Οικονομία

«Πράσινο Ταμείο»: Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις

«Πράσινο Ταμείο»: Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newmoney.gr

Αφορά χώρους που προβλέπονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία και επείγει η εξασφάλιση αποζημίωσης τους - Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Ο.Τ.Α. α' βαθμού όλης της χώρας-Τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκρισή του

Ένα νέο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για «Απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις» βγαίνει στον αέρα το επόμενο διάστημα. Το πρόγραμμα του χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.

Στην ΚΥΑ λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων το γεγονός ότι «υπάρχει ανάγκη εξασφάλισης σημαντικών Κοινόχρηστων Χώρων και χώρων πρασίνου σε αρκετούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι κινδυνεύουν να απωλέσουν το χαρακτήρα τους και να μετατραπούν σε οικοδομήσιμους χώρους καθιστώντας δυσμενέστερες τις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και των οποίων η απόκτηση κρίνεται πολεοδομικά ως ιδιαιτέρως σημαντική». Συγκεκριμένα με την ΚΥΑ αποφασίστηκε η έγκριση του Ειδικού Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Απόκτηση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2024», με προϋπολογιζόμενη δαπάνη συνολικού ποσού 2 εκατ. ευρώ, από τους πόρους του Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου.

Ο σκοπός και οι δικαιούχοι Σκοπός του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού για την απόκτηση αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία και των οποίων η εξασφάλιση αποζημίωσης έχει επείγοντα χαρακτήρα. Για την απόκτηση των κοινόχρηστων χώρων το Πράσινο Ταμείο καταβάλει την αποζημίωση για τη συντέλεση επανεπιβληθείσας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4759/2020 ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Πράσινου Ταμείου του οικονομικού έτους 2024 και ειδικότερα από τον ΚΑΕ 9119, για την υλοποίηση του παραπάνω Χρηματοδοτικού Προγράμματος, εντός του έτους 2024 και θα καταβληθεί από το Πράσινο Ταμείο απευθείας στους δικαιούχους Ο.Τ.Α.

Δυνητικοί δικαιούχοι του Προγράμματος είναι οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού όλης της χώρας, ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου θα καθορίζονται οι οριστικοί δικαιούχοι.

Η διαδικασία καταβολής Η διαδικασία καταβολής των χρηματοδοτήσεων ορίζεται ως εξής:

α. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου δύναται να εξειδικεύονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι δυνητικοί δικαιούχοι Ο.Τ.Α., καθώς και η διαδικασία και οι όροι υποβολής των σχετικών προτάσεων, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα και τα λοιπά στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος υποβολής της πρότασης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς επίσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προγράμματος.

β. Με μία ή περισσότερες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, κατόπιν ελέγχου της πλήρωσης των προϋποθέσεων και των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, καθορίζονται οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος και οι συγκεκριμένοι κοινόχρηστοι χώροι, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και έως του ποσού, που θα καθορισθεί με απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου για κάθε δικαιούχο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού αντιστοίχως, με σκοπό τη συντέλεση της επανεπιβληθείσας απαλλοτρίωσης. Με όμοια απόφαση θα δίνεται εντολή εκταμίευσης του εγκεκριμένου ποσού για έκαστο εξ αυτών.

γ. Προϋπόθεση για την οριστικοποίηση των δυνητικών δικαιούχων Ο.Τ.Α. και των προς απόκτηση κοινοχρήστων χώρων είναι η ύπαρξη των εξής ιδίως στοιχείων:

i. Η απόφαση του Περιφερειάρχη δημοσιευμένη σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με την οποία γίνεται αποδεκτή η ολική ή μερική επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης.

ii. Σε περίπτωση μερικής επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης, η απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Δήμου, με την οποία κινείται υποχρεωτικά η διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

iii. Βεβαίωση του οικείου Δήμου ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 91 του ν. 4759/2020, με πλήρη παράθεση όλων των τεχνικών δεδομένων των περιπτώσεων των ως άνω παραγράφων.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να εξειδικεύονται περαιτέρω με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών, η οποία άρχεται την επομένη της καταβολής του χρηματικού εντάλματος πληρωμής του ποσού στον δικαιούχο Ο.Τ.Α., αυτός πρέπει να προσκομίσει στο Πράσινο Ταμείο:

-Πράξη αναλογισμού ή πράξη εφαρμογής, την κυρωτική αυτών απόφαση και βεβαίωση ότι δεν ασκήθηκαν κατ’ αυτών οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές προσφυγές ή ένδικα βοηθήματα.

-Αντίγραφο της αίτησης του ιδιοκτήτη του απαλλοτριούμενου χώρου ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για την αναγνώρισή του ως δικαιούχου της αποζημίωσης ή της συναφούς δικαστικής απόφασης, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments