Πολιτική

Σοφία Ζαχαράκη: Χιλιάδες νοικοκυριά μένουν σε επιδοτούμενο ενοίκιο [vid,pics]

Σοφία Ζαχαράκη: Χιλιάδες νοικοκυριά μένουν σε επιδοτούμενο ενοίκιο [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)//Σοφία Ζαχαράκη: Χιλιάδες νοικοκυριά μένουν σε επιδοτούμενο ενοίκιο [vid,pics]

Μετριάζουμε το ρυθμό μείωσης των γεννήσεων

Τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στους τομείς της στέγης, του δημογραφικού ζητήματος και της βίας ανηλίκων, είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει η κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Σε τηλεοπτική παρέμβασή της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της αστεγίας, επισημαίνοντας ότι «χιλιάδες νοικοκυριά μένουν σε επιδοτούμενο ενοίκιο, το οποίο δίνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Αυξήσαμε το προηγούμενο πρόγραμμα, το οποίο είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε 10 εκατομμύρια ευρώ, στα 15 εκατομμύρια ευρώ και βάλαμε και επισφαλή στέγαση. Ας σκεφτούμε κάποιον που προέρχεται από έξωση. Μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο για δύο χρόνια, να βρει και δουλειά, να επιδοτήσουμε την εργασία για ένα χρόνο και να καλύψουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για το παραπάνω έτος. Μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά δεν είναι. Αυξάνουμε τους δήμους, την επιδότηση, τους δικαιούχους και για πρώτη φορά βάζουμε μέσα και τα παιδιά, τα οποία είναι απόφοιτοι θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης του υπουργείου Υγείας. Άρα και τα παιδιά αυτά είναι δικαιούχοι σε περισσότερες ευκαιρίες».

Αναφερθείσα, εν συνεχεία, στο δημογραφικό ζήτημα, η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «η κουβέντα είναι μεγάλη. Όποιος πει πως μπορεί να αντιστραφεί όλο αυτό που έχει συμβεί δεν θα πει την αλήθεια στους πολίτες. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι λιγότερες κατά 150.000 τα τελευταία χρόνια και 500.000 λιγότερες από την απογραφή του 2011 έως την απογραφή του 2021. Αυτό το «ματς» μπορεί μόνο να μετριαστεί, κυρίως ως προς το ρυθμό της μείωσης των γεννήσεων. Οι μειώσεις γεννήσεων άρχισαν από το 1981. Σημειώθηκε ανατροπή του φυσικού ισοζυγίου, δηλαδή οι θάνατοι ήταν πλέον περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Ένας ρεαλιστικός στόχος για τα επόμενα 10 χρόνια είναι να μετριάσουμε την πτώση των γεννήσεων και να δώσουμε περισσότερο τον περιφερειακό χαρακτήρα του δημογραφικού. Μια διάσταση είναι η περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής πολιτικής. Ο Έβρος έδειξε τον δρόμο στον τομέα αυτό. Πρόκειται για 19 ενέργειες δράσης, με τις οποίες θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ξανά ζωή σε περιοχές που έχουν πραγματικά αποδυναμωθεί. Αν μια οικογένεια αποφασίσει να πάει στο Διδυμότειχο ή το Σουφλί, έχει 10.000 ευρώ μέσα στο πρώτο έτος έτσι ώστε να έχει τα πρώτα έξοδα μετεγκατάστασης. Ο πρωθυπουργός έχει όλα τα στοιχεία για τους δήμους και τους νομούς που είναι αποδυναμωμένοι με βάση την τελευταία απογραφή. Στόχος μας είναι να κάνουμε παρουσιάσεις ανά περιφερειακή ενότητα πλέον, για να δώσουμε ίδια ή παρόμοια κίνητρα, αφού κάθε περιοχή διαφέρει. Το πρόγραμμα δεν έχει βγει ακόμα. Αυτά θέλουν πολύμηνες προετοιμασίες. Βλέπουμε πρώτα τις περιοχές που έχουν τη μεγάλη δημογραφική ύφεση. Η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο δήμος Θέρμου, τον οποίο δεν χαρακτηρίζεις και εσχατιά. Χρειάζεται λοιπόν στόχευση. Μέσα στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό και το στεγαστικό έχουμε συμπεριλάβει 20 δις για τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά δεν σταματάμε σε αυτό. Ήδη οι τρίτεκνοι είχαν την εφόρου ζωής αναγνώριση της τριτεκνίας. Θα έχουν πολύ θετικές πρόνοιες για τις μετεγγραφές των παιδιών τους και ειδικό ποσοστό για τις προσλήψεις στον ΑΣΕΠ.

Ως προς τα κίνητρα για να παραμείνουν στην περιφέρεια, στο Σουφλί, για παράδειγμα, υπάρχει τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και δεσμευτήκαμε ότι όλα τα ΚΑΠΗ θα ανακαινιστούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη βία ανηλίκων, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είπε ότι «έγινε μια απόκριση πολύ άμεση και στο κομμάτι το ποινικό, μια αυστηροποίηση, η οποία αγγίζει και τους γονείς. Τα παιδιά θέλουν πλαίσιο. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ποια είναι τα όρια. Εντός του σχολείου υπάρχει πάντα ο ψυχολόγος, ο κοινωνικός λειτουργός. Στο υπουργείο Παιδείας βρήκαμε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς μόνο στα ΕΠΑΛ. Όμως, εντάξαμε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και στα γενικά σχολεία, και έχουν διπλασιαστεί. Και μακάρι να βρεθούν ακόμη περισσότεροι. Υπάρχουν πια οι πλατφόρμες, όπου δηλώνονται οι αναφορές εντός του σχολείου. Παράλληλα, υπάρχει η συμβουλευτική γονέων, παλαιές σχολές γονέων που εκσυγχρονίζονται».

Μιλώντας ειδικότερα για τη δυνατότητα φυλάκισης που προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο, η κ. Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει πάντα ένα παζλ, μια βεντάλια. Ένα κομμάτι αυτού του παζλ είναι η αυστηροποίηση. Ένα κομμάτι είναι πιθανότατα η κοινωνική εργασία. Πρέπει να υπάρχουν και μέτρα κοινωνικής εργασίας. Επιμένω στο να πιάνω το νήμα νωρίτερα. Το κομμάτι της δικαιοσύνης έρχεται στο τέλος. Η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ή της παραβατικότητας είναι πάρα πολύ σημαντική για την πρόληψη, έτσι ώστε να κάνεις τις δράσεις μαζί με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, μαζί με τους γονείς και τους κηδεμόνες. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων είναι πάρα πολύ σημαντικοί σε αυτήν την προσπάθεια. Και θα υπάρξει και μια εθνική στρατηγική για τη βία ανηλίκων. Αυτή τη στιγμή εκπονείται από επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής την κυρία Αρτινοπούλου και όλα τα υπουργεία έχουν συμβάλει σε αυτό και θα αξιολογήσουμε τα πρωτόκολλα και τις δράσεις.

Ο κ. Φλωρίδης έχει παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την αυστηροποίηση των ποινών. Γι’ αυτό και μιλάμε για τα δύο σκέλη, για αυτό που έχει να κάνει με τους γονείς και το κομμάτι της ποινής των παιδιών, η οποία είναι το έσχατο μέσο. Η παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και την κοινότητα, η συμβουλευτική γονέων, τα μαθήματα μέσα στο σχολείο, το εργαστήρι δεξιοτήτων παίζουν κομβικό ρόλο. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της έκθεσης των παιδιών σε πάρα πολύ βίαιο περιεχόμενο προέρχεται ότι το βλέπουν στο κινητό. Και οι γονείς δεν γνωρίζουμε πώς να ρυθμίσουμε αυτό το περιεχόμενο».

Τέλος, σε σχέση με το πώς θα λειτουργήσει το safe youth, επισημάνθηκε ότι «οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι μια εφαρμογή, που θα έχει μια άμεση επικοινωνία με την αστυνομία. Δεν είναι κάτι βαρύ σε διαδικασία, έτσι ώστε να μπορεί προφανώς να υπάρχει και διαβάθμιση. Όλα θα κατηγοριοποιούνται μέσα σε αυτή την εφαρμογή, θα καλείται το 100, θα ενημερώνεται και θα υπάρχει άμεση αντίδραση. Κάτι σαν ένα άλλο panic button, αλλά όχι με την ίδια ακριβώς λογική. Και βέβαια, μιλάμε για μια ανοιχτή γραμμή, η οποία ενημερώνεται για τα θέματα της βίας ανηλίκων. Μπορείς να καταγράφεις στην πλατφόρμα αυτό που σου συμβαίνει στο σχολείο. Ήδη εκατοντάδες περιστατικά έχουν καταγραφεί. Και αντιμετωπιστεί στην πλατφόρμα bullying.gov.gr, το οποίο έχει γίνει ένα πρώτο κύμα υποδοχής των παραπόνων. Έχουν γίνει ήδη 450 αναφορές. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω τρία πράγματα από αυτά που μας παρουσιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ότι έχουμε πλέον μείωση στο μέσο όρο ηλικίας των παιδιών, έχουμε μια ένταση ως προς το κομμάτι της δριμύτητας και έχουμε μικρότερα παιδιά να εμπλέκονται σε βίαια περιστατικά. Πλέον έχουμε χρήση επικίνδυνων οργάνων, όπως είναι το μαχαίρι και έγινε ειδική αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο. Τα 450 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν εντός της σχολικής μονάδας. Υπάρχει, δε, ειδικό πρόγραμμα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ένας τρόπος έκθεσης στις λεπτομέρειες αυτού που συμβαίνει.. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών έχει ήδη ξεκινήσει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments