Ώρα αποφάσεων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ολοκληώθηκαν οι ομιλίες των των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής για τις προτάσεις αποκλεισμού και διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν 151 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – μαζί με την Τζάκρη -, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρη Μπίρμπα.
«Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ».
«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».
Έκανε λόγο, επίσης, για «σοβαρά λάθη» που οδήγησαν «στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ», μεταξύ των οποίων, είπε «η δημιουργία εσωτερικών εχθρών» που «κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο». Κατήγγειλε επίσης ως «αντικαταστατική» την αλλαγή προέδρου ΚΟ «χωρίς απόφαση οργάνων», όπως και τη «συζήτηση για τον Πολάκη», για «την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου», και «το θέμα της Αθηνάς Λινού».
«Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη ΚΕ που υπήρξε πρόκληση να πάνε σε «μομφή», όταν η πρόθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάνε στη «βάση».
«Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε ‘πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή’», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκει αποκλεισμούς, όποιος επιτίθεται στο κόμμα». «Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος;», διερωτήθηκε.
Σημεία παρέμβασης Όλγας Γεροβασίλη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως ενημερώνουν οι Ελένη Καλογεροπούλου και Γιώργος Κατσιγιάννης για τα “Παραπολιτικά”, ηχηρή υπήρξε η παρέμβαση της κ. Όλγας Γεροβασίλη.
– Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα.
– Είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου.
– Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό.
– Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο.
– Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι.
– Οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα «Ως εδώ!».
– Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;
– Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας.
Η παρέμβαση της Τζάκρη στην ΚΕ
Η Θεοδώρα Τζάκρη πριν από την ομιλία της παρέδωσε στη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου εξουσιοδότηση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την κατάθεση της υποψηφιότητας του αλλά και χειρόγραφα τις 87 υπογραφές.
Για «μια νέα πρόταση μομφής » κατά της “έγκυρης” υποψηφιότητας Κασσελάκη, έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το όργανο συνεδριάζει «χωρίς απαρτία», αφού δεν δέχονται «λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου».
«Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτή την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη», σημείωσε.
Επίσης, τόνισε πως η λεγόμενη « πλειοψηφία » διαδίδει ότι θα θέσει θέμα «καθαίρεσής» της από την Γραμματεία της ΚΟ, επειδή «στηρίζει τον Κασσελάκη». Και διερωτήθηκε αν «μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου».
« Εφόσον όμως το καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας.
Άρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ. Ούτε μια ψήφος λιγότερη », υπογράμμισε η Θ. Τζάκρη.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών». «Κι από τους τακτικισμούς της νομενκλατούρας να περάσουμε επιτέλους στην εκπόνηση στρατηγικής ηγεμονίας του ακηδεμόνευτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι πολύ μεγάλη η παράταξη για να καταντήσει θλιβερή ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος», κατέληξε.
Κατατέθηκε η πρόταση διαγραφής Κασσελάκη
Πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή να υπάρξει απόφαση του οργάνου, με την οποία θα παραπέμπεται ο Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, κατέθεσε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και τ. οικονομικός διευθυντής.
Ο Θ. Γεωργόπουλος επικαλείται δε, 20 λόγους: τους 17 λόγους που είχε επικαλεσθεί σε αντίστοιχο υπόμνημα ο Θέμης Μουμουλίδης συν άλλους τρεις:
-Το εξώδικο Κασσελάκη.
-Τη συνέντευξη του τ. προέδρου στον ANT1.
-Τη σημερινή προσπάθεια οι αντιπρόσωποι του Στ. Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Διπλωματικός πυρετός με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να εστιάζει στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες στον τομέα της διπλωματίας
Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κράτος Τουρκοκυπρίων - Δεν αναγνωρίζεται από κανέναν
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του την Παρασεκυή (20/12) ξεκαθάρισε ότι «κράτος Τουρκοκυπρίων» δεν υπάρχει
Το σχόλιο σας