Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Πώς θα υπολογιστεί το 2025 – Τι αλλάζει από το 2028

Κατώτατος μισθός: Πώς θα υπολογιστεί το 2025 – Τι αλλάζει από το 2028

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την 1/1/2028 με βάση ένα μαθηματικό τύπο - Πότε επιτρέπονται αποκλίσεις, ολες οι αλλαγές

Με υπόδειγμα το γαλλικό μοντέλο, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την 1/1/2028 με βάση ένα μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, δεσμεύοντας τις αρμόδιες επιτροπές αλλά και τις κυβερνήσεις ώστε ο μισθός να μην υπερβαίνει τις αντοχές της οικονομίας. Την ίδια ώρα, όμως, δεν θα επιτρέπεται η μείωσή του με στόχο να διασφαλίζεται το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζόμενων και να στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που παραδόθηκε χθες στην υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, περιγράφεται ο συντελεστής βάσει του οποίου θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο.

Ειδικότερα ο προτεινόμενος συντελεστής προκύπτει από το άθροισμα

α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και

β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Μάλιστα όπως αναφέρει το πόρισμα, το νέο σύστημα προτείνεται να εφαρμοστεί από την 1/1/2028, «επειδή το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής στηρίζεται σε σειρά στοιχείων και δεδομένων για τα οποία απαιτείται ικανός χρόνος προσαρμογής, ιδίως της ΕΛΣΤΑΤ», δηλαδή αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ο προσδιορισμός βασικών δεικτών.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, ο κατώτατος μισθός με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού δε θα είχε απόκλιση από το σημερινό (830 ευρώ) περισσότερο από +/-10-15 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια. Δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του ίδιου έτους , με την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1/4/2025

Η δεύτερη, ενδιάμεση φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2025, ώστε εντός του επόμενου έτους να διεξαχθεί η διαβούλευση σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των Επιτροπών για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσουν καθ’ όλο το 2026. Η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως την 31/12/2027.

Η αλλαγή του 2028

Η τρίτη φάση που θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2028, θα προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται κατ΄έτος σύμφωνα με τον νέο συντελεστή . Βασικό ρόλο θα έχουν δύο επιτροπές, επιστημονική επιτροπή και διαβούλευσης οι οποίες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο έργο τους, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου με στόχο να νομοθετηθεί ο νέος μισθός στο τέλος του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments