Πολιτική

Σε εξέλιξη η κρισιμότερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη η κρισιμότερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [371659] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Κεντρικό ερώτημα η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Μετά από ατελείωτες συνεδριάσεις, συζητήσεις, αμφιταλαντεύσεις και εσωτερικές διαφωνίες, οι 87 κατέληξαν στην απόφαση να αποκλείσουν ουσιαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη από το κόμμα, εμποδίζοντάς τον να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πιθανό ότι η απόφαση αυτή δεν θα χρειαστεί να ληφθεί μέσω αντιπαραθετικής ψηφοφορίας, καθώς μέχρι χθες, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν πληροφορίες ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη ενδέχεται να μην μπουν καν στην αίθουσα της συνεδρίασης. Αντίθετα, θα βρίσκονται στην είσοδο του ξενοδοχείου, φωνάζοντας και αποδοκιμάζοντας τα στελέχη της άλλης πλευράς μαζί με τους υποστηρικτές τους. Αυτό σημαίνει ότι στην ψηφοφορία σχετικά με την υποψηφιότητα του Κασσελάκη θα βρίσκονται μόνο οι αντίπαλοί του. Για να έχει η απόφαση τυπική νομιμοποίηση, θα πρέπει να είναι παρόντα περισσότερα από 148 μέλη στην αίθουσα.

Κατά τους ειδικούς στην ανθρωπογεωγραφία, είναι προφανές ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που θα οδηγήσει τον κ. Κασσελάκη εκτός των εκλογικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές των «100», η απόφαση αυτή θα ληφθεί ανεξαρτήτως του αν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη βρίσκονται εντός της αίθουσας και συμμετέχουν στην ψηφοφορία ή αν είναι εκτός και προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι διαθέτουν την πλειοψηφία για να προχωρήσουν σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις.

Οι «100» αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εξευτελισμού. Η αφορμή που προκάλεσε την αντίδραση τους ήταν το εξώδικο που απέστειλε ο κ. Κασσελάκης σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σχετικά με τη διαρροή και τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Οι προσβλητικές αναφορές που περιλαμβάνονταν στο κείμενο του στενού του συνεργάτη, Μανώλη Καπνισάκη, οδήγησαν στην ενοποίηση του «αντικασσελακικού μπλοκ», στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Φάμελλος.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος, υπήρξε έντονος προβληματισμός σχετικά με το αν είναι εφικτό να απομακρυνθεί ο κ. Κασσελάκης με βάση τις διατάξεις του καταστατικού, λόγω της συμπεριφοράς του, των δηλώσεών του και της αμφίβολης οικονομικής του κατάστασης. Στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μανώλης Φάμελλος ανησυχούσαν μήπως κατηγορηθούν για «σταλινικές πρακτικές». Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης τους έδωσε την αφορμή με την απαράδεκτη συμπεριφορά του μετά τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να ανακαλέσει τα εξώδικα, εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Από εκείνη τη στιγμή, οι ηγέτες της πλειοψηφίας αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απομάκρυνση του κ. Κασσελάκη, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε άλλη στάση θα τους οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Η σημερινή ημέρα φαίνεται να είναι μία από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλοι αναμένουν ότι εντός και εκτός της αίθουσας όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Στελέχη και υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη οργανώνουν κινητοποιήσεις για να εξασφαλίσουν μαζική συμμετοχή υποστηρικτών. Ο Νίκος Καρανίκας ήταν ο πρώτος που έδωσε το σήμα μέσω ανάρτησής του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σταλεί SMS για μαζικό κάλεσμα συμμετοχής από στελέχη που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι έχει ζητηθεί η διακριτική παρουσία της Αστυνομίας έξω από τον χώρο της συνεδρίασης, ώστε να αποτραπούν τυχόν ακραία περιστατικά. Με βάση όλα αυτά, το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο κ. Κασσελάκης στο ενδεχόμενο «κόψιμου», καθώς και οι υποστηρικτές του, όπως οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments