Γεωπολιτικά

Ιράν-Ρωσία: Η εκκολαπτόμενη συμμαχία που ταράζει τη Δύση

Ιράν-Ρωσία: Η εκκολαπτόμενη συμμαχία που ταράζει τη Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η εκκολαπτόμενη συμμαχία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας, η οποία έχει ήδη δει την Τεχεράνη να συνδράμει τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, προβληματίζει όλο και περισσότερο τη Δύση, καθώς οι εντάσεις φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα στη Μέση Ανατολή.

Η Ισλαμική Δημοκρατία και η Ρωσία έχουν παραμερίσει τους τελευταίους μήνες αιώνες περιφερειακής αντιπαλότητας που ξεκινούν από την αυτοκρατορική εποχή για να επικεντρωθούν σε μια κοινή αντιπαράθεση με τη Δύση.

Σε ένα νέο σύμβολο της σχέσης τους, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή στο Τουρκμενιστάν για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση και πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τη Ρωσία αργότερα μέσα στον μήνα.

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με βαλλιστικούς πυραύλους, φθηνά και άμεσα διαθέσιμα όπλα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εφοδιασμό της ρωσικής πολεμικής μηχανής στην εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά με το Ιράν και το Ισραήλ να κινδυνεύουν τώρα να πέσουν σε ένα σπιράλ αντιποίνων, η συμμαχία θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο στενή, καθώς τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα αναζητούν διέξοδο από τη διεθνή απομόνωση.

«Η μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων δείχνει μια εμβάθυνση της αμυντικής εταιρικής σχέσης που εκτείνεται πέρα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περιλαμβάνει πλέον πιο προηγμένα όπλα», δήλωσε στο AFP η Νικόλ Γκραγιέφσκι, συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace.

Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι παρέδωσε βαλλιστικούς πυραύλους Fath-360 στη Ρωσία, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν βεληνεκές περίπου 120 χιλιομέτρων (75 μίλια) και που οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα επιτρέψουν στους Ρώσους να διατηρήσουν πιο προηγμένους πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές για άλλες χρήσεις.

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι «απλώς δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο» εάν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα αυξήσουν περαιτέρω τη δυναμική των ιρανικών παραδόσεων.

«Εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον» 

Η Ρωσία, η οποία κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ήταν μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονταν πίσω από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με στόχο να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει την ατομική βόμβα.

Η συμφωνία κατέρρευσε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με τον φόβο ότι η Ρωσία δεν θα πιέζει πλέον το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του και θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Τεχεράνη και να βοηθήσει ακόμη και με τεχνογνωσία.

«Δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από την Τεχεράνη για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλη βοήθεια στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να περιμένει από τη Μόσχα να συμμετάσχει στις ανανεωμένες προσπάθειες για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

«Πράγματι, το καθεστώς Πούτιν θα μπορούσε ακόμη και να καλωσορίσει την προοπτική ενός πυρηνικά εξοπλισμένου Ιράν για να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών από τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Η σχέση έχει επεκταθεί σε πολυμερή φόρουμ, με τον Πεζεσκάν να πρόκειται να συμμετάσχει τον Οκτώβριο στη σύνοδο κορυφής στη ρωσική πόλη Καζάν της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας, στην οποία η Τεχεράνη προσχώρησε φέτος.

Στον Πούτιν παραχωρήθηκε επίσης μια συνάντηση με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2022, μια σπάνια τιμή για έναν επισκέπτη μη μουσουλμάνο ξένο ηγέτη.

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ιρανοί ηγέτες αντιμετωπίζουν ευαίσθητα εσωτερικά περιβάλλοντα, με το Κρεμλίνο να παρακολουθεί έντονα τη ρωσική κοινή γνώμη καθώς ο πόλεμος παρατείνεται και τον Χαμενεΐ να επαγρυπνά για τυχόν επανεμφάνιση των πανεθνικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2022.

“Η σχέση είναι πολύ βαθύτερη από τους συναλλακτικούς δεσμούς, η Ρωσία και το Ιράν εξαρτώνται πλέον όλο και περισσότερο η μία από την άλλη”, δήλωσε η Γκραγιέφσκι, συγγραφέας ενός βιβλίου για τη Ρωσία και το Ιράν με τίτλο “Εταίροι στην πρόκληση από τη Συρία έως την Ουκρανία”. “Επιπλέον, τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν θεωρούν ότι εξαρτώνται η μία από την άλλη για την επιβίωση του καθεστώτος τους”, πρόσθεσε.

Καταμερισμός των εντάσεων

Η ιστορία της περιφερειακής αντιπαλότητας μεταξύ του αυτοκρατορικού Ιράν και της Ρωσίας στην περιοχή της Κασπίας, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας – μέρος του λεγόμενου «Μεγάλου Παιχνιδιού» τον 19ο αιώνα – δεν μπορεί να σβηστεί τόσο εύκολα.

Μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές αυτής της αντιπαλότητας ήταν η δολοφονία το 1829 σε ηλικία μόλις 34 ετών του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, ο οποίος είχε σταλεί ως πρεσβευτής στο Ιράν, από έναν εξαγριωμένο όχλο στην Τεχεράνη, μια δολοφονία που θυμούνται στη Ρωσία μέχρι σήμερα.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας σχετικά με ένα σχέδιο του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας για μια χερσαία σύνδεση μέσω του νότιου Καυκάσου, γνωστή ως διάδρομος Zανγκεζούρ που συνδέει την Κασπία με την Τουρκία, η διαδρομή του οποίου κατά μήκος των ιρανικών συνόρων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη επιθυμεί επίσης περισσότερα από τη σχέση αυτή, έχοντας στο στόχαστρό της ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi για την ανανέωση του γερασμένου στόλου της πολεμικής της αεροπορίας. Αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί παρά τις ιρανικές αναφορές ότι έχουν συμφωνηθεί.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές επιθυμούν διακαώς να εκτονώσουν τις εντάσεις, με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και τον Ιρανό ομόλογό του Αλί Αχμαντιάν να επιδίδονται σε ενεργητική διπλωματία.

Η Γκραγιέφσκι δήλωσε: «Φυσικά και υπάρχουν εντάσεις στη σχέση. Αλλά είναι μια απόδειξη της ικανότητάς τους να διαμερισματοποιούν τις σχέσεις».

Πηγή:Al  Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments