Γεωπολιτικά

Η Τουρκία αρχίζει τις εκκενώσεις υπηκόων από τον Λίβανο

Η Τουρκία αρχίζει τις εκκενώσεις υπηκόων από τον Λίβανο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η ανακοίνωση της εκκένωσης έρχεται καθώς το Ισραήλ αύξησε την παρουσία στρατευμάτων του στο Λίβανο.

Η Τουρκία άρχισε να εκκενώνει τους υπηκόους της από τον Λίβανο, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς το Ισραήλ αυξάνει τον αριθμό των στρατευμάτων του στη χώρα.

Οι Τούρκοι υπήκοοι που έχουν ζητήσει βοήθεια για να εγκαταλείψουν τη χώρα μεταφέρθηκαν από τη Βηρυτό στη μεσογειακή λιμενική πόλη Μερσίνα της Τουρκίας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Τα δύο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που κατευθύνονται προς τη Βηρυτό έχουν συνολική χωρητικότητα 2.000 επιβατών.

Μέχρι στιγμής, περίπου 2.500 Τούρκοι πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση για να απομακρυνθούν από τον Λίβανο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου. Τα δύο πλοία θα είναι αρκετά για να μεταφέρουν στην πατρίδα τους όλους τους υπόλοιπους υπηκόους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Νέες εκκενώσεις θα οργανωθούν εάν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία πρόσθεσε ότι τα πλοία θα παραδώσουν επίσης βοήθεια στο Λίβανο σε ταξίδια μετ’ επιστροφής.

Ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επίσης εκκενώσει τους υπηκόους τους από τον Λίβανο μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και την επακόλουθη ισραηλινή εισβολή. Δύο πτήσεις που οργανώθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφεραν περίπου 180 επιβάτες από τη Βηρυτό στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Οι προσπάθειες εκκένωσης έγιναν καθώς η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ κλιμακώθηκε. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει άλλη μια μεραρχία στο Λίβανο, καθώς η μαχητική οργάνωση εξαπέλυσε το μεγαλύτερο μέχρι τώρα πυρσό ρουκετών εναντίον της ισραηλινής πόλης Χάιφα.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ ανακοίνωσε ότι η μαχητική οργάνωση υποστηρίζει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία ενός εξέχοντος σιίτη πολιτικού και προέδρου του κοινοβουλίου του Λιβάνου, του Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης του κόμματος Αμάλ που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. «Υποστηρίζουμε τις πολιτικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Ναμπίχ Μπέρι για την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Κασέμ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Κασέμ δεν έθεσε ως προϋπόθεση για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ την τύχη του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπέρι, μαζί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, εργάζεται για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Χεζμπολάχ και συναντήθηκε με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Λίβανο Λίζα Τζόνσον, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου NNA.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο στις συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Νασράλα, σύμφωνα με στοιχεία του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments