Ιράν: Φήμες ότι πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή – Σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ιράν: Φήμες ότι πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή - Σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ καταγράφηκε το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 2024 στο Ιράν, με επίκεντρο το Αραντάν, στην επαρχία Σεμνάν, σε μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Τεχεράνη, περίπου 110 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, γύρω στις 22:45 τοπική ώρα, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά, ένας δεύτερος, πιο αδύναμος σεισμός σημειώθηκε στο Ισραήλ, με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνδέουν τα δύο γεγονότα με μια… πιθανή μυστική πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε το Ιράν!
Πού στηρίζονται οι φήμες
Σύμφωνα με αναφορές, στο σημείο αυτό της ερήμου του Ιράν, δεν είχε σημειωθεί ποτέ ξανά σεισμός, ενώ δεν ακολούθησαν και μετασεισμοί, γεγονός που θεωρείται μη φυσιολογικό.
Το γεγονός επίσης ότι τότε το Ιράν είχε κλείσει για λίγες ώρες τον εναέριο χώρο του, θεωρήθηκε ότι έγινε, εξαιτίας της προετοιμασίας της ισραηλινής επίθεσης.
Χρήστης στην πλατφόρμα ”Χ” υπέθεσε ότι: «το Ιράν έχει πυρηνική ενέργεια από χθες το βράδυ. Χρησιμοποίησαν τις δοκιμαστικές βόμβες 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια κοντά στη Σεμνάν για να εξασφαλίσουν την ελάχιστη έκθεση στην ακτινοβολία και οδήγησαν σε έναν σεισμό 4,6 Ρίχτερ».
Άλλος χρήστης τόνισε τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του σεισμού, δηλώνοντας: «Ένας σεισμός 4,5 βαθμών έπληξε το #Ιράν χθες. Φήμες λένε ότι ήταν πυρηνική δοκιμή. Τον Φεβρουάριο του 2013 ένας σεισμός στη Βόρεια Κορέα αποδείχθηκε ότι ήταν πυρηνική δοκιμή. Ένας σεισμός του Ιράν τον Νοέμβριο του 2017 ονομάστηκε επίσης πυρηνική δοκιμή. Το Ιράν είναι ικανό να συγκεντρώσει αρκετό σχάσιμο υλικό μέσα στην εβδομάδα. Ποια είναι η πραγματικότητα;».
Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Οι ειδικοί ήταν προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους για τον σεισμό της 5ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι αν και οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, μπορούν πράγματι να πυροδοτήσουν σεισμική δραστηριότητα. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως αυτές στο Natanz, είναι γνωστό ότι είναι βαθιά οχυρωμένες υπόγεια και το σχετικά μικρό βάθος του σεισμού δημιούργησε αμφιβολίες για την πιθανότητα πυρηνικής δοκιμής. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η διεξαγωγή μιας επιτυχημένης υπόγειας πυρηνικής δοκιμής χωρίς διαταραχές στην επιφάνεια είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας