Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές

Το σχέδιο Μητσοτάκη για αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [372201] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Οι συζητήσεις στο επιτελείο του Μαξίμου

Η κυβέρνηση θεωρεί το επόμενο διάστημα εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παρέχουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύτιμο χρόνο ενόψει των εθνικών εκλογών, καθιστώντας την αυτοδυναμία κεντρικό στόχο. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός και, με αυτή την προοπτική, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση έργων σε καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.

Στο Μαξίμου παρατηρούν ότι η αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ θα διαρκέσει για αρκετό καιρό, ενώ σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι όποιος από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα επικρατήσει δεν θα φέρει σημαντικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς. Γενικότερα, πιστεύεται ότι όσο τα μέτρα κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος αποδίδουν, η κρίσιμη εκλογική βάση γύρω από το Κέντρο, που συνήθως εκλέγει κυβερνήσεις με δεξιές τάσεις, εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ, αναγνωρίζοντας ότι η μόνη σοβαρή πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας προέρχεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συγκεκριμένη ανάγνωση, σύμφωνα με τους επιτελείς, αντικατοπτρίζεται και στους δημοσκοπικούς δείκτες, όπου η Νέα Δημοκρατία, παρά την φθορά της, παραμένει πρώτη με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, με ποσοστά παρόμοια με αυτά των ευρωεκλογών. Είναι γεγονός ότι το 28% της 9ης Ιουνίου 2024 προκάλεσε αμηχανία, καθώς σε διάστημα ενός έτους έχει χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι της δυναμικής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα κύριο μέσο έκφρασης διαμαρτυρίας προς μια κυβέρνηση δεν αγνοείται στα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς έχει τη δική του σημασία. Με δεδομένο ότι στις εθνικές εκλογές η χαλαρή ψήφος δεν θα υπάρχει, οι εκλογείς θα εξετάσουν διαφορετικά την επιλογή τους. Η αισιοδοξία για μια νέα αυτοδυναμία ενισχύεται από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, παρά τα προβλήματα, καταφέρνει σταθερά να προηγείται με διαφορά περίπου 14 μονάδων, υποδεικνύοντας τελικά τη γενική τάση που επικρατεί στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει η Πένυ Αβραμίδη για τα “Παραπολιτικά”, η διαρκής πρωτοκαθεδρία ερμηνεύεται ως ένα συλλογικό αίτημα για σοβαρότητα στη διακυβέρνηση και αποφυγή νέων περιπετειών. Ο Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις σχετικές μετρήσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει αυτοδυναμία. «Αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 12-14 μονάδες. Στις ευρωεκλογές, που αποτελούν τον κύριο τρόπο έκφρασης διαμαρτυρίας κατά μιας κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία ήταν πάλι μπροστά με 13%», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του για τα 50ά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης την επιδίωξη μιας τρίτης αυτοδύναμης κυβερνητικής θητείας, με αυτή τη στόχευση να καθοδηγεί το σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού. Ωστόσο, υπάρχει και ένας επιπλέον παράγοντας που ενισχύει το αφήγημα της αυτοδυναμίας: η ανησυχητική αστάθεια στο γεωπολιτικό περιβάλλον, η οποία εκτείνεται σε δύο μέτωπα, αυτά της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments