Πολιτική

Το Κυπριακό επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο Αθήνα και Λευκωσία

Το Κυπριακό επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο Αθήνα και Λευκωσία

Πηγή Φωτογραφίας: [371920] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σταθερός στόχος μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τέσσερα 24ωρα πριν από την τριμερή συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, οι 9 ηγέτες της ευρωμεσογειακής συνόδου έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από την Πάφο, όπου συνεδρίασαν χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ζήτημα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τη Λευκωσία με τον πρωθυπουργό να δηλώνει από Κυπριακό έδαφος ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές που γίνονται 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, “να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την τόσο πολυπόθητη λύση”.

Όπως σημειώνει η Γεωργία Σκίτζη για το Newsbeast,  που επιδιώκεται ξανά είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σταθερό στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το Κυπριακό μάλιστα μπήκε και ως ξεχωριστή παράγραφος στην κοινή διακήρυξη των ηγετών της MED9, η οποία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της.

«Το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Υπογραμμίζουμε ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Τουρκίας στην ταχεία επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων παραμένει κρίσιμη, αποτελώντας βασικό στοιχείο για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» επισήμαναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Κροατίας και Σλοβενίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι: «η αποφυγή μονομερών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή τη νεκρή ζώνη, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, ο “οικοδεσπότης” της χθεσινής Συνόδου, Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ομολόγους του για την υιοθέτηση του συγκεκριμένου λεκτικού στην διακήρυξη επισημαίνοντας ότι αντικατοπτρίζει την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου και επίλυση του ακανθώδες αυτού προβλήματος, ενώ μπαίνει πλέον και μια σημαντική παράμετρος, καθώς συνδέεται η λύση του Κυπριακού με την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μια ημέρα μετά την τριμερή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, για την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, όπου και θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του και για την συνάντηση της Νέας Υόρκης. Μένει να διαφανεί πιο “σήμα” θα έχει λάβει ο Ερσίν Τατάρ από τον πρόεδρο της Τουρκίας, αν δηλαδή θα προσέλθει στην τριμερή με πρόθεση να προχωρήσει η συζήτηση ή θα επιχειρήσει να τη δυναμιτίσει με τους διπλωματικούς αναλυτές να κρατούν μικρό καλάθι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments