Σε εγρήγορση η Αθήνα για μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η φετινή σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού νότου διεξήχθη σε μια συγκυρία που, αν δεν υπήρχαν οι MED9, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει υπερβολικά ότι θα έπρεπε να ιδρυθούν. Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνουν τους φόβους για γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή και ενδέχεται να προκαλέσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη, οι ηγέτες της Κύπρου, που προεδρεύει φέτος, καθώς και της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και φυσικά της Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στην Πάφο. Εκεί, εξέτασαν όλα τα δεδομένα και διαμόρφωσαν μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα σε ανώτατο επίπεδο, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Στη Σύνοδο συμμετείχε επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ανησυχία για την πιθανή κλιμάκωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθιστά τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, στη συνάντηση των MED9 ιδιαίτερα σημαντική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση που κατέχει το Αμάν στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελληνική θέση σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και την ανάγκη για συγκράτηση, ώστε ο Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια ακόμη Γάζα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δραματικές διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη της Ελλάδας για την ιρανική επίθεση κατά του Ιράν.
Παράλληλα με την κατάσταση στην «φλεγόμενη» περιοχή, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η Ευρώπη καλείται να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, εάν τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων δεν μπορέσουν να παραμείνουν στις εστίες τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Γερμανίας και άλλων χωρών να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ζήτημα που η Αθήνα έχει ήδη δηλώσει ότι θα θέσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε κατά τη Σύνοδο της MED9 την ανάγκη για συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τόνισε τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι το βάρος δεν πρέπει να πέφτει αποκλειστικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι το φυσικό σύνορο της Ευρώπης. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής. Η θέση της Αθήνας, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, εστιάζει στην τήρηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και στη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, η κυβέρνηση προετοιμάζεται εντατικά, ενισχύοντας τη φύλαξη στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Επιπλέον, έχει ληφθεί η απόφαση να κατασκευαστεί ο φράχτης στον Έβρο σε όλο του το μήκος, ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα και στις προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, θέματα που θα συζητηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ ΙΙ, όπου αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο της Ιορδανίας στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και τη συμβολή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η ΕΕ και η Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στις προσπάθειες της Ιορδανίας για την εύρεση βιώσιμης λύσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας