Οικονομία

Γαλλία: Αυξήσεις φόρων και περικοπές 60 δισ. περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Γαλλία: Αυξήσεις φόρων και περικοπές 60 δισ. περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - gr.euronews.com

Τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση, στοχεύοντας να εξοικονομήσει 60,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ακόμη και αν κινδυνεύει με «έξωση» από ένα εχθρικό κοινοβούλιο.

Τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση, στοχεύοντας να εξοικονομήσει 60,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ακόμη και αν κινδυνεύει με «έξωση» από ένα εχθρικό κοινοβούλιο.

Οι περικοπές δαπανών θα αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από τα δύο τρίτα αυτού που ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάντ χαρακτήρισε ως μια «πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσπάθεια», ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους στις επιχειρήσεις, τους πλούσιους και την ενέργεια, σημειώνει το Bloomberg.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και σε μια κομβική στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του καθυστερημένου νομοσχεδίου την Πέμπτη. «Η γαλλική οικονομία αντέχει, αλλά το δημόσιο χρέος μας είναι κολοσσιαίο. Θα ήταν και κυνικό και μοιραίο να μην το δούμε, να το πούμε και να το αναγνωρίσουμε».

O προϋπολογισμός του 2025

Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτελεί κρίσιμο μέρος των προσπαθειών του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αποκαταστήσει την πολιτική και δημοσιονομική τάξη μετά από μήνες αστάθειας και αβεβαιότητας που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι προσωρινές εισφορές σε περίπου 440 κερδοφόρες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ θα αποφέρουν 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και 4 δισ. ευρώ το 2026. Ένας έκτακτος φόρος στις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών θα συνεισέφερε 500 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ τo 2025 και 2026 αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει επίσης, αυξημένους φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια και φόρο στη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών. Οι επαναγορές μετοχών των εταιρειών θα υπόκεινται επίσης σε έκτακτο φόρο όταν οι μετοχές ακυρώνονται.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, περίπου 65.000 νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με υψηλότερους φόρους με στόχο την είσπραξη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός θα θέσει ένα κατώτατο όριο 20% στον συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που κερδίζουν 250.000 ευρώ ετησίως, ή τα ζευγάρια που αποκομίζουν το διπλάσιο ποσό.

Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια πρόβλεψη για αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,1% το επόμενο έτος, ένα ποσοστό που, σύμφωνα με τον Armand, λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα.

Παρόλα αυτά, το Ανώτατο Συμβούλιο HCFP της Γαλλίας που εξετάζει τα νομοσχέδια για τα δημοσιονομικά δήλωσε ότι οι μακροοικονομικές υποθέσεις είναι «εύθραυστες», επειδή η εξυγίανση συνεπάγεται πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Πλήγμα στην εμπιστοσύνη των αγορών

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει υποστεί πλήγμα καθώς η πολιτική αναταραχή ενός κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία συνέπεσε με μια απότομη επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κυρίως επειδή οι φορολογικές εισπράξεις υποχώρησαν. Το «ξεπούλημα» των γαλλικών ομολόγων οδήγησε το ασφάλιστρο που πληρώνει η χώρα για 10ετές χρέος σε σύγκριση με τη Γερμανία σε σχεδόν 80 μονάδες βάσης από κάτω από 50 πριν από τις εκλογές του Ιουλίου.

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής το 2025 από 6,1% που προβλέπεται για φέτος, και έχει προειδοποιήσει ότι θα εκτιναχθεί στο 7% χωρίς να λάβει μέτρα. Έχει ήδη μεταθέσει τον στόχο για την τήρηση του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 3% κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2029. Συγκριτικά, η Ιταλία αναμένει να είναι κάτω από αυτό το επίπεδο το 2026.

«Δεν νομίζω ότι οι αγορές θεωρούν αυτή τη μείωση του ελλείμματος ως ιδιαίτερα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Hauke Siemssen, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Commerzbank AG, πριν από τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού.

Ακόμη και με ένα μικρότερο έλλειμμα, η Γαλλία θα πρέπει να πουλήσει ομόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος. Το κόστος εξυπηρέτησης του βουνού χρέους της χώρας αναμένεται να διογκωθεί στα 54,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ η κυβέρνηση μειοψηφίας που αποτελείται κυρίως από τους κεντρώους του Μακρόν και τους συντηρητικούς του Μπαρνιέ πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά της σχέδια είναι αξιόπιστα για να αποφύγει την περαιτέρω εκτίναξη του κόστους, πρέπει επίσης να υπολογίζει τους βουλευτές που μπορούν να την εκδιώξουν από το αξίωμα.

Μια πρόταση δυσπιστίας από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου απέτυχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά ο πρωθυπουργός και η ομάδα του θα ανατραπούν αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν υποστηρίξει άλλη μια προσπάθεια.

Στο κοινοβούλιο προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης θα αρχίσει να εξετάζεται στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Οι βουλευτές μπορούν να εισαγάγουν τροπολογίες και το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους. Χωρίς πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, αυξάνοντας την πιθανότητα υποβολής προτάσεων μομφής.

Η πρόκληση για τον Μπαρνιέ δεν είναι τόσο το να λάβει απόλυτη υποστήριξη, όσο το να βρει μια ισορροπία μέτρων που να είναι αρκετά αποδεκτά από τη Λεπέν ώστε να μην συμμαχήσει με την Αριστερά για να ρίξει την κυβέρνηση.

Ακόμη και πριν από την παρουσίαση της Πέμπτης, η Λεπέν είχε επικρίνει ορισμένες από τις προτάσεις, λέγοντας ότι ένα σχέδιο για τη μείωση των δαπανών με την καθυστέρηση της αναπροσαρμογής των συντάξεων μέχρι την 1η Ιουλίου θα ισοδυναμούσε με «κλοπή».

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπαρνιέ διατήρησε το μέτρο, το οποίο στο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται να αποφέρει 3,6 δισ. ευρώ από τα 14,8 δισ. ευρώ των εξοικονομήσεων από την κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 2.200 θέσεις.

Ο Μπαρνιέ κινδυνεύει με αντιδράσεις από τις τάξεις των βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του. Ορισμένοι κεντρώοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τις αυξήσεις φόρων που κινδυνεύουν να ακυρώσουν τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές ετών του Μακρόν, οι οποίες, όπως λένε, είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Οι εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του προϋπολογισμού στην οικονομία.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της Γαλλίας, το Medef, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με το σχέδιο περικοπής των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος. Το μέτρο αναμένεται να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι επιχειρήσεις είναι ο πρώτος στόχος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της Medef Πατρίκ Μαρτέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos την Πέμπτη. «Εάν τα μέτρα αυτά προχωρήσουν, θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments