Policy Briefs

Ευρωκοινοβούλιο: Δύο πιθανά χρονοδιαγράμματα για τις ακροάσεις της νέας Κομισιόν

Ευρωκοινοβούλιο: Δύο πιθανά χρονοδιαγράμματα για τις ακροάσεις της νέας Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η CCC θα υποβάλει τη σύστασή της στη Διάσκεψη των Προέδρων (COP), που αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, και αυτοί θα είναι εκείνοι που θα οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα

Τα δύο πιθανά χρονοδιαγράμματα για τις ακροάσεις εμπρόκειτο να συζητηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CCC) το απόγευμα της Τρίτης (8 Οκτωβρίου).

Η CCC θα υποβάλει τη σύστασή της στη Διάσκεψη των Προέδρων (COP), που αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, και αυτοί θα είναι εκείνοι που θα οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα την Πέμπτη (10 Οκτωβρίου).

Τα δύο χρονοδιαγράμματα προτάθηκαν από τον επικεφαλής της CCC, Bernd Lange (DE, S&D)

Χρονοδιάγραμμα 1

Χρονοδιάγραμμα 2

Το πρώτο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα προβλέπει την αξιολόγηση των υποψηφίων με σειρά προτεραιότητας από τον κατώτερο στον ανώτερο, φαίνεται να ευνοεί τα κόμματα της δεξιάς πτέρυγας του ημικυκλίου, καθώς οι εξέχοντες υποψήφιοι επίτροποι της κεντροδεξιάς και των συντηρητικών είναι μεταξύ των πρώτων που θα πάρουν την κρυάδα, πριν από τους εκείνους της κεντροαριστεράς και των φιλελευθέρων.

Οι ηγέτες των ομάδων είναι κατανοητό ότι πίεσαν ώστε οι υποψήφιοί τους να είναι πρώτοι, για να αποφύγουν πιθανά πολιτικά αντίποινα σε περίπτωση που ένας πρώτος υποψήφιος δεχθεί ιδιαίτερα πιεστικές ερωτήσεις.

Όταν η γαλλίδα φιλελεύθερη Sylvie Goulard απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των ακροάσεων του 2019, θεωρήθηκε ως κίνηση «τιμωρίας», καθώς ένας σοσιαλιστής και ένας κεντροδεξιός υποψήφιος είχαν αποτύχει να περάσουν την έγκριση του Κοινοβουλίου νωρίτερα στη διαδικασία.

Το δεύτερο χρονοδιάγραμμα θα απέτρεπε συχνότερα την παρουσία μεμονωμένων επιτροπών σε πολλαπλές ακροάσεις ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει την υποστήριξη μελών πιο πολυάσχολων επιτροπών που ανησυχούν για τον κατάλληλο έλεγχο των υποψηφίων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισαν ποιες επιτροπές θα ακούσουν ποιους υποψήφιους επιτρόπους και επέλεξαν οι ακροάσεις να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, με τη νέα Επιτροπή να αναλαμβάνει ενδεχομένως καθήκοντα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος επίτροπος απορριφθεί από το Κοινοβούλιο, η ημερομηνία έναρξης της νέας Επιτροπής αναμένεται να αναβληθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments