Στο σημείο μηδέν οι σχέσεις Μητσοτάκη με τους Καραμανλή – Σαμαρά
Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στα εσωκομματικά της ΝΔ. Πρόκειται για την απόλυτη περιθωριοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών της γαλάζιας παράταξης, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Εκπρόσωποι όλων των φυλών του κυβερνώντος κόμματος είδαν τόσο την «πολιτική» όσο και την «πνευματική απόσταση» των δύο πρώην πρωθυπουργών από τη σημερινή ηγεσία να κρύβεται πίσω από την κοινή απόφαση να επιστρέψουν την προσωπική πρόσκληση Μητσοτάκη για τη γιορτή για τα πεντηκοστά γενέθλια του κυβερνώντος κόμματος στη Ρηγίλλης.
Στην 50ή επέτειο από την ίδρυση του κόμματος, το σοβαρό ρήγμα μεταξύ Μητσοτάκη και Καραμανλή – Σαμαρά ουσιαστικά επισφραγίστηκε. Οι διαφωνίες εκδηλώνονται με κλιμακούμενο ρυθμό από το 2022 και πλέον τα επιτελεία του Μαξίμου και της Πειραιώς αναγκάζονται να εξασκούνται σε σχοινοβασία και ισορροπίες. Κι αυτό γιατί και οι δύο πλευρές προφανώς δεν έχουν καμία πρόθεση να ρίξουν νερό στο κρασί τους.
Από τη μια πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «μιλάμε για ένα πρόγραμμα που ο λαός μας έχει δώσει εντολή να εφαρμόσουμε». Ούτε σκοπεύει να εγκαταλείψει τη στρατηγική της διεύρυνσης. Εξάλλου, η αναφορά από το επιτελείο σε μια «ευρύχωρη ΝΔ» απευθυνόταν σε μια «μειοψηφία» που ήθελε ένα «κλειστό και τελικά ηττοπαθές και περιχαρακωμένο κόμμα».
Από την άλλη πλευρά, συνομιλητές τόσο του Καραμανλή όσο και του Σαμαρά επιβεβαιώνουν ότι η περίοδος της «σιωπής» έχει τελειώσει προ πολλού. Αντιθέτως, σκοπεύουν να συνεχίσουν τις πολιτικές τους θέσεις, και ο Σαμαράς ειδικότερα σκοπεύει να παρέμβει αποφασιστικά. Αυτό φάνηκε για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες στον συντονισμό των δύο πρώην προέδρων στο Πολεμικό Μουσείο, όταν ο Σαμαράς επιτέθηκε κατά μέτωπο, και για την εξωτερική πολιτική (κυρίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις) και για την κοινωνική πολιτική (που θεωρείται ότι αγγίζει τον πυρήνα των αξιών της ΝΔ), σε ύφος διαφορετικό από εκείνο του Καραμανλή, αλλά σε κοινό έδαφος, χαράσσοντας διαχωριστικές γραμμές.
Πέρα από την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απουσίαζαν από τους εορτασμούς της Παρασκευής, το Μαξίμου δεν προτίθεται να ανεβάσει τους τόνους, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο Mega («έκανα το καθήκον μου και δεν θα τους ασκήσω κριτική») – τουλάχιστον προς το παρόν. Ούτε σκοπεύει να αναθεωρήσει τη στάση τους. Ο πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι να περιοριστεί το εσωστρεφές γαλάζιο κλίμα. Ως εκ τούτου, το περιβάλλον του πρωθυπουργού βολεύεται με το να τηρήσει τη γενική γραμμή του «ουδέν σχόλιον».
Παρότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον καταγράφει τελευταία με προβληματισμό μια ευθυγράμμιση στις αντιδράσεις και στην κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών, έστω κι αν αυτά διατυπώνονται σε διαφορετικούς τόνους, επιμένει να μην προχωρά στην ταύτισή τους. «Δεν πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη ως δίδυμο» πιστεύει ο Μητσοτάκης και σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και το περιβάλλον του ξεκαθαρίζουν ότι το βάρος πέφτει στην κυβερνητική πολιτική και την υλοποίηση των δεσμεύσεων – αυτά, δηλαδή, που εκφράζονται από τον ίδιο, την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Με αυτό το σκεπτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια τρίτη, συνεχόμενη κυβερνητική θητεία και ζήτησε «νέα συστράτευση» και «δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία». Κύριο ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην εμπεδωθεί κλίμα «φαυλοκρατίας» στο εσωτερικό του κόμματος, πόσο μάλλον καχυποψία μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας, τώρα που ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει οδηγήσει σε αυξανόμενα “χτυπήματα» από βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας