Οργή για την απραξία του Ερντογάν για τη βία και τις αυξημένες γυναικοκτονίες
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να επιβάλει αυστηρότερα νομικά μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών μετά τη διπλή γυναικοκτονία την περασμένη εβδομάδα που συγκλόνισε συθέμελα το έθνος – ακόμη και όταν ακτιβιστές υπογραμμίζουν την αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει τα υφιστάμενα μέτρα για την πρόληψη της βίας.
«Πρόσφατα, με λύπη παρατηρήσαμε ότι ορισμένες δολοφονίες και τραγικά περιστατικά έκαναν το έθνος μας να μην αισθάνεται ασφαλές», δήλωσε στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο. «Από την πρόληψη του εγκλήματος έως την καταπολέμηση του εγκλήματος και των εγκληματιών, από τις διώξεις έως το σωφρονιστικό μας σύστημα, θα αντιμετωπίσουμε κάθε κενό», δήλωσε ο Ερντογάν, καθώς υποσχέθηκε νομικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την προδικαστική σύλληψη ατόμων με εκτεταμένο ποινικό μητρώο και θα αυξήσουν τις ποινές για “ορισμένα αδικήματα που πλήττουν τη συνείδηση της κοινωνίας”.
Η υπόσχεση του Ερντογάν ήρθε ως απάντηση στην αυξανόμενη οργή στο έθνος μετά τις δολοφονίες δύο νεαρών γυναικών. Ο Σεμίχ Τσελίκ μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη φίλη του Αισνούρ Χαλίλ στις 4 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια αποκεφάλισε την πρώην φίλη του από το λύκειοΙκμπάλ Ουζουνέρ στην κορυφή του τείχους της πόλης στη συνοικία Fatih της Κωνσταντινούπολης. Στα βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι παρευρισκόμενοι, ο Τσελίκ φαίνεται να πετάει το κεφάλι του Ουζουνέρ από τον τοίχο πριν αυτοκτονήσει.
Εκατοντάδες ακτιβιστές σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία της κυβέρνησης εν μέσω των αυξανόμενων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών. Σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide (WWSF) – μια τουρκική οργάνωση που παρακολουθεί τις δολοφονίες που σχετίζονται με το φύλο – σχεδόν 300 γυναίκες και κορίτσια έχουν δολοφονηθεί μόνο φέτος, κυρίως από μέλη της οικογένειάς τους. Ανάμεσά τους είναι και ένα μωρό 2 ετών που πέθανε στο νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας μετά από βιασμό.
Ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται αυστηρότερα νομικά μέτρα κάθε φορά που μια γυναίκα δολοφονείται, ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών επισημαίνουν ότι οι ίδιες οι πολιτικές της κυβέρνησης υπονομεύουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε η γενική γραμματέας του WWSF Φιντάν Ατασελίμ κατά τη διάρκεια εκπομπής του X Space. «Έρχονται ως μέρος ενός συστήματος έμφυλης ανισότητας, το οποίο ενίοτε τροφοδοτείται από κυβερνητικές πολιτικές».
Μεταξύ αυτών των πολιτικών είναι η αποχώρηση της Τουρκίας το 2021 από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011, μια βασική πανευρωπαϊκή συνθήκη που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση «καπελώθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να ομαλοποιήσουν την ομοφυλοφιλία», οι επικριτές λένε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να κατευνάσει την ισλαμιστική βάση υποστήριξής της εις βάρος του πλήγματος που θα επιφέρει στο ήδη θλιβερό ρεκόρ της χώρας όσον αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Ο Ερντογάν δήλωσε προκλητικά ότι η απόσυρση από τη σύμβαση δεν είχε τον «παραμικρό αρνητικό αντίκτυπο στα δικαιώματα των γυναικών και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».
Όμως ακτιβιστές, εμπειρογνώμονες και δικηγόροι που εργάζονται επί τόπου διαφωνούν. «Είχε άμεσο αντίκτυπο στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», δήλωσε στο Al-Monitor η Οζγκούλ Καπτάν, κοινωνική λειτουργός και εθελόντρια της Πλατφόρμας Γυναικών για την Ισότητα.
Η Χάντε Κουντέι, ακτιβίστρια και δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι οι δικαστές χορηγούν στους πελάτες της περιοριστικά μέτρα μικρότερης διάρκειας μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση. «Στο παρελθόν, μπορούσαμε να λάβουμε περιοριστικά μέτρα έως και έξι μήνες», δήλωσε στο Al-Monitor. «Τώρα, εκδίδονται το πολύ για έναν μήνα και μπορεί να χρειαστούν μέρες για την έκδοσή τους».
Οι δικαστές αναζητούν επίσης πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για να παρατείνουν τις εν λόγω εντολές, πρόσθεσε η Κουντέι, και δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα χρησιμεύουν συνήθως ως η πρώτη γραμμή άμυνας για τους επιζώντες της βίας, αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προστασία των γυναικών και τη δίωξη των δολοφονιών.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών ενθάρρυναν εκείνους που συσπειρώνονται κατά της αυξημένης προστασίας της γυναίκας, σύμφωνα με την Καπτάν. Οι ισλαμιστές σύμμαχοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν επιδιώκουν τώρα να εισαγάγουν τροποποιήσεις για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου αριθ. 6284, του κύριου πυλώνα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία επί του παρόντος.
Εάν εφαρμοστούν πλήρως, οι ισχύοντες νόμοι εξακολουθούν να παρέχουν προστασία για τις γυναίκες από τη βία, σύμφωνα με ακτιβιστές και εμπειρογνώμονες, αλλά τέτοιες συζητήσεις οδηγούν σε χαλαρότητα στην εφαρμογή τους σε επίπεδο επιβολής του νόμου ή σε επίπεδο δικαστικών αρχών, σύμφωνα με την Καπτάν.
«Η διάρκεια των εντολών προστασίας ουσιαστικά μειώθηκε, επειδή το θέμα παρουσιάζεται σαν τα περιοριστικά μέτρα να απειλούν την ενότητα της οικογένειας», δήλωσε η Καπτάν. «Υπάρχει μια αφήγηση του τύπου «πώς μπορεί ένας άνθρωπος να απομακρυνθεί από το σπίτι του;»».
Σύμφωνα με το νόμο αριθ. 6284, οι γυναίκες που απειλούνται από βία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τις επίσημες αρχές να τους παράσχουν προστασία και να λάβουν περιοριστικά μέτρα κατά του δράστη. Ο νόμος επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση του δράστη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στον αστράγαλο, εισάγοντας ποινές φυλάκισης για όσους παραβιάζουν την εντολή.
«Μεταξύ εκατοντάδων υποθέσεων που έχω αναλάβει μέχρι σήμερα, το μέτρο του ηλεκτρονικού βραχιολιού εφαρμόστηκε μόνο μία φορά», δήλωσε η Κουντέι. «Και αυτό συνέβη πιθανότατα επειδή ο πελάτης μου ήταν ένα πολύ γνωστό άτομο».
Οι ποινές φυλάκισης για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα δεν αποτελούν επίσης αποτρεπτικό παράγοντα, όπως προκύπτει από την τύχη της Ντον Μποζντεμίρ, μητέρας τεσσάρων παιδιών. Έλαβε περιοριστικά μέτρα έξι μηνών αφού κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον σύζυγό της, Γκαφέρ Μποζντεμίρ. Εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε τον περασμένο μήνα τον Γκαφέρ, ο οποίος παρακολουθείτο με βραχιολάκι στον αστράγαλο, σε τρεις ημέρες φυλάκιση για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Μια ημέρα μετά τη δικαστική απόφαση για τη φυλάκισή του, πυροβόλησε και σκότωσε την Ντον στο κέντρο της Άγκυρας.
Η δολοφονία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί «αν η αστυνομία είχε ενημερώσει την πελάτισσά μου ότι ο Γκαφέρ Μποζντεμίρ την πλησίαζε ή αν είχε πραγματοποιηθεί η φυλάκιση», δήλωσε η δικηγόρος της Ντον, Πακίζε Ναρίν Εργκάν, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Παρόλα αυτά, η Καπτάν χαιρετίζει την υπόσχεση του Ερντογάν για προδικαστικές συλλήψεις βίαιων δραστών. «Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις όπου ένας δράστης τραυματίζει τη σύζυγό του και στη συνέχεια επιστρέφει κατά τη διάρκεια της δίκης και τη σκοτώνει», δήλωσε.
Αλλά προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι γυναικοκτονίες ως κίνητρο για την περαιτέρω υπονόμευση των ελευθεριών στη χώρα. Πράγματι, το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση μπροστά στην αυξανόμενη κατακραυγή ήταν ο αποκλεισμός της πρόσβασης στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Discord, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο στη χώρα μετά από αναφορές ότι η Τσελίκ ήταν μέλος μισογυνιστικών υποομάδων εντός της πλατφόρμας.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανάρτησε στο X ότι η απαγόρευση του Discord οφείλεται σε «επαρκείς υποψίες ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα “σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αισχροκέρδειας” στην πλατφόρμα».
Ο Ερντογάν απαρίθμησε το αλκοόλ ως έναν άλλο κορυφαίο παράγοντα στη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών, στην οποία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην Τουρκία δεν έχουν πρόσβαση λόγω των υψηλών φόρων. «Φυσικά, ορισμένοι δράστες μπορεί να πίνουν, αλλά δεν σκοτώνουν επειδή πίνουν- σκοτώνουν επειδή ξέρουν ότι μπορούν και επειδή έχουν αυτή την αντίληψη», δήλωσε η Καπτάν.
Πηγή: Al Monitor, Militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας