Συναγερμός για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, υποβάθμισε τις προοπτικές η Fitch
Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg//Συναγερμός για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, υποβάθμισε τις προοπτικές η Fitch
Η Fitch Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Γαλλίας από “σταθερές” σε “αρνητικές”, μόλις μια μέρα αφότου η νέα κυβέρνηση Μπαρνιέ παρουσίασε τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2025, ασκώντας έτσι μια άμεση αρνητική κριτική στο σχέδιο της για να αντιμετωπίσει την απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Η μομφή της Fitch ακολουθεί προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο σε AA- από AA τον περασμένο Απρίλιο, βαθμολογία που έχουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο. Κατά τα λοιπά, η Fitch διατήρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας αμετάβλητη στο ΑΑ-.
“Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής πολιτικής έχουν ενισχυθεί συγκριτικά με την προηγούμενη μας αξιολόγηση”, ανέφερε στην έκθεσή της η Fitch την νύχτα της Παρασκευής 11/10/24. “Η προβλεπόμενη δημοσιονομική διολίσθηση φέτος τοποθετεί τη Γαλλία σε χειρότερη δημοσιονομική αρχική θέση και πλέον αναμένουμε υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους στο 118,5% του ΑΕΠ έως το 2028”.
Ο συναγερμός για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υπογραμμίζει το βάθος των δημοσιονομικών προκλήσεων της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία το 2024, αφού τα αδύναμα φορολογικά έσοδα δημιούργησαν μια τεράστια “τρύπα” στον προϋπολογισμό, μετά την παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Μακρόν για πρόωρη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Οι πρόωρες εκλογές οδήγησε τους επενδυτές να πουλήσουν γαλλικά ομόλογα, αυξάνοντας το premium που πληρώνει η χώρα έναντι της Γερμανίας για τα 10ετή ομόλογα της κοντά στις 80 μονάδες βάσης από λιγότερο από 50 νωρίτερα το έτος.
Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 την Πέμπτη με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ, προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2025 έναντι 6,1% φέτος όπου προβλέπεται να κλείσει φέτος. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχικά στόχο ένα έλλειμμα 4,4% το 2024.
Η δημοσιονομική διολίσθηση και τα έκτακτα μέτρα έχουν ρίξει τις σκιές τους σ τη φήμη του Εμανουέλ Μακρόν ως μεταρρυθμιστή ικανού να λύσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις της Γαλλίας με φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η χώρα θα υποστεί τη βάσανο κι άλλων αξιολογήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τους Scope, Moody’s και S&P, οι οποίες υποβάθμισαν τη Γαλλία νωρίτερα φέτος.
Η Fitch προβλέπει έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026 και αναφέρει ότι εκτιμά πως η γαλλική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να το περιορίσει στο 3% έως το 2029 όπως έχει δεσμευτεί.
“Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που μόλις παρουσιάσαμε αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ευθυγραμμίσει εκ νέου την τροχιά των δημόσιων οικονομικών και να ελέγξει το χρέος”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, σχολιάζοντας την απόφαση του Fitch.
“Ο υψηλός πολιτικός κατακερματισμός και η ύπαρξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας περιπλέκουν την ικανότητα της Γαλλίας να υλοποιήσει βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης”, αναφερει η Fitch. “Το βασικό μας σενάριο είναι ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό θα θεσπιστεί πριν από το τέλος του έτους, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης”.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί επίσης στην έκθεσή του ότι θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω αρνητικά μέτρα σχετικά με την αξιολόγησή της για τη Γαλλία, εάν η χώρα δεν εφαρμόσει ένα σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης μεσοπρόθεσμα, λόγω πολιτικής αντιπολίτευσης ή κοινωνικών πιέσεων. Αναφέρει τέλος ότι ένας άλλος λόγος για περαιτέρω υποβάθμιση θα είναι “οι ουσιαστικά χαμηλότερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και η αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας” της χώρας.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας