Πολιτική

Κυρανάκης: Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές στο Κτηματολόγιο – Τέλος του 2025 θα ξέρουμε τι ανήκει και σε ποιον

Κυρανάκης: Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές στο Κτηματολόγιο – Τέλος του 2025 θα ξέρουμε τι ανήκει και σε ποιον

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για τις τέσσερις χρηστικές αλλαγές στο κτηματολόγιο μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Για τις τέσσερις χρηστικές αλλαγές στο κτηματολόγιο μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Tο πρώτο πράγμα που αλλάζει σύμφωνα με τον νόμο 5142, αφορά τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαμερισμάτων πολυκατοικίας που θέλουν να μεταβιβάσουν το διαμέρισμά τους και πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στο Κτηματολόγιο

Το δεύτερο που αλλάζει είναι οι δασικές εκτάσεις. «Θα υπάρχει νέα διαδικασία διόρθωσης κτηματολογικών εγγράφων σε δασικές περιοχές. Αν βγει ότι έχεις καταπατήσει δάσος βγαίνει άκυρο και επιστέφει η περιουσία στα χέρια των πολιτών».

Επίσης ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι «πλέον οι δορυφόροι θα παρακολουθούν τις καμένες περιοχές».

Τι είπε ο κ Κυρανάκης για την χρησικτησία

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταπατημένες εκτάσεις ανέφερε ότι «αν κάποιος έχει καταπατήσει περιουσία κάποιου που δεν το έχει καταλάβει προβλέπεται από τον αστικό κώδικα. Αν έχεις χρησικτησία δεν είσαι καταπατητής. Η χρησικτησία ισοδυναμεί με τίτλο» απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κυρανάκης.

H τρίτη αλλαγή στο Κτηματολόγιο

Αναφερόμενος στην τρίτη αλλαγή ο κ Κυρανάκης είπε: «Με τον καινούριο νόμο σε πάρα πολλές περιοχές της Κρήτης για παράδειγμα ο παππούς ξέχασε να δηλώσει. Μέχρι 30 Νοεμβρίου έχουν ακόμα δυνατότητα να δηλώσουν. Όποιος έχει νόμιμο τίτλο που να αποδεικνύει ότι έχει χρησικτησία και ότι είναι μόνιμος ιδιοκτήτης, μπορεί να πάει και μετά τις 30 Νοεμβρίου στο κληματολογικό γραφείο και να εγγράψει αυτό που έχει στην κατοχή του», εήξησε.

Όπως τόνισε «δεν νοείται χρησικτησία σε βάρος του δημοσίου, απαγορεύεται». Ένας βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δούμε και τι κατέχει πραγματικά το δημόσιο.

Η τέταρτη αλλαγή – Απόκτηση Τίτλου Ιδιοκτησίαας με Προσύμφωνο

«Στη βόρεια Ελλάδα ένα πρόβλημα που είναι πολύ έντονο είναι τα προσύμφωνα» είπε αναφερόμενος στην τέταρτη αλλαγή.

«Διαμερίσματα που βασιζόταν σε προσύμφωνα και δεν υπήρχε μόνιμο συμβόλαιο. Αυτά με το νέο νόμο μετατρέπονται με αυτοσύμβαση σε συμβόλαιο» συμπλήρωσε.

Τέλος ανέφερε ότι «στο τέλος του 2025 θα ξέρουμε τι ανήκει και σε ποιον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments