Πολιτική

Το κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης στην οικονομία

Το κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης στην οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: [372201] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η μεγάλη οικονομική πρόκληση για τον Κ. Μητσοτάκη

Σε ένα περιβάλλον έντονων γεωπολιτικών αναταραχών, τα τελευταία δυόμισι χρόνια – από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έως την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο του 2023 – η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το οικονομικό της πρόγραμμα σε σταθερή πορεία, αντιμετωπίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, με στόχο να περιορίσει τις πιθανές απώλειες στο εκλογικό της κοινό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει από την προεκλογική περίοδο του 2023 ότι η χώρα δεν θα αποκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τους δημοσιονομικούς κανόνες και δεσμεύεται ότι η δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει επαναφέρει η Ευρωζώνη, θα τηρηθεί σε κάθε περίπτωση. Η φράση «δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα να επιστρέψει σε εποχές που ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της» έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο την Οικονομία, την οποία συνδέει με τη σταθερότητα της χώρας, τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε διαδικασία έντονων εσωκομματικών ανακατατάξεων. Κεντρικό επιχείρημα των στοιχείων του προϋπολογισμού είναι ότι η εφαρμογή του φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό, οι φόροι παρουσιάζουν πτωτική τάση, τομείς όπως η υγεία και η παιδεία ενισχύονται, και η ανεργία μειώνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, προσπαθώντας να μεταφέρει το μήνυμα της οικονομικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα κύρια σημεία του προϋπολογισμού. «Είναι ωφέλιμο για την τσέπη μας» δηλώνει ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας σε 12 αυξήσεις μισθών και 12 μειώσεις φόρων, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και «μειώνουν σταθερά την απόσταση που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα». Ένα δεύτερο σημείο που αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «βελτιώνει περαιτέρω τη διαχείριση του δημόσιου χρέους», καθώς το «μειώνει κατά σχεδόν 5 μονάδες του ΑΕΠ, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και ελαφρύνοντας το βάρος για τις επόμενες γενιές».

Το τρίτο στοιχείο αναφέρει ότι «ενισχύει την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της οικονομίας μας, καθώς επικεντρώνεται στην αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και στη μείωση των εισαγωγών». Ένα ακόμη σημαντικό σημείο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2025 «καλύπτει το επενδυτικό κενό που δημιούργησε η κρίση στην οικονομία μας», καθώς οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία υπερδιπλασιάζονται σε σύγκριση με το 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας, τη στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες είτε αντιμετωπίζουν ύφεση είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα».

Στη σημερινή κατάσταση, η τήρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την επόμενη τετραετία, το οποίο έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κρίσιμης σημασίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη διατήρηση των θετικών «βαθμολογιών» από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και για να μπορέσει η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες, ειδικά καθώς έχει ζητήσει να κριθεί βάσει της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητάς τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κεντρικός άξονας αυτών των υποσχέσεων είναι η αύξηση των εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και η μείωση της ανεργίας. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι απαραίτητο να τηρηθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως ακριβώς προβλέπεται στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα.

Για την κυβέρνηση, η «μάχη» που συνεχίζεται και επηρεάζει τις δημοσκοπήσεις είναι η “μάχη” κατά της ακρίβειας. Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 2%, παραδεχόμενα ωστόσο ότι ο επίμονος πληθωρισμός δεν έχει επιτρέψει στους πολίτες να αντιληφθούν την αύξηση των εισοδημάτων που έχει ήδη επιτευχθεί.

Για το διεθνές κοινό, καθοριστική θα είναι η πρόβλεψη για μείωση του δημόσιου χρέους στο 149,1% του ΑΕΠ και αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4%. Η ανησυχία εστιάζεται πλέον στις συνέπειες που μπορεί να έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments