Διεθνή

Ελληνίδα επιστήμονας: Απειλούμαστε από συνωμοσιολόγους–Θέλουν να σκοτώσουν μετεωρολόγους

Ελληνίδα επιστήμονας: Απειλούμαστε από συνωμοσιολόγους–Θέλουν να σκοτώσουν μετεωρολόγους

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//Ελληνίδα επιστήμονας: Απειλούμαστε από συνωμοσιολόγους–Θέλουν να σκοτώσουν μετεωρολόγους

«Ελέγχουν τον καιρό»: Θεωρίες συνωμοσίας και βίαιες επιθέσεις κατά επιστημόνων στις ΗΠΑ

Οι μετεωρολόγοι που παρακολουθούν την πορεία του κυκλώνα Μίλτον έχουν γίνει στόχος μιας καταιγίδας θεωριών συνωμοσίας ότι ελέγχουν τον καιρό, ενώ έχουν δεχθεί ύβρεις, ακόμη και απειλές θανάτου, εν μέσω αυτού που οι ίδιοι περιγράφουν ως άνευ προηγουμένου αύξηση παραπληροφόρησης, καθώς δύο μεγάλοι τυφώνες έχουν πλήξει τις ΗΠΑ.

Μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις και απειλές, κυκλοφορούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τότε δηλαδή, που ο Τυφώνας Helene, διέσχισε έξι πολιτείες, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, ακολουθούμενος από τον Milton που έπληξε τη Φλόριντα την περασμένη Τετάρτη.

Όπως αναφέρει ο Guardian το εύρος της παραπληροφόρησης, που έχει υποκινηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του, έχει παρεμποδίσει την παροχή βοήθειας στις πληγείσες από τον τυφώνα κοινότητες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών (Fema).

Η Κέιτι Νικολάου, μετεωρολόγος από το Μίσιγκαν, δήλωσε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της έχουν υποστεί μεγάλο μέρος αυτών των θεωριών συνωμοσίας, έχοντας λάβει μηνύματα που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τυφώνες κατηγορίας 6 (δεν υπάρχουν), ότι οι μετεωρολόγοι ή η κυβέρνηση δημιουργούν και κατευθύνουν τους τυφώνες (δεν το κάνουν) και ακόμη ότι οι επιστήμονες πρέπει να σκοτωθούν και ο εξοπλισμός ραντάρ να καταστραφεί.

«Δεν έχω ξαναδεί μια καταιγίδα να συγκεντρώνει τόση παραπληροφόρηση», δήλωσε η Νικολάου.

«Πολλοί μου λένε ότι δημιούργησα και καθοδήγησα τον τυφώνα, κάποιοι πιστεύουν ότι ελέγχουμε τον καιρό. Έχω χρειαστεί να εξηγήσω ότι ένας τυφώνας έχει την ενέργεια 10.000 πυρηνικών βομβών και δεν μπορούμε να ελπίζουμε να τον ελέγξουμε. Όμως η ρητορική έχει γίνει πιο βίαιη, ειδικά με ανθρώπους που λένε ότι όσοι δημιούργησαν τον Μίλτον πρέπει να εκτελεστούν».

Ένα μήνυμα προς την Νικολάου έγραφε: «Σταματήστε την αναπνοή αυτών που τους δημιούργησαν και των συνεργατών τους». Η ίδια απάντησε: «Το να σκοτώσετε μετεωρολόγους δεν θα σταματήσει τους τυφώνες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χρειάστηκε να το γράψω αυτό».

«Οι άνθρωποι με έχουν αποκαλέσει με διάφορες βρισιές, μου λένε να το βουλώσω και να καθίσω κάτω, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι εντάξει να καταστρέψουν τα ραντάρ Doppler γιατί νομίζουν ότι ελέγχουν τον καιρό», είπε η Νικολάου. «Μας καταναλώνει πολύ χρόνο και ενέργεια να ασχολούμαστε με όλα αυτά. Είναι πολύ κουραστικό», συμπλήρωσε.

Ένα ευρύ φάσμα παραπληροφόρησης έχει εξαπλωθεί καθώς η Helene και στη συνέχεια ο Milton ενισχύονταν στον Κόλπο του Μεξικού, όπως ισχυρισμοί που διέδωσε ο Τραμπ ότι η Fema είχε ξεμείνει από χρήματα για τα θύματα του τυφώνα επειδή αυτά δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες. Βίαιες απειλές έχουν επίσης γίνει συχνό φαινόμενο, με δημοσιεύσεις στο TikTok, το Facebook και στο X που ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι της Fema πρέπει να ξυλοκοπηθούν, «να συλληφθούν, να πυροβοληθούν ή να κρεμαστούν επιτόπου».

Ακόμη πιο ακραία, αρκετοί από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ έχουν αβάσιμα ισχυριστεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελέγχει με κάποιον τρόπο τους τυφώνες. «Ο Τυφώνας Helene ήταν μια ΕΠΙΘΕΣΗ που προκλήθηκε από χειραγώγηση του καιρού», ανέφερε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

«Ναι, μπορούν να ελέγξουν τον καιρό», έγραψε η Ματζόρι Τέιλορ Γκριν, ακροδεξιά βουλευτής, στο X την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι «είναι γελοίο να λέει κάποιος ψέματα και να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Η απότομη αυτή αύξηση των ψευδών ειδήσεων προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε τον Τραμπ για «καταιγισμό ψεμάτων» και είπε στον πρώην πρόεδρο να «βρει μια ζωή».

«Είναι πέρα από γελοίο», είπε ο Μπάιντεν για τους ισχυρισμούς που γίνονται σχετικά με τον έλεγχο του καιρού. «Είναι τόσο ηλίθιο. Πρέπει να σταματήσει».

Αν και οι άνθρωποι μπορούν να επιδεινώσουν τους τυφώνες καίγοντας ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας πιο θερμούς ωκεανούς και ατμόσφαιρα, δίνοντας στους τυφώνες περισσότερη ενέργεια, δεν μπορούν να δημιουργήσουν, να ελέγξουν ή να κατευθύνουν μεμονωμένες καταιγίδες. Επίσης, το ταμείο ανακούφισης της Fema για τις κοινότητες που πλήττονται από τους τυφώνες είναι ξεχωριστό και δεν επηρεάζεται από τα χρήματα που δαπανώνται για την παροχή στέγης στους μετανάστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments