Πολιτική

Σύνοδος MED9: Ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης

Σύνοδος MED9: Ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Σύνοδος πραγματοποιείται λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 17 και 18 του μήνα στις Βρυξέλλες

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι ηγέτες εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. θα συγκεντρωθούν σήμερα στην Πάφο. Η Σύνοδος Κορυφής της MED9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία) διεξάγεται λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή Σύνοδος αναμένεται να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την αρχική συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο σχετικά με την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι θα παραστεί και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, προκειμένου να συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Ιορδανίας.

Στο «μενού» των συζητήσεων των ηγετών του Νότου θα περιλαμβάνονται οι περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, το οποίο έχει αναδειχθεί σε κεντρικό θέμα. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσουν το μεταναστευτικό ζήτημα. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αυστηροποίηση των σχετικών πλαισίων, και μένει να δούμε αν θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη Σύνοδο της MED9, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη για συντονισμό του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, καθώς και τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες. Επιπλέον, θα τονίσει την ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και η μεταφορά του προβλήματος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Από την ελληνική πλευρά, τονίζεται η ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό, καθώς δεν μπορεί το πρόβλημα να επιβαρύνει μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ανησυχία στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «όλοι κατανοούμε πως οι συνέπειες μιας γενικότερης κλιμάκωσης στην περιοχή θα είναι καταστροφικές». Επιπλέον, επισήμανε ότι «μόνο η απειλή, όπως αυτή που αφορά πιθανές ενεργειακές και πετρελαϊκές υποδομές στο Ιράν, έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών, καθώς και ο κίνδυνος μιας περαιτέρω ανθρωπιστικής κρίσης».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη συνέχιση της συνεργασίας με την Άγκυρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ροών. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αναμένεται να επανέλθει στην ατζέντα της επερχόμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τον Νοέμβριο.

Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο πρωθυπουργός πρόσφατα τόνισε ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά, και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να μοιράζεται δίκαια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments