Διεθνή

SpaceX: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ

SpaceX: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ

Πηγή Φωτογραφίας: The sun sets behind SpaceX's mega rocket Starship, Saturday, Oct. 12, 2024, in Boca Chica, Texas. (AP Photo/Eric Gay)

Η SpaceX εκτόξευσε σήμερα από το Τέξας τον γιγαντιαίο πύραυλο Starship για την πέμπτη δοκιμαστική πτήση του, με σκοπό την παρουσίαση της πρώτης προσπάθειας που θα κάνει η εταιρία για την επιστροφή του πρώτου ορόφου του προωθητή πυραύλου

Με επιτυχία στέφθηκε η πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου Starship από την εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ.

Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάστηκε η αποστολή, πραγματοποιήθηκε στις 3:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.

Τι αναμένεται επτά λεπτά μετά την εκτόξευση

Αν όλα πάνε καλά, η επιστροφή θα επιβραδυνθεί από τις υπερηχητικές ταχύτητες, δημιουργώντας ηχητικές εκρήξεις γύρω από το σημείο προσγείωσης και οι ισχυροί «βραχίονες chopstick» θα το αγκαλιάσουν στην κάθοδοι περίπου επτά λεπτά μετά την εκτόξευση. Διαφορετικά, θα υπάρξει ανακατεύθυνση στον Κόλπο του Μεξικού, όπως σε προηγούμενες δοκιμές.

Με την πρώτη του εκτόξευση στις 20 Απριλίου 2023, έγινε ο πιο ισχυρός πύραυλος που έχει εκτοξευθεί ποτέ από την ανθρωπότητα. Το αστρόπλοιο Starship θα μπορούσε να πετύχει τώρα παγκόσμια πρωτιά εάν «πιάσει» τον γιγάντιο πύραυλο Starship λίγο πριν την προσγείωση, ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια της εταιρείας για επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο.

Κατά την τελευταία πτήση του τον Ιούνιο, το διαστημόπλοιο Starship επιχείρησε την πρώτη δοκιμαστική προσγείωση πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Πρωταγωνιστές θεωρούνται οι μεγάλοιμηχανικοί βραχίονες, που ονομάζονται “chopsticks” και ακόμη και “Mechazilla” από τον Μασκ, κι έχουν μαγνητίσει ενθουσιασμό από λάτρεις του διαστήματος.

Το διαστημόπλοιο έχει ύψος 397 πόδια (121 μέτρα) , περίπου 90 πόδια ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ο Super Heavy, που έχει ύψος 233 πόδια, παράγει 16,7 εκατομμύρια λίβρες (74,3 Meganewtons) ώθησης, περίπου διπλάσια από τους πύραυλους Saturn V που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις αποστολές Apollo.

Η γρήγορη επαναχρησιμοποίηση των τμημάτων του πυραύλου θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της SpaceX να μειώσει δραστικά τον χρόνο και το κόστος αποστολής φορτίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments