει μια «καταιγίδα-τέρας» με ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 285 χλμ. την ώρα, με τις Αρχές να προειδοποιούν για θανάσιμο κίνδυνο και να καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή.

Εάν δεν αλλάξει πορεία, ο «Μίλτον» προβλέπεται να γίνει ο χειρότερος κυκλώνας που θα πλήξει την περιοχή Τάμπα εδώ και έναν αιώνα, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι.

Μπάιντεν: «Φύγετε, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε από χθες δραματική έκκληση τους κατοίκους της Φλόριντα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους προειδοποιώντας ότι είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου», καθώς οι Αρχές της πολιτείας προσπαθούν να συντονίσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης εδώ και πολλά χρόνια.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο κυκλώνας μπορεί να είναι ένας από τους χειρότερους που έχουν πλήξει εδώ και 100 χρόνια τη Φλόριντα. «Φύγετε τώρα, τώρα, τώρα», τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε τα προγραμματισμένα ταξίδια του αυτή την εβδομάδα, στη Γερμανία και στην Αγκόλα, με σκοπό να επιβλέψει τις προετοιμασίες για την άφιξη του «Μίλτον» και τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών από τον κυκλώνα «Ελίν».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, είπε χθες ότι έχουν ετοιμαστεί δεκάδες καταφύγια εκτός των ζωνών εκκένωσης, ώστε να στεγάσουν κατοίκους που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν ενόψει της άφιξης του κυκλώνα «τέρατος».

Τρομοκρατημένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν την επαπειλούμενη πολιτεία μετά και τις δραματικές εκκλήσεις που απηύθυναν οι Αρχές. «Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποια από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απευθυνόμενη στους κατοίκους της πόλης της.

Πανζουρλισμός επικρατεί, την ίδια ώρα, στα πρατήρια καυσίμων στο νότιο τμήμα της Φλόριντα, με αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ.

«Επικρατεί μποτιλιάρισμα σε πολλούς δρόμους και ελάχιστα καύσιμα είναι πλέον διαθέσιμα. Πολλοί ξεμένουν από βενζίνη στους αυτοκινητόδρομους», δήλωσε η Τσάινα Πέρκινς, που θα παραμείνει στη νεόδμητη κατοικία της, εκτός της υποχρεωτικής ζώνης εκκένωσης, στην Τάμπα της Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης Ντε Σάντις είπε ότι βυτιοφόρα μεταφέρουν καύσιμα στα πρατήρια, ενώ στήνονται σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων της Φλόριντα για να διευκολύνουν την εκκένωση των κατοίκων.

«Η Τάμπα ίσως αποφύγει τα χειρότερα» Σύμφωνα με επικαιροποιημένη πρόβλεψη του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, η πορεία του «Μίλτον» μετατοπίζεται λίγο νοτιότερα, αν και είναι ακόμη νωρίς για τους κατοίκους στον κόλπο της Τάμπα να αναπνεύσουν με ανακούφιση.

Εάν ο κυκλώνας διατηρήσει την πορεία του, τότε στην κορύφωσή του το νερό θα ξεπερνά σε ύψος τα 5 μέτρα και θα υπάρχουν κύματα ύψους 3 μέτρων και θα πληγούν σφοδρότερα περιοχές, όπως εκείνες της Σαρασότα, της Βενετίας της Φλόριντα, το Πορτ Σάρλοτ και η Πούντα Γκόρντα.

Η τρέχουσα πορεία φέρνει τον «Μίλτον» περίπου 65 χλμ. νότια της Τάμπα ή 32 χλμ. νοτίως του στομίου του κόλπου της Τάμπα, με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων NHC να προειδοποιεί, πάντως, ότι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και ότι, ακόμη κι αν γλιτώσει η Τάμπα το χειρότερο κύμα, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος καταστροφικών ανέμων και πλημμυρών από τις βροχές. Ο κυκλώνας «Μίλτον», όπως σημειώνουν στο ΝΗC, αναμένεται να εξελιχθεί σε μεγάλη καταιγίδα καθώς πλησιάζει στην ξηρά, και μεγάλο μέρος της χερσονήσου της Φλόριντα θα βιώσει την οργή του.

Το Weather Channel δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί σε περιοχές της Φλόριντα Την ίδια στιγμή, το The Weather Channel παρουσίασε ένα βίντεο που αποκαλύπτει τις τρομακτικές καταστροφές τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει ο «Milton», καθώς το νερό αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Τάμπα. Στο βίντεο του The Weather Channel τα νερά της πλημμύρας φαίνονται να ξεπερνούν σε ύψος κατά πολύ την παρουσιάστρια Στέφανι Άμπραμς.

Η Φλόριντα δεν έχει ακόμη συνέλθει από το πέρασμα του κυκλώνα «Ελέν» – του φονικότερου από την «Κατρίνα» το 2005, καθώς 14 από τους συνολικά 225 θανάτους καταγράφηκαν στην εν λόγω πολιτεία, όπου 51 από τις 67 κομητείες της είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς πλησιάζει ο «Μίλτον».

Το NHC προειδοποιεί πως ο «Μίλτον» μπορεί να εκτοξεύσει σαν βλήματα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο προηγούμενος κυκλώνας και δεν έχουν ακόμη περισυλεγεί από τους δρόμους.

Σχολεία έχουν κλείσει από χθες σε αρκετές κομητείες της Φλόριντα, ενώ τα αεροδρόμια της Τάμπα και του Ορλάντο ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τις πτήσεις μέχρι να περάσει ο κυκλώνας.

Σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να συμβεί αν τα νερά φτάσουν τα 2,7 μέτρα, είπε: «Σε αυτό το επίπεδο οι πρώτοι όροφοι των κατασκευών είναι εντελώς πλημμυρισμένοι και υπάρχουν λίγα μέρη όπου είναι ασφαλή όταν το νερό ανεβαίνει τόσο ψηλά. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν τη ζώνη εκκένωσής τους, να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους και να εκκενώσουν όταν τους δοθεί εντολή. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ήρεμο νερό – θα έχετε κύματα και ακόμη και λευκούς αφρούς στο κύμα στην ενδοχώρα».

Στη συνέχεια, το βίντεο παρουσιάζει πώς αναμένεται να είναι η κατάσταση στις περιοχές που θα πλήξει ο κυκλώνας και δείχνει πλημμυρισμένα σπίτια, τροπικούς φοίνικες μέσα στα νερά των πλημμυρών και τους κάδους σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα να έχουν παρασυρθεί.

Ο μετεωρολόγος Τζόρνταν Στιλ πρόσθεσε: «Αυτό το πράγμα θα σας παρασύρει, ειδικά όταν έχουμε την πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 4,5 μέτρα»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments